Dieta lekkostrawna – na czym polega i kiedy ją stosować?

dieta lekkostrawna 900x370 1

Zdrowe odżywianie ma kluczową rolę podczas codziennego funkcjonowania. Dzieje się tak, ponieważ to co jemy ma bezpośredni wpływ na to jak się czujemy, a także w jakim stanie jest nasze zdrowie. Zauważa się w ostatnim czasie duży wzrost świadomości na temat poprawnych nawyków żywienia. Oczywiście w każdym z przypadków dobrze jest dostosować dietę indywidualnie pod względem swoich upodobań, a także oczekiwań czy potrzeb. Istnieją jednak pewne trudności, które mogą pojawić się podczas dążenia do celu. Pierwszym i głównym z nich jest bez wątpienia brak czasu. Natłok obowiązków, życie w biegu czy stres powodują, że nie ma się wolnych chwil na to aby samodzielnie stworzyć ciekawy i przede wszystkim pełnowartościowy jadłospis. Nie jest to jednak moment, w których konieczne jest rezygnowanie ze zdrowia, ponieważ do dyspozycji jest dieta pudełkowa ciesząca się bardzo dobrą opinią wśród użytkowników. Dzieje się tak, ponieważ rozwiązanie to leży w pełni w rękach osób doświadczonych, które mają wiedzę na temat tego w jaki sposób łączyć poszczególne składniki aby otrzymać wariant korzystny dla naszych kubków smakowych oraz organizmu. Nie zabraknie także wariantu jakim jest dieta lekkostrawna. Jest to opcja, która przez dużą część osób jest jedyną akceptowalną formą jedzenia. Lekkostrawne jedzenie to przede wszystkim wszystkie te składniki, które nasz układ pokarmowy jest w stanie trawić bez większych problemów. Stosowane jest przede wszystkim przez osoby, u których konieczne jest odciążenie pracy układu pokarmowego bądź innych narządów. Zaletą jej stosowania jest także to, że ma wpływ na ogólną poprawę naszego samopoczucia. Osoby wybierające taki catering dietetyczny muszą widzieć, że dieta lekkostrawna co jeść to zarówno ograniczenia jak konieczność wybierania określonych grup produktów. W pierwszej kolejności z codziennych posiłków muszą zniknąć produkty ciężkostrawne, a ich miejsce zastąpić składniki lekkie. Dieta lekkostrawna produkty nie są trudne do znalezienia. Ich wyznacznikiem z pewnością nie będzie żywność przetworzona czy taka, która w składzie ma dużą ilość przypraw. Dobrze jest także pamiętać o tym, aby nie doszło do przekroczenia normy jeśli chodzi o obecność błonnika pokarmowego. Nie można go wyeliminować całkowicie, gdyż gra dużą rolę w naszym ciele ale przy nadmiarze może utrudniać pracę układu pokarmowego. Osoby stosujące dietę lekkostrawną muszą pamiętać także o spożywaniu większej ilości posiłków ale o znacznie mniejszej objętości. Niezbędne jest także spożywanie odpowiedniej ilości wody, a także zrezygnowanie ze szkodliwej formy przygotowywania jedzenia jak pieczenie czy smażenie.

Dieta lekkostrawna – u kogo sprawdzi się najlepiej

Dieta lekkostrawna – u kogo sprawdzi się najlepiej?

Co jeść na diecie lekkostrawnej – takie pytanie zadaje sobie wciąż duża grupa osób. Jeśli chodzi o same jedzenie to lekkostrawne owoce oraz inne składniki nie będą szkodliwe dla nikogo, dlatego jest to jedna z tych diet, które mogą zostać uznane jako uniwersalne. Oczywiście w większej ilości przypadków po takie jadłospisy będą sięgały osoby zmagające się z dolegliwościami układu pokarmowego. Lekkostrawne mięso działa wówczas w taki sposób, że nie obciąża metabolizmu, dzięki czemu organizm może wrócić do równowagi. Po taką formę odżywiania powinny także sięgać osoby, które są przed lub po operacji. Dotyczy to zarówno zabiegów na układzie pokarmowym ale nie tylko. Oczywiście lekkostrawne produkty będą dobre także dla osób, które mają problem z utrzymaniem wagi bądź skarżą się na wzdęcia. Jest to także najlepsze rozwiązanie dla osób starszych, których organizm może nie tolerować niektórych produktów i ich nie trawić. Dieta lekkostrawna dostarcza wszystkich niezbędnych witamin oraz minerałów, dlatego można ją stosować także bez żadnego powodu. Jej ogromną zaletą jest to, że po zjedzeniu posiłków nie odczuwa się nadmiaru treści w żołądku. Można czuć się lekko, a jednocześnie mieć pewność, że nie dochodzi do braków w kwestii makroelementów. Wpływ diety lekkostrawnej można zauważyć także u pacjentów leczących się onkologicznie. Jak widać jest to opcja wszechstronna o ogromnej ilości korzyści.

Produkty jakie powinniśmy spożywać, a których unikać na diecie lekkostrawnej

Produkty jakie powinniśmy spożywać, a których unikać na diecie lekkostrawnej

Stworzenie diety lekkostrawnej ma pewne ograniczenia, ponieważ nie można używać wszystkich składników dostępnych w sklepie spożywczym. To natomiast skłania do tego, że konieczne staje się poszerzenie wiedzy na temat tego jakie produkty są uznawane za lekkostrawne, a które nie. Na szczęście nie są to wyłącznie elementy płynne bądź półpłynne. Z racji dostępnych możliwości dieta lekkostrawna nie jest już wariantem uznawanym za pozbawiony smaku. Z oferowanych produktów można wyczarować posiłki, które podbiją kubki smakowe, a jednocześnie zadbają o prawidłową pracę układu pokarmowego. Do najlepszych produktów po jakie można sięgnąć na diecie lekkostrawnej zaliczają się:

  • Wszystkie produkty wchodzące w skład pieczywa jasnego, kasze oraz ryż o małych ziarnach, a także makarony o niskim stopniu przetworzenia
  • Produkty bogate w zdrowe bakterie czyli przede wszystkim jogurty, kefiry oraz inne produkty mleczne
  • Jajka wyłącznie w formie gotowanej
  • Ryby oraz mięso o małej zawartości tłuszczu
  • Dojrzałe owoce, najlepiej bez skórki
  • Woda bądź rozcieńczone soki
  • Lekkostrawne warzywa najlepiej po ugotowaniu bądź starciu

Oczywiście poza produktami, które uznawane są na diecie lekkostrawnej jako korzystne pod uwagę należy wziąć także czego unikać na diecie lekkostrawnej. Są to przede wszystkim produkty zbożowe, wszystkie składniki poddawane pieczeniu oraz smażeniu. Dobrze jest unikać jakiegokolwiek tłuszczu do obróbki termicznej, a także wystrzegać się wieprzowiny czy wołowiny. Całkowicie wykluczone jest stosowanie napojów gazowanych oraz słodzonych. Nie ma możliwości spożywania alkoholu, gdyż ma on bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Początki jak w każdej diecie mogą być trudne ale kilka pierwszych tygodni to czas, w którym można przyzwyczaić się. Rezultaty stosowania tego typu diety pojawią się natomiast już w kilka dni po zmianach. Będziemy się czuć przede wszystkim o wiele lżej, a mimo to wciąż będziemy mieć energię i siłę do działania.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.