,

Dieta dla mózgu

Eat Fit 20.07.18 19 1024x684 900x370 1

Praca siedząca wiąże się z koniecznością większego skupienia uwagi oraz koncentracji, a do tego konieczna jest odpowiednia dyspozycja mózgu. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że to, co jemy, w znacznym stopniu wpływa na funkcjonowanie naszego umysły. Co jeść, aby nasz mózg pracował sprawniej?

Antyoksydanty

Antyoksydanty nie tylko pomagają oczyścić organizm, ale również chronią przed starzeniem się komórek i pozytywnie wpływają na pamięć. Warto wprowadzić je do jadłospisu, jeżeli zależy nam na poprawie procesów poznawczych oraz zapamiętywania.

Bogate źródła antyoksydantów to:

  • owoce: wiśnie, morele, jagody, arbuzy, cytrusy;
  • warzywa: marchew, brokuły, kalafior, natka pietruszki, szpinak, brukselka, cebula.

Zdrowe tłuszcze

Tłuszcze nienasycone przyspieszają przekazywanie impulsów oraz chronią neurony. Tłuszcze omega-3, omega-6 i omega-9 biorą udział w wydzielaniu serotoniny, która czynnie działa na nasz dobry nastrój.

Dobre źródła zdrowych tłuszczów to:
– ryby;
– nasiona chia;
– pestki dyni;
– awokado;
– nasiona słonecznika;
– olej lniany;
– oliwa z oliwek;
– orzechy włoskie.

Magnez

Magnez to minerał, chroniący nasz układ nerwowy i wspomagający koncentrację. Wprowadzając go do diety, łatwiej skupimy się na wykonywaniu zadań umysłowych. Spore ilości magnezu znajdziemy w:
– orzechach;
– ciemnej czekoladzie;
– kakao;
– pieczywie pełnoziarnistym.

Węglowodany – najlepsze paliwo dla mózgu

Węglowodany są niezwykle ważne nie tylko dla sportowców. Ludzki umysł zużywa bowiem nawet do 25% energii . Najlepszymi źródłami, które usprawniają pracę mózgu, są glukoza i tlen, i choć to drugie zbieramy z otoczenia, pierwszy składnik musimy dostarczyć w formie pożywienia. Oczywiście najlepsze są te węglowodany, które oprócz kalorii zapewnią nam także sporą dawkę składników odżywczych.

Warto do diety wprowadzić:
– warzywa;
– owoce;
– kasze;
– pieczywo pełnoziarniste;
– płatki owsiane;
– ryż brązowy;
– rośliny strączkowe.

Cynk

Cynk to bardzo ważny minerał, który wspomaga koncentrację, buduje komórki nerwowe i wzmacnia odporność.
Cynk możemy pobierać z:
– jajek;
– małż;
– zarodków pszennych;
– migdałów;
– chleba pełnoziarnistego.

Lecytyna

Lecytyna znana jest ze swych właściwości poprawiających pamięć i koncentrację. Poprawia refleks i zdolności psychofizyczne Znajdziemy ją w:
– jajkach;
– soi;
– orzechach ziemnych;
– kiełkach;
– rzepaku.

Kwas foliowy

Kwas foliowy dotlenia mózg, chroni komórki nerwowe przed działaniem homocysteiny i pobudza ich wzrost. Najlepsze źródła kwasu foliowego to:
– szpinak;
– jaja;
– fasola i groch;
– ziarna zbóż.

Nie zapominaj o wodzie

Jeżeli chcemy, aby nasz mózg dobrze funkcjonował, musimy dostarczać mu odpowiednich ilości nawodnienia. To woda pozwala na szybsze przewodzenie impulsów nerwowych, a tym samym usprawnia myślenie. Zaleca się, aby każdego dnia pić ok. 1,5 litra czystej wody mineralnej.

Odpowiedniej diety wymaga całe nasze ciało, w tym także mózg. Nie tylko sportowcy powinni uważać na to, co jedzą. Jeżeli prowadzisz siedzący tryb życia i pracujesz umysłowo, również powinieneś wprowadzić zdrowy tryb życia w postaci optymalnego sposobu żywienia. Dzięki temu nie tylko poprawisz swoje wyniki i łatwiej będzie Ci się pracowało, ale również unikniesz przedwczesnego starzenia komórek.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

eatfit catering dietetyk

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 537 379 301
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

eatfit catering szef kuchni

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.