Co jeść na zgagę?

sad young woman with hand on chest feeling sick fr 2022 11 16 17 06 51 utc 900x370 1

Problemy z funkcjonowaniem układu trawiennego pojawiają się bardzo często. Jest to wynikiem najczęściej nieprawidłowego odżywiania się. Dieta jest czynnikiem, na który na co dzień mało osób zwraca uwagę. Jest to związane z ograniczonym czasem wywołanym natłokiem obowiązków. Praca, domowe czynności powodują, że mało kto zastanawia się nad tym co je. Gdy pojawia się głód sięga się najczęściej po najłatwiej dostępne opcje czyli żywność pełną ulepszaczy. Mimo, że jej smak może być atrakcyjny nie wnosi ona nic pozytywnego do organizmu, a wręcz przeciwnie. Często jest to jedzenie ciężkostrawne, przez co sam organizm nie jest w stanie nadążyć jeśli chodzi o trawienie. To właśnie dlatego mogą występować dolegliwości jak zgaga, niestrawność czy wzdęcia, które odbierają komfort funkcjonowania ale także zgrabny wygląd.

Zgaga to bardzo często występująca dolegliwość, która objawia się na tym, że chory czuje uczucie pieczenia na drodze swojego przewodu pokarmowego. Sięga ono, aż do klatki piersiowej, przez co wiele osób obawia się czy nie jest to nic poważnego. Zanim zastanowimy się jaka dieta na zgagę mogłaby pomóc w takich okolicznościach dobrze jest zrozumieć czemu dochodzi do takich objawów. Zgaga jest wynikiem nieodpowiedniego działania naszych mięśni zlokalizowanych w przełyku. Powodów do takiego zjawiska jest wiele. Przede wszystkim to nadmiar kilogramów skutkuje takimi efektami. Również osoby prowadzące tylko siedzący tryb życia czy nadużywające alkoholu lub papierosów mogą prędzej czy później oczekiwać takich problemów. Istotną informacją jest tutaj fakt, że zgaga nie powinna być lekceważona mimo, że jej objawy da się przetrwać. Brak reakcji będzie doprowadzał do uszkodzeń przełyku.

Jakie są zasady diety przy zgadze?

Jedynym skutecznym rozwiązaniem jeśli chce się zniwelować problemy nawracającej zgagi jest to aby wprowadzić to co jeść przy zgadze oraz wyeliminować wszelkie produkty szkodzące. Najważniejsze jest to, aby na żadnym etapie odżywiania nie doprowadzać do tego, aby żołądek był zbyt bardzo obciążony. Istotne jest zatem to aby zastosować w swojej diecie jadłospis dzielący się na kilka mniejszych posiłków, które będą spożywane w zbliżonych odstępach czasowych. Uniknie się tym samym uczucia przepełnienia, które to mogłoby doprowadzać do cofania się treści. Jaka dieta na zgagę powinna również ograniczać spożywania napojów w trakcie jedzenia oraz w bliskiej jego okolicy. Ma to związek z objętością pokarmów, przez co zgaga może częściej nawracać.

Wiele osób, które jedzą w pośpiechu również mogą zauważyć to, że pojawia się zgaga. Niestety życie w biegu mocno odbija się na funkcjonowaniu naszego organizmu. Dieta na zgagę przepisy powinny być spożywane powoli, a każdy kęs powinien być dokładnie przegryziony. Uniknie się tym samym skurczom żołądka, a co za tym idzie ograniczy się ryzyko problemów z żołądkiem. Co jeść by nie mieć zgagi poza konkretnym zasobem produktów powinno określać także czynności jakich nie można wykonywać bezpośrednio po zjedzeniu. Leżenie, ćwiczenia oraz wszelkie czynności prowadzące do nienaturalnego ułożenia żołądka bezpośrednio po zjedzeniu mogą być szkodliwe dla pracy jelit. Potrawy natomiast powinny być podawane w neutralnej temperaturze.

Dieta na zgagę | co jeść na zgagę a czego nie jeść przy zgadze

Jak reagować kiedy pojawi się zgaga?

Zdrowe odżywianie powinno mieć charakter długotrwały oraz w wielu przypadkach także zapobiegawczy. Nie zawsze jednak możliwe jest stosowanie się do takich zasad. Wówczas dobrze jest wiedzieć co robić i co jeść jak ma się zgagę. Przede wszystkim dieta przy takich dolegliwościach musi mieć charakter lekkostrawny. Żołądek nie powinien być obciążany poprzez produkty trudne do trawienia. Jeśli pojawią się pierwsze objawy czyli uczucie pieczenia dieta na zgagę powinna opierać się na produktach zawierających w sobie mąkę pszenną czyli pieczywo, jasne makarony oraz ryż. Powinno się natomiast unikać ciemnych wariantów, gdyż opierają się one na zawartości węglowodanów złożonych, które są trudniej trawione.

Wiele osób podczas rozważań na temat tego co jeść na zgagę zastanawia się czy dobrym wyborem będzie wprowadzenie do jadłospis warzyw. Oczywiście są one dozwolone jednak warto jest zastosować chociaż delikatną obróbkę termiczną. Dobrym wyborem będą buraki oraz pomidory, pod warunkiem, że te będą pozbawione skórki. Jeśli chodzi o owoce to najlepiej jest ograniczyć te o kwaśnym smaku, gdyż mogłoby to doprowadzać do produkowania zwiększonej ilości soków trawiennych. W trakcie ataku zgagi aby nieco uśmierzyć sobie dyskomfort można zastosować jajka. Co do napojów to polecana jest woda niegazowana ale także delikatna herbata. Dla urozmaicenia można zastosować także soki pod warunkiem, że są one rozcieńczone. Podczas gotowania dań konieczne jest zrezygnowanie z ostrych przypraw, gdyż tylko będą potęgować problem.

Czego nie jeść przy zgadze?

Podczas tworzenia diety, która ma zniwelować problemy związane z nawracającą zgagą tak samo ważne są produkty, które warto jeść jak również te, które koniecznie trzeba wyeliminować. Pierwszym takim produktem będą używki – zarówno alkohol jak również papierosy są jednym z głównych powodów, przez które zgaga pojawia się. Nasilają one niepoprawną pracę naszego układy pokarmowego, dlatego też w żadnym przypadku nie powinny znajdować się w diecie. Poza tym osoba chcąca poprawić trawienie powinna wyeliminować z diety wszelkiego rodzaju artykuły opierające się na tłuszczach pochodzenia zwierzęcego – wędliny, tłuste mięso ale także produkty mleczne o dużej zawartości tłuszczu. Jadłospis na zgagę powinien w pełni wyeliminować również produkty przetworzone. Słone przekąski czy produkty o dużej zawartości cukrów nie będą wspierały organizmu w walce ze zgagą, a wręcz przeciwnie będą ją pogłębiać.

Jak zadbać o lekkostrawne jedzenie?

Dieta na zgagę przepisy będzie bezpośrednio związana z dietą lekkostrawną. Takie podejście do odżywiania jest w stanie przynieść najbardziej oczekiwane efekty. Jeśli chodzi o rozwiązania jakie mogą się tutaj sprawdzić to wszelkiego rodzaju zupy. Kiedy pali przełyk taki rodzaj jedzenia jest najłatwiej zjeść. Wśród polecanych zup zalicza się rosół, zupa jarzynowa ale także mleczna. Bardzo ważne jest to, że stosując zupy nie trzeba zbytnio ograniczać się co do stosowanych warzyw, gdyż są one podawane w wersji rozdrobnionej i po obróbce termicznej.

Kolejną ważną informacją zastanawiając się nad tym co jeść by nie mieć zgagi jest obróbka termiczna. Podczas różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego dobrze jest wprowadzić do codzienności delikatną obróbkę termiczną. Najbardziej polecane jest zastosowanie gotowania na parze. Wpłynie to na zachowanie wszystkich ważnych składników odżywczych i jednocześnie zadbanie o lekkość posiłku. Ponadto dobrą informacją dla osób odchudzających się będzie to, że taka obróbka zniweluje nadmiar kalorii.

Tworząc opcję jaką jest dieta przy zgadze dużo osób zastanawia się nad tym czy możliwe jest stosowanie produktów zawierających błonnik pokarmowy. Bez wątpienia nie jest to coś co jest polecane przy zgadze jednak nie oznacza to automatycznie, że ma on zostać całkowicie wykluczony z diety, gdyż dba on o prawidłowe funkcjonowanie jelit. Chcąc znaleźć produkty zawierające taki składnik to warto wybrać młode warzywa oraz produkty pszenne.

Dieta przy zgadze, a wartości odżywcze

Dieta przeciw zgadze opiera się w głównej mierze na produktach zalecanych oraz zabronionych. Bardzo ważne jest także ogólne podejście do diety oraz dopasowanie jadłospisu w sposób adekwatny do indywidualnych potrzeb. Chodzi tu przede wszystkim o to, aby pamiętać o istnieniu zapotrzebowania kalorycznego. Jest to nic innego jak energia jaką należy dostarczyć z kaloriami, aby organizm był w stanie prawidłowo funkcjonować. Musi być ona rozłożona na wartości odżywcze takie jak węglowodany, białko oraz tłuszcze. Istotne jest również zadbanie o to, aby w diecie znalazły się witaminy oraz minerały wpływające na działanie układu odpornościowego. Jeśli chodzi o odchudzanie to przy tego typu dolegliwościach jest ono możliwe i często idzie w parze z dietą lekkostrawną. Należy jednak unikać wszelkiego rodzaju diet restrykcyjnych.

Co można jeść przy zgadze – gotowe posiłki

Wiele osób, które na co dzień mają ograniczoną ilość czasu na odpoczynek czy domowe czynności szuka rozwiązań, dzięki którym mogłyby zadbać o swoje zdrowie bez dużej straty czasu. Na szczęście jest to możliwe. Rozwiązaniem, które świetnie sprawdzi się w takich okolicznościach jest catering dietetyczny czyli opcja ciesząca się dużym zainteresowaniem oraz zaufaniem na rynku. Nie ma się co dziwić – osoby przechodzące na taki model żywienia wcale nie muszą przejmować się gotowanie. W niepamięć mogą pójść zakupy, poszukiwanie ciekawych dań czy też sprzątanie po gotowaniu. Co ważne rodzaj diety pudełkowej można dobrać zgodnie z potrzebami, co oznacza, że nawet cierpiąc na różne dolegliwości można znaleźć wariant idealny dla siebie. Wszystko jest smaczne i pełnowartościowe, a dbają o to dietetycy wraz z kucharzami.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.