,

Dieta dla mózgu

Eat Fit 20.07.18 19 1024x684 900x370 1

Praca siedząca wiąże się z koniecznością większego skupienia uwagi oraz koncentracji, a do tego konieczna jest odpowiednia dyspozycja mózgu. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że to, co jemy, w znacznym stopniu wpływa na funkcjonowanie naszego umysły. Co jeść, aby nasz mózg pracował sprawniej?

Antyoksydanty

Antyoksydanty nie tylko pomagają oczyścić organizm, ale również chronią przed starzeniem się komórek i pozytywnie wpływają na pamięć. Warto wprowadzić je do jadłospisu, jeżeli zależy nam na poprawie procesów poznawczych oraz zapamiętywania.

Bogate źródła antyoksydantów to:

  • owoce: wiśnie, morele, jagody, arbuzy, cytrusy;
  • warzywa: marchew, brokuły, kalafior, natka pietruszki, szpinak, brukselka, cebula.

Zdrowe tłuszcze

Tłuszcze nienasycone przyspieszają przekazywanie impulsów oraz chronią neurony. Tłuszcze omega-3, omega-6 i omega-9 biorą udział w wydzielaniu serotoniny, która czynnie działa na nasz dobry nastrój.

Dobre źródła zdrowych tłuszczów to:
– ryby;
– nasiona chia;
– pestki dyni;
– awokado;
– nasiona słonecznika;
– olej lniany;
– oliwa z oliwek;
– orzechy włoskie.

Magnez

Magnez to minerał, chroniący nasz układ nerwowy i wspomagający koncentrację. Wprowadzając go do diety, łatwiej skupimy się na wykonywaniu zadań umysłowych. Spore ilości magnezu znajdziemy w:
– orzechach;
– ciemnej czekoladzie;
– kakao;
– pieczywie pełnoziarnistym.

Węglowodany – najlepsze paliwo dla mózgu

Węglowodany są niezwykle ważne nie tylko dla sportowców. Ludzki umysł zużywa bowiem nawet do 25% energii . Najlepszymi źródłami, które usprawniają pracę mózgu, są glukoza i tlen, i choć to drugie zbieramy z otoczenia, pierwszy składnik musimy dostarczyć w formie pożywienia. Oczywiście najlepsze są te węglowodany, które oprócz kalorii zapewnią nam także sporą dawkę składników odżywczych.

Warto do diety wprowadzić:
– warzywa;
– owoce;
– kasze;
– pieczywo pełnoziarniste;
– płatki owsiane;
– ryż brązowy;
– rośliny strączkowe.

Cynk

Cynk to bardzo ważny minerał, który wspomaga koncentrację, buduje komórki nerwowe i wzmacnia odporność.
Cynk możemy pobierać z:
– jajek;
– małż;
– zarodków pszennych;
– migdałów;
– chleba pełnoziarnistego.

Lecytyna

Lecytyna znana jest ze swych właściwości poprawiających pamięć i koncentrację. Poprawia refleks i zdolności psychofizyczne Znajdziemy ją w:
– jajkach;
– soi;
– orzechach ziemnych;
– kiełkach;
– rzepaku.

Kwas foliowy

Kwas foliowy dotlenia mózg, chroni komórki nerwowe przed działaniem homocysteiny i pobudza ich wzrost. Najlepsze źródła kwasu foliowego to:
– szpinak;
– jaja;
– fasola i groch;
– ziarna zbóż.

Nie zapominaj o wodzie

Jeżeli chcemy, aby nasz mózg dobrze funkcjonował, musimy dostarczać mu odpowiednich ilości nawodnienia. To woda pozwala na szybsze przewodzenie impulsów nerwowych, a tym samym usprawnia myślenie. Zaleca się, aby każdego dnia pić ok. 1,5 litra czystej wody mineralnej.

Odpowiedniej diety wymaga całe nasze ciało, w tym także mózg. Nie tylko sportowcy powinni uważać na to, co jedzą. Jeżeli prowadzisz siedzący tryb życia i pracujesz umysłowo, również powinieneś wprowadzić zdrowy tryb życia w postaci optymalnego sposobu żywienia. Dzięki temu nie tylko poprawisz swoje wyniki i łatwiej będzie Ci się pracowało, ale również unikniesz przedwczesnego starzenia komórek.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.