Dla kogo najlepiej sprawdzi się dieta 2000 kcal

Catering dietetyczny 2000 kalorii 900x370 1

Dieta 2000 kalorii jest uznawana za jadłospis dla osób o średniej wadze i uprawiających umiarkowany poziom aktywności fizycznej. Każda przeciętna dorosła osoba, która ma wskaźnik BMI w normie, powinna z takiej diety wyciągnąć coś dobrego dla siebie. Diety 2000 kcal polegają na spożywaniu posiłków, które nie przekraczają dziennie wskazanej wartości kalorycznej. Niezależnie od tego czy dzielimy dzień na trzy czy pięć posiłków, ich sumaryczna wartość nie może wynosić więcej niż dwa tysiące kalorii. Dla wielu osób będzie to niewielki deficyt kaloryczny, który sprawi, że będą stopniowo i stabilnie tracić nadprogramowe kilogramy.

Warto jednak zwrócić uwagę, że każdy z nas jest inny. Mamy różne predyspozycje metaboliczne, lubimy inne produkty jeść. Dlatego najsensowniej byłoby udać się do dietetyka, który na podstawie indywidualnych danych oraz szczegółowego wywiadu, ułoży nam jadłospis 2000 kcal lub inny, lepiej dopasowany jego zdaniem do naszych potrzeb.

2000 kcal dieta – jakie są zasady?

  1. Najlepiej postawić na trzy większe posiłki dziennie i dodatkowo dwie przekąski między nimi.
  2. Powinno się unikać wysoko przetworzonych produktów, pełnych niezdrowego tłuszczu i cukru (słodycze, fast-foody). Zamiast tego lepiej szukać artykułów bogatych w białko, błonnik i witaminy.
  3. W diecie redukcyjnej kluczowe jest podwyższenie podaży białka, które jest trawione wolniej niż tłuszcze i węglowodany. Tym samym dłużej czujemy sytość, a także zapobiegamy spalaniu mięśni zamiast tkanki tłuszczowej. Dieta 2000 kilokalorii powinna być uzupełniona o około sto gramów białka dziennie.
  4. Warto dbać o odpowiednie spożycie tłuszczów nienasyconych, pochodzących z nasion, orzechów czy oliwy. Do wyeliminowania są natomiast tłuszcze nasycone i trans, które są szkodliwe dla naszego zdrowia.
  5. Dieta 2000 kcal jak i każda inna będzie lepiej działać, jeśli przyłożymy się do nawodnienia organizmu. Powinniśmy pić co najmniej dwa i pół litra wody dziennie, aby nasze ciało działało prawidłowo i nie zatrzymywało płynów. Ten element jest często pomijany przez osoby będące na redukcji, co powoduje zatrzymanie efektów chudnięcia pomimo trzymanego deficytu kalorycznego. Zdecydowanie powinniśmy wykluczyć słodkie napoje z diety, zwłaszcza te gazowane. Poza wodą dopuszczalne są herbaty, zioła i kawa bez cukru i mleka.

Dieta 2000 kcal jadłospis na 7 dni

Przechodząc na jakąkolwiek dietę, powinniśmy pamiętać o odpowiednim zbilansowaniu składników odżywczych. Diety eliminacyjne praktycznie zawsze prowadzą do niedoborów witamin i minerałów, dlatego najlepiej zapewnić w jadłospisie zarówno zdrowe tłuszcze, jak i właściwą ilość białka oraz węglowodanów.

Dieta 2000 kcal przepisy mogą być bardzo zróżnicowane i ciekawe – jeżeli lubimy gotować, piec, a później po tym wszystkim sprzątać. Wówczas warto przemycić w daniach na przykład owoce morza, egzotyczne przyprawy czy nieoczywiste połączenia składników, takie jak warzywne ciasta czy mięso faszerowane owocami.

Jeśli bardziej pasuje nam dieta 2000 kcal proste przepisy postawmy na podstawowe warzywa i owoce dostępne na każdym targu i drobiowe mięso.

Przykładowa dieta 2000 kcal bazująca na łatwych przepisach:

Śniadanie:

2 jajka gotowane

Sałatka z ogórka i rzodkiewki

Sos na bazie jogurtu z ziołami

Dwie kromki chleba pełnoziarnistego

Przekąska nr 1

Pomarańcza

Kilka orzechów włoskich

Obiad:

Grillowana pierś z kurczaka w ziołach

Warzywa na parze

2 większe ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie

Przekąska nr 2

Kisiel bez cukru

Marchewki maczane w humusie z ciecierzycy

Kolacja

Sałatka ze świeżych pomidorów, papryki i szpinaku skroplona oliwą

Grzanka z chleba tostowego pełnoziarnistego z wędliną drobiową

Dieta 2000 kcal jadłospis na tydzień może mieć zorganizowany na podstawie dozwolonych i zalecanych produktów.

Na diecie redukcyjnej warto sięgać po:

  • Chude mięso z kurczaka, indyka, również w postaci wędlin;
  • Chude ryby;
  • Produkty pełnoziarniste – brązowy ryż, ciemne makarony, chleb żytni, bułki grahamki;
  • Nabiał z dużą ilością białka – skyry, jogurty proteinowe, serki wysokobiałkowe;
  • Oliwę z oliwek, oleje tłoczone na zimno;
  • Nasiona i orzechy w rozsądnych ilościach;
  • Wszelkiego rodzaju warzywa;
  • Owoce, zwłaszcza te niskokaloryczne, jak maliny, borówki, jagody.

Dieta 2000 kcal jadłospis – czego lepiej unikać?

Dieta na 2000 kcal, jak większość diet redukcyjnych, nie powinna zawierać w naszym jadłospisie:

  • Słodyczy i fastfoodów oraz innych produktów wysoko przetworzonych;
  • Kolorowych napojów, zwłaszcza gazowanych;
  • Jeżeli pijemy soki, to w ograniczonych ilościach – warto zwracać uwagę na ich kaloryczność;
  • Czerwonego, tłustego mięsa;
  • Tłustych ryb;
  • Tłustego nabiału;
  • Kalorycznych owoców w zbyt dużych ilościach – na przykład bananów, brzoskwiń czy winogron.
  • Białego pieczywa, jasnego ryżu i makaronu;
  • Płatków śniadaniowych, które w dużej mierze, składają się głównie z curku i węglowodanów prostych.

Dieta 2000 kcal efekty – czego możemy się spodziewać?

Jeżeli nasze BMI jest w normie i przejdziemy na dietę 2000 kalorii, najprawdopodobniej możemy spodziewać się wolnego, ale konsekwentnego spadku wagi. Warto jednak pamiętać, że nie tylko kaloryczność ma znaczenie. Zdecydowanie ważniejsze jest to, z jakich produktów będziemy czerpać energię. 2000 kalorii dziennie może pochodzić z dwóch burgerów z popularnej sieciówki z fast-foodami, ale może również być efektem zjedzenia jajek gotowanych i żytniego chleba na śniadanie, pełnego talerza warzyw z kurczakiem na obiad oraz sałatki warzywnej z serem feta na kolację. Jaka będzie różnica? Posiłki w przypadku drugiej opcji, nie tylko sprawią, że nie będziemy głodni przez cały dzień, ale również uregulują poziom cukru we krwi. Nie będziemy zmęczeni, senni, a wręcz przeciwnie – odczujemy przypływ energii, a nasze ciało wyda się lekkie. Jedząc wysoko przetworzone produkty, na przykład słodycze czy właśnie burgery, zdecydowanie odczuwamy większą przyjemność niż jedząc zdrowo. Ma to jednak swoje spore minusy. Po takim jedzeniu, szybko robimy się głodni – to zasługa skoków insuliny we krwi, która ma duży związek z uczuciem sytości. Dodatkowo przetworzone posiłki w pewnym sensie uzależniają nas od cukru, z którego później jest bardzo ciężko zrezygnować.

Jeżeli więc dieta redukcyjna 2000 kcal ma przynieść pożądane efekty, musimy poza deficytem energetycznym, wprowadzić w swoje życie również zdrowe nawyki żywieniowe.

Czy dieta pudełkowa 2000 kcal to dobry pomysł?

Catering dietetyczny 2000 kcal to z pewnością praktyczne rozwiązanie dla osób, które nie lubią gotować. Zamawianie pudełek pozwoli zaoszczędzić czas, pieniądze wydawane na jedzenie, które często się marnuje, ale przede wszystkim, zagwarantuje nam zbilansowane posiłki. Twórcą jadłospisów w takim przypadku jest dietetyk, który dba nie tylko o to, by potrawy były zróżnicowane i smaczne, ale również o to, by miały odpowiednią wartość składników odżywczych. Dietetyk wylicza także kaloryczność dań. Catering 2000 kalorii z pewnością wprowadzi nas w świat nowych przepisów, których jeszcze nie znaliśmy. Być może również zainspiruje nas interesującymi połączeniami produktów i smaków.

Warto dodać, że osoby, przechodzące na dietę, często mają problem z ograniczaniem jedzenia, ponieważ podjadają przy przygotowywaniu posiłków. Jeżeli ta skłonność dotyczy warzyw czy owoców, to nie będzie żadnych poważnych konsekwencji. Inaczej wygląda jednak sytuacja przy przekraczaniu kalorii w związku z nadwyżką węglowodanów czy tłuszczów. Dieta redukcyjna działa tylko wtedy, kiedy ściśle przestrzegamy deficytu kalorycznego i niestety nie ma tu żadnych wyjątków. Catering 2000 kcal ułatwia sprawę o tyle, że mamy konkretnie przygotowane posiłki, które są przeznaczone do zjedzenia na dany dzień i nie musimy niczego przygotowywać. W ten sposób łatwiej wyeliminować pokusę podjadania.

Dieta 2000 kcal dla mężczyzn czy kobiet?

Każda dieta powinna być dopasowana indywidualnie dla każdej osoby, niezależnie od tego czy mówimy tu o kobietach czy mężczyznach. Zanim dietetyk zdecyduje czy 2000 kcal dziennie to wystarczająca ilość dla nas – powinien przeprowadzić szczegółowy wywiad, a następnie dokonać precyzyjnych pomiarów. Znaczenie ma tu nie tylko waga, ale również obwody – bioder, brzucha i klatki piersiowej. Większość specjalistów dysponuje również sprzętem do analizy składu ciała, który pozwala określić proporcje procentowe tkanki tłuszczowej, mięśni i kości. Taka maszyna może też wskazać jaki mamy poziom tkanki wiscelarnej, która okala nasze narządy wewnętrzne i jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. To czynnik, który powinien być dla nas znacznie ważniejszy niż utrata kilogramów czy kształtowanie atrakcyjnej sylwetki.

Niezależnie od powodów jakimi kierujemy się przy odchudzaniu, zawsze warto w pierwszej kolejności spotkać się i porozmawiać ze specjalistą. Uświadomienie sobie naszych problemów i odpowiedniego podejścia do diety, może uchronić nas przed zniszczeniem swojego zdrowia zbyt radykalnym obcięciem kalorii, a także popularnym efektem jo-jo, który spotyka tak wiele osób.

Mądre odchudzanie nie tylko przyczyni się do poprawy naszego samopoczucia, ale również pozytywnie odbije się na naszym zdrowiu i pomoże nam utrzymać prawidłowe nawyki żywieniowe. Pamiętajmy o jednym – jeśli tyliśmy latami, nie będziemy w stanie trwale zrzucić nadprogramowych kilogramów w miesiąc lub dwa. To proces, w którym wytrwamy jedynie wtedy, kiedy poza motywacją uda się nam utrzymać również samodyscyplinę.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.