Spis treści
Dieta zajmuje zawsze kluczową rolę w naszym życiu. Nie ma się co dziwić, ponieważ jest to aspekt mający największy wpływ na to jak się czujemy oraz czy nasze zdrowie nie jest zaburzone. W związku z tym tak ważne jest dostarczanie organizmowi na co dzień posiłków pełnowartościowych, dzięki czemu będziemy mieć stale energię do działania. Częstym błędem popełnianym przez społeczeństwo jest stosowanie rozwiązań o zbyt dużej kaloryce przy jednoczesnej dużej ilości węglowodanów. Skutkiem takiego posiłki jest wzrost energii w krótkim okresie czasu natomiast później odczuwanie skutków w postaci zmęczenia i senności. Mając dużo obowiązków na głowie mało kto może sobie pozwolić na tego typu samopoczucie. W dzisiejszych czasach dostępnych jest jednak masa rozwiązań kulinarnych. Z dostępnych składników można stworzyć dosłownie wszystko. Na czym jednak najbardziej zależy osobom dbającym o swoje zdrowie? Czas gra kluczową rolę i zdecydowanie nikt nie lubi spędzać kilku godzin na gotowaniu czy też zakupach. Idealnym rozwiązaniem okazuje się zatem owsianka na mleku, która jeszcze niedawna była niepotrzebnie pomijana w jadłospisie.Jej ogromną zaletą jest to, że można ją łączyć niemalże ze wszystkim. To jaki smak uzyskamy w końcowym efekcie zależy wyłącznie od nas i naszej wyobraźni. Owsianka na mleku może być wytrawna i podawana na słodko. W większej grupie odbiorców uznawana jest ona za idealne danie na śniadanie jednak z powodzeniem może być wykorzystywana także jako inspiracja na kolację czy deser. Jej stworzenie zajmuje dosłownie kilka chwil, a sytością po jej spożyciu można cieszyć się przez spory czas.
Owsianka i jej walory zdrowotne
Wybierając posiłek dla siebie w pierwszej kolejności skupiamy się na tym czy będzie on korzystny dla naszego zdrowia. To bardzo słuszne podejście, które wynika z dużej świadomości na temat diety w kontekście jej wpływu na cały organizm. Duża część osób nie brała pod uwagę owsianki w swoim menu, ponieważ uznawała, że nie ma ona zbyt dużo właściwości prozdrowotnych. Jest to błędne podejście. Catering dietetyczny coraz częściej decyduje się na to, aby był to jeden z wariantów każdego dnia, a jest to rozwiązanie tworzone przez specjalistów z dziedziny dietetyki. Płatki owsiane można natomiast wykorzystywać na wiele różnych sposobów, ponieważ ich smak można uznać za uniwersalny. Ich dużą zaletą jest to, że zawierają sporo minerałów, a także błonnika niezbędnego do codziennej pracy naszych jelit. Już po kilku dniach zauważalne są zmiany jeśli chodzi o naszą przemianę materii. Sam owies czyli główny składnik płatków jest bogaty w cynk czy magnez czyli pierwiastki odgrywające kluczową rolę. Bez nic nie mamy sił, a także pojawiają się problemy ze skupieniem. Wybór owsianki na wodzie to także idealny sposób na to, aby trochę ograniczyć poziom swojej wagi. Wynika to z faktu, że płatki są sycące przez co nasz apetyt nie rośnie zbyt szybko. Owsianka ma również korzystny wpływ na redukcję złego cholesterolu i utrzymywanie pożądanego poziomu glukozy we krwi.
Dlaczego warto jeść owsiankę?
Na pierwszym miejscu rozważając zalety płynące z obecności owsianki w jadłospisie umieścić należy ogromną oszczędność czasu. Wiele osób ma problem z wygospodarowaniem wolnych chwil na to, aby tworzyć pełnowartościowe dania dla siebie. Osoby żyjące w biegu wcale nie muszą skazywać się na dania przetworzone, bogate w chemię. Zdecydowanie lepszym wariantem są tak zwane dania błyskawiczne ale bogate w drogocenne wartości. Taka jest właśnie owsianka na mleku, którą można łączyć z dowolną ilością dodatków. Osoby uprawiające sport będą z pewnością kierowały się ilością kalorii i zdecydują się na orzechy będące dobrym źródłem tłuszczy. Będąc na diecie redukcyjnej o wiele lepszym wyborem będą świeże owoce. Niezależnie od dodatków podczas regularnego spożywania owsianki zauważa się uregulowanie procesów trawiennych, a także dochodzi do poprawy flory bakteryjnej. Nasze samopoczucie także znacznie się poprawia. Nie odczuwamy już tak często zmęczenia, a jest to zasługa tego, że owsianka na wodzie jest lekka. Społeczeństwa ma coraz większą wiedzę na temat tego co warto jeść, aby cieszyć się lepszym zdrowiem. Na co dzień warto jest zwrócić uwagę także na to, aby spożywać posiłki w regularnych odstępach. Ma to znaczenie jeśli chce się posiadać stały dopływ energii oraz dobry humor przez cały dzień. W zbilansowanych posiłkach dobrze jest rezygnować ze składników bogatych w chemię. O wiele lepiej jest zastąpić je naturalnymi odpowiednikami, które dostarczą witaminy i minerały. Nie mając wiedzy na ten temat wystarczy zdecydować się na pomoc jakim jest dieta pudełkowa, w której otrzymuje się warianty zgodne z preferencjami, a także zapotrzebowaniem kalorycznym.
Sposoby przygotowywania owsianki
Sposobów na to jak przygotować smaczną owsiankę jest kilka. W pierwszej kolejności konieczne jest wybranie płatków. Do dyspozycji są aż trzy rodzaje – błyskawiczne, górskie oraz owsiane. Pierwsze z nich charakteryzują się tym, że są bardzo drobne, a co za tym idzie ich obróbka zajmuje najmniej czasu. Mają one także najwyższy poziom wskaźnika IG, który to powinien być brany pod uwagę przez osoby borykające się z problemami utrzymania stałego poziomu cukru we krwi. Ostatnie płatki górskie będą natomiast wymagały dłuższego czasu ale za to sprawdzą się także idealnie jako spoiwo przykładowo do ciast. Ogólna zasada jest taka, że płatki owsiane należy podgrzać w wybranym przez siebie płynie – może to być zarówno woda jak również mleko. Po dosłownie kilku minutach można usunąć nadmiar wody bądź pozostawić je z mlekiem. Nasze danie jest już prawie gotowe, bo teraz przychodzi czas na uzupełnienie go dodatkami. Tu ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia, a także ilość kalorii jaką chcemy spożyć. Owsianka jest bardzo dobrze oceniana nie tylko przez dietetyków ale także przez osoby ją spożywające, ponieważ nie trzeba posiadać zbyt dużych umiejętności kulinarnych, aby cieszyć się satysfakcjonującym smakiem. Nie ma także żadnych ograniczeń jeśli chodzi o to na jaki posiłek ją spożywać. Nic więc dziwnego, że korzystają z niej sportowcy, młodzież jak również osoby starsze. Warto mieć ją w swoim menu.