Jak schudnąć w bezpieczny sposób?

image of a sexy young girl checking fats on her bo 2021 08 26 18 28 16 utc 900x370 1

Problemem, który bardzo często występuje zarówno u osób młodych jak również starszych jest nadwaga oraz otyłość. Nadmierna masa ciała względem wzrostu nie jest zdrową sytuacją, gdyż takie zjawisko w dużej mierze odbija się nie tylko na jakości życia ale przede wszystkim na zdrowiu. Wynikiem takiej masy ciała będą różnego rodzaju dolegliwości i choroby, które mogą znacznie ograniczać jakość funkcjonowania. Nieprawidłowa waga może być spowodowana wieloma czynnikami. Czasem jest to efekt zaniedbania czy lenistwa jednak w zdecydowanej większości przypadków przyczyn należy szukać w diecie. Przetworzona żywność, nadmiar cukru czy tłuszczy sprawiają, że waga rośnie i o wiele ciężej jest wówczas zrezygnować ze swoich obecnych nawyków żywienia. Dochodzi czasem do krytycznych momentów, w których utrata wagi jest jedynym sposobem na to aby odzyskać zdrowie i nieograniczone funkcjonowanie.

Dieta redukcyjna to kwestia bardzo indywidualna i w taki również sposób należy podchodzić do kwestii odżywiania. Wiele osób zapomina o tym, że każdy charakteryzuje się zupełnie innymi potrzebami i oczekiwaniami i w taki właśnie sposób należy przygotowywać jadłospis. W przeciwnym przypadku szybko może dojść do zniechęcenia się jeśli chodzi o prowadzony system żywienia. Dla wielu osób to właśnie brak różnorodności czy też nieodpowiedni smak będzie przyczyną tego, że odrzuci się prawidłowy tryb życia, a tym samym zniszczy się szansę na uzyskanie oczekiwanych efektów. Dieta wcale nie musi być nudna, a cały proces zmian może być wykonywany stopniowo tak aby organizm nie doznał szoku.

Na czym polega dieta redukcyjna?

Dietetyka jest bardzo obszernym tematem i nie każdy musi posiadać wiedzę w tym temacie. Jeśli jednak ktoś zastanawia się nad tym co jeść na redukcji i w jaki sposób tworzyć swój jadłospis takie informacje mogą okazać się bardzo przydatne. W takich okolicznościach przede wszystkim należy skoncentrować się na tym czym jest zapotrzebowanie kaloryczne oraz w jaki sposób je obliczać. Otóż jest to ilość energii w postaci kalorii jaka musi zostać dostarczona do organizmu, aby ten był w stanie funkcjonować poprawnie. W skład wchodzi podstawowa przemiana materii czyli to co organizm zużywa do normalnych czynności oraz dodatkowa biorąca pod uwagę także aktywność fizyczną. Wynik takich obliczeń to to ile kalorii powinno być zjadane w ciągu dnia aby utrzymać stałą masę ciała. Do obliczeń świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju kalkulatory dietetyczne.

Posiłki na redukcje nie będą jednak odpowiadać dziennemu zapotrzebowaniu kalorycznemu i jest to całkowicie zrozumiałe. Podczas procesu odchudzania celem jest zgubienie zbędnych kilogramów dlatego też konieczne jest ograniczenie ilości spożywanych kalorii. W jaki sposób się to odbywa? Otóż dieta redukcyjna przepisy nie powinna być bardzo restrykcyjna. Niektóre osoby chcące uzyskać natychmiastowe efekty ucinają sporą ilość kalorii względem zapotrzebowania, co może okazać się szkodliwe. Dzieje się tak dlatego, że mogą oni zaburzyć funkcjonowanie organizmu poprzez niedobory. Z racji mniejszej ilości kalorii dostarcza się jednocześnie o wiele mniej składników odżywczych. Mały poziom kalorii jak 1000 może nie zapewnić wszystkich oczekiwanych produktów, a tym samym można wyrządzić sobie krzywdę. Jest to szczególnie niebezpieczne dla kobiet, gdyż może dojść do zachwiania gospodarki hormonalnej.

Dieta redukcyjna | co jeść na redukcji tkanki tłuszczowej?

Jakie produkty powinny znaleźć się w diecie redukcyjnej?

Dieta redukcyjna jadłospis może opierać się na dużej ilości produktów, przez co nie należy zniechęcać się do niej myśląc, że będzie monotonna. Wręcz przeciwnie – zmienią się wyłącznie artykuły spożywcze na jakich będzie bazować. Chcąc zadbać o swoje zdrowie oraz piękną sylwetkę jedzenie na redukcje powinno składać się z dużej ilości zarówno warzyw jak również owoców. Są to produkty, które charakteryzują się dużym poziomem sytości po zjedzeniu, a przy tym nie zawierają zbyt dużej ilości kalorii. Bardzo ważnym aspektem będzie tutaj również to, że dostarczają szeregu witamin oraz minerałów, które chronią organizm przed występowaniem stanów zapalnych czy też chorób. Produkty te można spożywać zarówno po poddaniu ich obróbce jak również surowe, co oznacza, że można je zastosować praktycznie do każdego posiłki. Polecane jest ich spożywanie w porcjach dziennych około 400 gramów.

Dieta na redukcje musi odpowiadać również prawidłowemu podziałowi na konkretne wartości odżywcze. Prawidłowo zbilansowana dieta będzie opierała jadłospis na 55% węglowodanów, około 25-35% tłuszczy, natomiast pozostała część powinna pochodzić z białka. Oczywiście istotne będzie tutaj także to aby dostarczać wysokiej jakości składników. Dobrze jest aby węglowodany pochodziły głównie z produktów pełnoziarnistych jak kasze, ryż czy pieczywo. Warto zadbać również o wysoki poziom błonnika, który to poza wysoką sytością sprawi, że jelita będą funkcjonowały prawidłowo. Jeśli chodzi o białko to można znaleźć je w chudym mięsie czy produktach mlecznych. Tłuszcze natomiast powinny być głównie pochodzenia roślinnego. To oznacza, że przepisy na redukcje będą zawierały orzechy oraz dodatki olejów.

Czego należy unikać w diecie?

Dieta redukcyjna przepisy to nie tylko te artykuły, które warto wprowadzić do swojej diety. Istnieje również szereg składników, które koniecznie trzeba wyeliminować w swojego codziennego jadłospisu z racji dużej zawartości kalorii i stosunkowo niewielkiego pozytywnego działania. Na pierwszą myśl przychodzi żywność przetworzona. Jest to element bardzo dużej grupy osób, co ma swoje podstawy. Są to produkty bardzo łatwo dostępne, które można znaleźć w wielu sklepach od ręki. Należy jednak wiedzieć, że nie zawierają one w sobie żadnych korzystnych składników odżywczych i jedynie osłabiają organizm. Dieta na redukcje tkanki tłuszczowej powinna również ograniczać ilość cukru. Chodzi tu zarówno o typowe słodycze ale także inne produkty o wysokim poziomie cukru. Chcąc mieć to pod kontrolą dobrze jest kontrolować skład wszystkich artykułów spożywczych.

Redukcyjna dieta musi również w pełni wykluczyć używki. Alkohol nawet spożywany okazjonalnie może przyczynić się do osłabienia efektów. Chodzi tu przede wszystkim o sporą zawartość kalorii ale także to, że przy okazji jego spożywania często pojawiają się także zachcianki podczas których człowiek łamie się w swoich postanowieniach. Takie używki są również szkodliwe dla zdrowia co w akompaniamencie nadwagi może okazać się bardzo niebezpieczne. To samo tyczy się nikotyny, która w dużym stopniu ogranicza wydolność płuc, która jest niezbędna jeśli chce się do swojej codzienności wprowadzić aktywność fizyczną.

Jakie zasady są polecane w trakcie redukcji?

Dieta redukcja wcale nie musi być taka straszna jeśli zadba się o kierowanie się poprawnymi zasadami odżywiania. W trakcie odchudzania bardzo ważne będzie to, aby zadbać o regularne spożywanie posiłków. Pozwoli to uchronić się przed nieoczekiwanymi napadami głodu, które to mogłyby skłonić do sięgnięcia po niezdrową przekąskę. Bardzo ważne jest planowanie sobie dań w podobnych odstępach czasowych. Polecane są mniejsze porcje ale częściej. Istotne będzie opieranie się na artykułach o dużym poziomie sytości i jednocześnie niewielkich zawartości kalorii. Dania na redukcje powinny być spożywane maksymalnie na 2 godziny przed snem tak aby ułatwić naszemu organizmowi cały proces trawienia.

Dieta na redukcje tłuszczu musi opierać się na sporej zawartości wody. Przyjmuje się, że dziennie w diecie powinno znajdować się około 2 litry wody przy założeniu, że nie ćwiczy się. Można również dostarczać innych napojów pod warunkiem, że nie zawierają w sobie cukru. Osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy powinny zadbać także o sen ale także ograniczenie stresu, który często może doprowadzać do podjadania. Bardzo ważne jest także to aby regularnie wykonywać chociaż podstawowe badania i być pod stałą kontrolą lekarza. W dietach, gdzie stosowane jest duże ograniczenie kalorii bardzo ważną rolę odgrywa dodatkowa suplementacja, która to pozwala uniknąć niedoborów witamin oraz minerałów.

Dieta redukcyjna | co jeść na redukcji tkanki tłuszczowej?

Aktywność fizyczna jako dodatek do tego co jeść na diecie redukcyjnej

Dieta na redukcje tkanki tłuszczowej ma zdecydowanie największe znaczenie jeśli chce się uzyskać satysfakcjonujące efekty i zgubić zbędne kilogramy. Nie jest to jednak jedyne rozwiązanie, dzięki któremu można przybliżyć się do swojego celu. Bardzo ważne w całym tym procesie jest zadbanie również o aktywność fizyczną. Ruch ma ogromny wpływ zarówno na kształtowanie się sylwetki ale także pewność siebie oraz samopoczucie. Regularnie uprawiając sport zyskuje się o wiele więcej energii do codziennego funkcjonowania. Zauważalne jest także znaczne ujędrnienie się skóry, a co za tym idzie młodszy wygląd. Chcąc wprowadzić do swojej codzienności ruch należy wybrać mądrze. Bardzo ważne jest to aby dopasować rodzaj dyscypliny do swoich indywidualnych preferencji ale także możliwości aby nie zrobić sobie krzywdy.

Wiele osób, które przechodzą na dietę redukcyjną oczekują błyskawicznych efektów. Dieta na redukcje tłuszczu jest zawsze skuteczna ale często należy uzbroić się w cierpliwość. Przyjmuje się, że prawidłowym tempem chudnięcia jest utrata do kilograma w ciągu tygodnia, gdzie kluczowa będzie masa startowa oraz poziom otłuszczenia. Szybkie chudnięcie poprzez restrykcyjną dietę nigdy nie jest polecane, gdyż takie efekty będą krótkotrwałe i przyniosą wyłącznie osłabienie organizmu.

Dania na redukcje – jak je wymyślić?

Istnieje spora grupa osób, które na co dzień nie mają czasu na to, aby przygotowywać sobie posiłki bądź nie mają umiejętności w kwestii gotowania. W takich okolicznościach nie trzeba się jednak przejmować gdyż istnieją dwa sposoby jak rozwiązać tą trudność. Pierwszym z nich jest skorzystanie ze wsparcia dietetyka, który na podstawie oczekiwań oraz preferencji stworzy atrakcyjny jadłospis. Kolejną, bardzo atrakcyjną opcją jest catering dietetyczny. Metoda ta pozwala na całkowite wyeliminowanie z codzienności gotowania czy też przygotowywania jadłospisów. Dania tworzone są w oparciu o konkretną liczbę kalorii, którą można dopasować do siebie i do swoich celów. Posiłki są dostarczane codziennie w porannej porze.


Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.