Dieta 4000 kcal – czy jest dobrym pomysłem?

Catering dietetyczny 2500 kalorii 900x370 1

4000 kalorii dziennie to całkiem spory bilans energetyczny, jeżeli weźmiemy pod uwagę przeciętnego dorosłego człowieka, który ani nie ma nadwagi, ani niedowagi. Raczej trzeba tę dietę rozpatrywać w kategorii zapotrzebowania kalorycznego dla osoby bardzo aktywnej fizycznie (na przykład trenującej codziennie) lub też jako diety na mase. W tym drugim przypadku chodzi o spożywanie większej liczby kalorii niż wymaga tego nasze ciało, właśnie po to, by z nadwyżki „wyprodukować” mięśnie. Aby ten system zadziałał, dieta na mase 4000 kalorii musi by obfita w białko, które jest naturalnym budulcem mięśni.

4000 kcal dziennie – jakie są zasady diety na masę?

Oto siedem reguł, które pokierują odpowiednim przejściem na dietę, której celem jest zbudowanie tkanki mięśniowej:

  1. Spożywaj odpowiednią ilość kalorii – aby przybierać na masie musisz dostarczać do organizmu więcej kalorii niż jesteś w stanie spalić. Dieta na masę 4000 kcal będzie odpowiednia dla osób o wysokiej aktywności fizycznej.
  2. Zwiększ odpowiednio spożycie białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni. W diecie na masę zaleca się spożycie od dwóch do dwóch i pół gramów białka na jeden kilogram masy ciała dziennie.
  3. Węglowodany zapewniają energię, jednak wybieraj węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, aby zapobiec gwałtownym zmianom poziomu cukru we krwi. Unikniesz dzięki temu napadów głodu, które nie służą żadnej diecie – nawet tej „na masę”.
  4. Zwiększ spożycie zdrowym tłuszczów, które znajdują się w orzechach, nasionach, olejach roślinnych tłoczonych na zimno. Posiadają one niezbędne dla zdrowia kwasy tłuszczowe i witaminy.
  5. Jedz regularnie – spożywanie regularnych posiłków w ciągu dnia zapewni stałe dostawy energii dla organizmu i utrzyma optymalny poziom cukru we krwi.
  6. Ogranicz do minimum żywność przetworzoną, pełną cukru, soli, tłuszczu nasyconego, którego nadmiar to prosta droga do nadwagi i różnego rodzaju chorób.
  7. Spożywać duże porcje warzyw i owoców, które są bogate w witaminy, minerały i cenny błonnik – co przyczynia się do utrzymania dobrego zdrowia i stabilnego wzrostu masy ciała.

Tania dieta 4000 kcal – co jeść, żeby nie wydawać milionów?

Jak na każdej diecie, możemy wybierać produkty, które będą tańsze lub droższe do stworzenia zbilansowanych jadłospisów. Duże znaczenie ma również to czy jemy wszystkie dostępne produkty, czy może z którejś grupy artykułów rezygnujemy (na przykład z mięsa, nabiału, glutenu). Jeżeli nie mamy żadnych ograniczeń w tym zakresie, dosyć łatwo można zbudować jadłospis opierający się na w miarę tanich produktach spożywczych. Pamiętajmy jednak, że jadłospis powinien być bogaty w produkty białkowe, pochodzące najlepiej z chudego mięsa lub dobrego jakościowo nabiału. Oto przykładowy jadłospis dieta 4000 kcal:

Śniadanie: trzy jaja sadzone, dwie kromki chleba pełnoziarnistego lub żytniego, jedno awokado w roli masła na chlebie oraz szklanka soku pomarańczowego.

Drugie śniadanie / lunch: duży jogurt naturalny z garścią bakalii (orzechy, rodzynki nasiona)

Obiad: szklanka ryżu basmati, dwieście gramów kurczaka z mieszanką warzyw chińskich, do podsmażenia łyżka oliwy z oliwek. Sos na bazie kilku łyżek jogurtu naturalnego z przyprawami.

Deser: pasek ciemnej czekolady, banan.

Podwieczorek: jabłko zapiekane z masłem orzechowym i cynamonem, shake białkowy.

Kolacja: sałatka z sałatą, kukurydzą, pomidorami i łososiem (dwieście gramów).

Czego unikać jedząc 4000 kcal dziennie?

Na każdej diecie, która ma być zbilansowana i służyć poprawie naszego zdrowia, powinniśmy unikać produktów wysoko przetworzonych. Należą do nich słodycze, fast-foody dostępne w sieciówkach, ale też typowe „gotowce” do mikrofalówki, które często spożywamy w domu. 4000 kalorii daje duże możliwości w komponowaniu posiłków, ale jeśli nie zaplanujemy potraw na czas, możemy mieć pokusę sięgania po takie właśnie, gotowe rozwiązania. Nie jest to dobry pomysł, bo choć kalorycznie bilans może się zgadzać, pod kątem wartości odżywczych, z pewnością sobie namieszamy w diecie.

Kolejną kwestią jest wyeliminowanie tłuszczów nasyconych i trans, które najczęściej powstają przy smażeniu na głębokim oleju w domu lub właśnie jedzeniu frytek czy mięsa obrabianego termicznie w ten sposób w restauracjach i knajpach.Tłuste mięso i tłuste sery też nie będą dobrym rozwiązaniem, nawet jedząc 4000 kcal na masę.

Dieta 4000 kcal catering – czy warto?

Dieta 4000 kalorii z pewnością będzie wymagała od nas sporego zaangażowania w przygotowywanie wielu posiłków. Jeżeli nie za bardzo lubimy gotować, zdecydowanie lepiej jest postawić na catering 4000 kcal, przygotowywany przez firmę, cieszącą się dobrymi opiniami. W taki sposób unikniemy męczących obowiązków, a będziemy mogli poświęcić czas na przykład na treningi. Pamiętajmy, że dieta na 4000 kcal musi być odpowiednio zbilansowana, dlatego nawet lepiej w tym zakresie zaufać specjalistom. Catering dietetyczny 4000 kcal może nas również zainspirować do tworzenia potraw w podobnym stylu w domu. Jeżeli nie mamy pewności czy catering to coś dla nas – przykładowa dieta 4000 kcal wzięta „na próbę” na jeden dzień, może okazać się najlepszym rozwiązaniem.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.