Jaką rolę odgrywa zapotrzebowanie kaloryczne w diecie?

Zdrowe odżywianie jest tematem, który rozważany był już wielokrotnie przez dużą ilość dietetyków. Jest to całkowicie zrozumiałe, ponieważ produkty, które spożywamy odbijają się na tym jak się czujemy, a także na tym w jakim stanie jest nasze zdrowie. Obecność pełnowartościowych posiłków w jadłospisie ma kluczowe znaczenie. Całe menu powinno być także opracowywane zgodnie z tym jakie jest nasze zapotrzebowanie kaloryczne wzór. Wiele osób może zastanawiać się co to jest i po co kierować się tym tworząc swoje posiłki. Najogólniej mówiąc jest to ilość kalorii jaka powinna być przez nas spożywana, aby dostarczać odpowiednią ilość energii do funkcjonowania. Tutaj warto przywołać także dwa wzory, które rozróżniają łączną ilość kalorii z uwzględnieniem aktywności fizycznej czyli cpm oraz bez niej czyli ppm. Jak wiadomo sport oraz ruch to kwestie indywidualne dlatego jedna wartość mogłaby nie być miarodajna dla różnych grup ludzi. Określenie tego jakie jest nasze zapotrzebowanie kaloryczne jest bardzo przydatne pod kątem kontroli swojej wagi. Oczywiście poza ilością kalorii jaką spożywamy konieczne jest także skoncentrowanie się na jakości samych posiłków. Dwa różne dania mimo, że posiadają podobną zawartość kalorii mogą być uznane za zdrowe lub nie. Największe znaczenie ma stopień przetworzenia żywności, a także zawartość tłuszczu. Dobrze jest zatem zrezygnować z tak zwanych szybkich dań i wyeliminować pokusy w postaci ciastek i innych słodyczy. Nie musi być to całkowita rezygnacja. Najlepiej jest zachować zdrowy umiar, ponieważ dieta pudełkowa nigdy nie powinna być czymś do czego musimy się zmuszać. Czerpanie z niej przyjemności jest czynnikiem, dzięki któremu zachowa się motywacje do zmian w swoich nawykach żywieniowych.

Zapotrzebowanie kaloryczne – w jakich aspektach gra największą rolę?

Każdemu człowiekowi w większym bądź mniejszym zakresie zależy na tym aby jego sylwetka prezentowała się atrakcyjnie. W tym właśnie obrębie zapotrzebowanie energetyczne jest bardzo ważne. Jego określenie to pierwszy krok w stronę unormowania swojej wagi. Oczywiście każdemu zależy na czymś innym. Sportowcy dążą do tego, aby budować masę mięśniową dlatego wartość ich zapotrzebowania będzie znacznie wyższa niż u normalnych osób. Osoby aktywne potrzebują więcej energii niezbędnej do treningów czy ruchu. Wzór Harrisa benedicta będzie natomiast odnosił się do osób, które opierają się wyłącznie na podstawowej przemianie energii. Zróżnicowanie między tymi wzorami jeszcze dokładniej pokazuje jak ważne jest indywidualne podejście do kwestii odżywiania się. Obliczenie zapotrzebowania kalorycznego pod uwagę bierze masę ciała człowieka, jego wzrost, a także płeć. Płeć męska charakteryzuje się zazwyczaj tym, że ich całkowita przemiana materii jest wyższa, przez co także końcowy wynik będzie wyższy niż w przypadku kobiet. Poznanie wyniku w odniesieniu do zapotrzebowanie nie jest trudne szczególnie, że w internecie dostępnych jest wiele rzetelnych kalkulatorów. Jest to dobry, pierwszy krok w stronę poprawy swojej sylwetki. Znając zapotrzebowanie można także skorzystać z gotowych rozwiązań. Catering dietetyczny opiera się właśnie na określonej zawartości kalorii ale także indywidualnych preferencjach żywieniowych. Nad jadłospisem czuwają osoby doświadczone z ogromną wiedzą.

Czy spożywanie większej ilości kalorii niż zapotrzebowanie jest niebezpieczne?

Kwestia ilości spożywanych kalorii zawsze powinna być rozpatrywana indywidualnie, a pod uwagę należy brać własne predyspozycje oraz cel jaki chce się osiągnąć oraz na jakim poziomie jest nasza podstawowa przemiana materii. W przypadku osób, które skupiają się na wzmożonej aktywności fizycznej zwiększenie ilości kalorii często jest konieczne aby utrzymać stałą wagę bądź doprowadzić do rozwoju masy mięśniowej. Tego typu osoby potrzebują znacznie więcej energii, aby uzyskać upragniony cel. Zupełnie inaczej sytuacja prezentuje się w przypadku osób, które spożywają zbyt dużo kalorii ale ich aktywność fizyczna jest niemalże na zerowym poziomie. Jest to bardzo niebezpieczne zjawisko, które bez kontroli szybko doprowadzi do otyłości dlatego tak istotne jest posiadanie wiedzy na temat tego co to jest zapotrzebowanie energetyczne. Niestety jest to w obecnych czasach częsty problem, a jego nieleczenie w szybkim czasie doprowadza do utraty zdrowia. Otłuszczenie narządów doprowadza do uciążliwych dolegliwości, a zmiany często mogą być nieodwracalne. U takich osób nadmiar kalorii jest niebezpieczny i nie powinno się do niego doprowadzać. Jeśli zauważymy u siebie pierwsze zmiany w zakresie nadwagi warto jest działać natychmiastowo. Można wówczas skontaktować się ze specjalistami, którzy ocenią stan zdrowia i zaproponują rozwiązania takiej jak dieta pudełkowa bądź sport. Osoby, które przewyższają w posiłkach swoje zapotrzebowanie kaloryczne często mają o wiele mniej energii, a także mogą mieć gorszą kondycję i szybko tracić siły. Wynika to z odkładania się tkanki tłuszczowej.

Kiedy możemy jeść mniej niż nasze zapotrzebowanie?

Istnieją sytuacje w życiu każdego człowieka kiedy chcemy poprawiać swoją sylwetkę. Najczęściej problemem jest nadmiar kilogramów, który może doprowadzać do kompleksów czy także trudności z poruszaniem się. Ważne jest wówczas połączenie odpowiedniej diety z aktywnością fizyczną. Jest to także moment, w którym wypada ograniczyć trochę ilość kalorii pod względem zapotrzebowania. Tego typu zmiany dobrze jest przeprowadzać pod okiem specjalistów. Nie są pochwalane drastyczne spadki masy ciała, ponieważ może doprowadzić to do pojawienia się dużej ilości niedoborów w naszym organizmie. Warto jest o tym pamiętać tworząc swój jadłospis. Czasem jednak można spotkać się także z sytuacjami gdzie ludzie spożywają za mało mimo, że nie mają problemów z nadwagą. Zazwyczaj jest to wywołane zaburzeniami odżywiania takimi jak anoreksja czy bulimia. Są to bardzo trudne przypadłości, przy których poza konsultacją z dietetykiem konieczne jest także wsparcie psychologa. Kwestie dietetyki są bardzo szerokie ale najważniejsze jest, aby podchodzić do nich zawsze indywidualnie. Nie ma diety uniwersalnej dla każdego i nie chodzi tutaj tylko o kwestie smakowe. Wpływ na naszą wagę mają także kwestie środowiskowe. Świetnym przykładem jest tutaj stres, który u jednych osób wywołuje potrzebę objadania się, zaś inne nie są w stanie nic zjeść. To samo może tyczyć się chorób, które wywołują zmianę masy. Ma to ogromne znaczenie, dlatego też porównywanie się z innymi nie przyniesie nigdy pozytywnych skutków. O wiele lepszym rozwiązaniem jest skoncentrowanie się na ustalonych przez siebie celach i dążenie do nich.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.