Spis treści
4000 kalorii dziennie to całkiem spory bilans energetyczny, jeżeli weźmiemy pod uwagę przeciętnego dorosłego człowieka, który ani nie ma nadwagi, ani niedowagi. Raczej trzeba tę dietę rozpatrywać w kategorii zapotrzebowania kalorycznego dla osoby bardzo aktywnej fizycznie (na przykład trenującej codziennie) lub też jako diety na mase. W tym drugim przypadku chodzi o spożywanie większej liczby kalorii niż wymaga tego nasze ciało, właśnie po to, by z nadwyżki „wyprodukować” mięśnie. Aby ten system zadziałał, dieta na mase 4000 kalorii musi by obfita w białko, które jest naturalnym budulcem mięśni.
Oto siedem reguł, które pokierują odpowiednim przejściem na dietę, której celem jest zbudowanie tkanki mięśniowej:
Jak na każdej diecie, możemy wybierać produkty, które będą tańsze lub droższe do stworzenia zbilansowanych jadłospisów. Duże znaczenie ma również to czy jemy wszystkie dostępne produkty, czy może z którejś grupy artykułów rezygnujemy (na przykład z mięsa, nabiału, glutenu). Jeżeli nie mamy żadnych ograniczeń w tym zakresie, dosyć łatwo można zbudować jadłospis opierający się na w miarę tanich produktach spożywczych. Pamiętajmy jednak, że jadłospis powinien być bogaty w produkty białkowe, pochodzące najlepiej z chudego mięsa lub dobrego jakościowo nabiału. Oto przykładowy jadłospis dieta 4000 kcal:
Śniadanie: trzy jaja sadzone, dwie kromki chleba pełnoziarnistego lub żytniego, jedno awokado w roli masła na chlebie oraz szklanka soku pomarańczowego.
Drugie śniadanie / lunch: duży jogurt naturalny z garścią bakalii (orzechy, rodzynki nasiona)
Obiad: szklanka ryżu basmati, dwieście gramów kurczaka z mieszanką warzyw chińskich, do podsmażenia łyżka oliwy z oliwek. Sos na bazie kilku łyżek jogurtu naturalnego z przyprawami.
Deser: pasek ciemnej czekolady, banan.
Podwieczorek: jabłko zapiekane z masłem orzechowym i cynamonem, shake białkowy.
Kolacja: sałatka z sałatą, kukurydzą, pomidorami i łososiem (dwieście gramów).
Na każdej diecie, która ma być zbilansowana i służyć poprawie naszego zdrowia, powinniśmy unikać produktów wysoko przetworzonych. Należą do nich słodycze, fast-foody dostępne w sieciówkach, ale też typowe „gotowce” do mikrofalówki, które często spożywamy w domu. 4000 kalorii daje duże możliwości w komponowaniu posiłków, ale jeśli nie zaplanujemy potraw na czas, możemy mieć pokusę sięgania po takie właśnie, gotowe rozwiązania. Nie jest to dobry pomysł, bo choć kalorycznie bilans może się zgadzać, pod kątem wartości odżywczych, z pewnością sobie namieszamy w diecie.
Kolejną kwestią jest wyeliminowanie tłuszczów nasyconych i trans, które najczęściej powstają przy smażeniu na głębokim oleju w domu lub właśnie jedzeniu frytek czy mięsa obrabianego termicznie w ten sposób w restauracjach i knajpach.Tłuste mięso i tłuste sery też nie będą dobrym rozwiązaniem, nawet jedząc 4000 kcal na masę.
Dieta 4000 kalorii z pewnością będzie wymagała od nas sporego zaangażowania w przygotowywanie wielu posiłków. Jeżeli nie za bardzo lubimy gotować, zdecydowanie lepiej jest postawić na catering 4000 kcal, przygotowywany przez firmę, cieszącą się dobrymi opiniami. W taki sposób unikniemy męczących obowiązków, a będziemy mogli poświęcić czas na przykład na treningi. Pamiętajmy, że dieta na 4000 kcal musi być odpowiednio zbilansowana, dlatego nawet lepiej w tym zakresie zaufać specjalistom. Catering dietetyczny 4000 kcal może nas również zainspirować do tworzenia potraw w podobnym stylu w domu. Jeżeli nie mamy pewności czy catering to coś dla nas – przykładowa dieta 4000 kcal wzięta „na próbę” na jeden dzień, może okazać się najlepszym rozwiązaniem.
Czytaj więcej: