Spis treści
Dieta rozdzielna została opracowana przez doktora Williama Haya, który w wyniku przeprowadzonych badań uznał, że organizm niezbyt dobrze radzi sobie jednocześnie z białkami i węglowodanami, ponieważ w ich trawieniu niezbędne są zupełnie inne enzymy, dlatego też nie powinno się ich ze sobą łączyć. Zatem różne rodzaje jedzenia mogą powodować zbyt kwaśny stan organizmu. Zwolennicy diety uważają, że jest nie tylko zdrowa, ale też wysmukla sylwetkę, jednak aby dała znaczące efekty trzeba ściśle trzymać się jej zasad.
Pierwszym z błędów dietetycznych według doktora Haya to mieszanie węglowodanów z białkami, ponieważ obciąża to układ trawienny i sprzyja powstawaniu wielu chorób. Do tego spożywanie zbyt małej ilości owoców i warzyw, oraz niedostateczna eliminacja toksyn z organizmu, mają równie negatywne działanie.
I tak dieta rozdzielna zakłada spożywanie ok. 1000 kCal dziennie, dzięki czemu można zrzucić nawet 2,5 kg tygodniowo.
W tym stylu żywienia produkty dzieli się na trzy grupy:
Dieta niełączenia węglowodanów z białkiem nie może być stosowana dłużej niż trzy tygodnie bez konsultacji z lekarzem.
Według wielu specjalistów oraz użytkowników diety, ten sposób żywienia może przynieść następujące efekty:
Wszystko to dzieje się dzięki ograniczeniu lub całkowitemu usunięciu z menu przetworzonych produktów. Duża ilość owoców i warzyw w diecie oraz picie odpowiedniej ilości płynów wpływają na organizm zbawiennie – poprawia to trawienie i wspomaga oczyszczenie organizmu z toksyn.
Niestety, dieta rozdzielna wymaga nakładu pracy i nie zawsze udaje się na niej wytrwać odpowiednio długo, a szybkie jej porzucenie skutkuje niepożądanym efektem jo-jo.
Diety tej nie powinno się stosować bez uprzedniej konsultacji z lekarzem, ponieważ nie dla wszystkich osób tak niski poziom spożywanych kalorii jest po prostu zdrowy. 1000 kcal to stanowczo zbyt mało dla osób prowadzących nawet siedzący tryb życia, a co dopiero dla tych bardziej aktywnych. Przecież podczas procesu odchudzania często włącza się zajęcia sportowe, a na to potrzeba więcej energii.
Dieta niełączenia nie jest wskazana osobom chorym na cukrzycę ani na choroby układu krążenia, kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym.
Dzień 1.
śniadanie: twarożek z rzodkiewką
drugie śniadanie: 2 mandarynki
obiad: pierś kurczaka, kalafior i brokuł gotowane na parze
podwieczorek: mała kiść winogron
kolacja: cykoria z pastą rybną
Dzień 2.
śniadanie: jajecznica z szynką smażoną na oliwie z oliwek
drugie śniadanie: grejpfrut
obiad: kasza gryczana z kalafiorem
podwieczorek: 2 mandarynki
kolacja: surówka z dowolnych warzyw polana sosem winegret
Dzień 3.
śniadanie: twarożek z pomidorem
drugie śniadanie: 2 kiwi
obiad: sałatka ziemniaczana
podwieczorek: 2 jabłka
kolacja: fasolka szparagowa
Dzień 4.
śniadanie: grzanki z pełnoziarnistego pieczywa z twarożkiem i miodem
drugie śniadanie: morela
obiad: papryka nadziewana mięsem z cebulą i marchewką
podwieczorek: pomarańcza
kolacja: sałatka śledziowa
Dzień 5.
śniadanie: grahamka z pomidorem.
drugie śniadanie: gruszka
obiad: makaron z sosem z oliwy, bazylii, czosnku i orzeszków ziemnych lub pesto.
podwieczorek: 3 plastry ananasa z puszki
kolacja: 1 porcja kurczaka z fenkułem.
Dzień 6.
Śniadanie: dwie duże łyżki serka wiejskiego, jajecznica na szynce z wiosenną sałatką, kabanos i sok z marchwi.
Drugie śniadanie: 150 g malin.
Obiad: naleśniki ze szpinakiem.
Podwieczorek: 1/4 arbuza.
Kolacja: dwa banany, garść suszonych śliwek.
Dzień 7.
Śniadanie: kabanos, dwie duże łyżki serka wiejskiego, sok z marchwi.
Drugie śniadanie: 1/4 melona.
Obiad: pierogi z jagodami.
Podwieczorek: 1 grejpfrut.
Kolacja: kromka pełnoziarnistego chleba z dżemem (z jak najmniejszą zawartością cukru).
Dieta rozdzielna przepisy dostępne są na wyciągnięcie ręki na portalach internetowych oraz w opracowaniach książkowych i choć trzeba się będzie pożegnać z tradycyjnym polskim kotletem schabowym z ziemniakami, to ciekawie ułożony jadłospis na pewno nam to zrekompensuje, a osiągnięcie celu będzie znacznie łatwiejsze.
Przy tak drastycznym obcięciu ilości kalorii w jadłospisie faktycznie utrata kilogramów może być szybka i znacząca. Według badań naukowców monotonne posiłki ( a to jedno z zagrożeń niemal każdej diety, również rozdzielnej) powodują, że spożywa się ich mniej, nawet o 35%. Ale pomimo korzyści odchudzających wspomniana monotonia może zniechęcić do odchudzania, a dodatkowo dieta, która jest niezróżnicowana może powodować niedobory witamin i minerałów.
Aby jednak uniknąć tych zagrożeń, warto sięgnąć po catering dietetyczny. To coraz prężniej rozwijająca się kategoria cateringu, gdzie specjaliści z dziedziny dietetyki wraz z profesjonalnymi kucharzami tworzą odpowiednio zbilansowane posiłki. Dieta pudełkowa to indywidualnie skomponowany jadłospis odpowiadający wszystkim potrzebom klienta, a jednocześnie podany jest w atrakcyjny sposób. Posiłki są smaczne i nudne, dzięki czemu łatwiej wytrwać na diecie. Do tego dostarczane są pod wskazany adres co pozwala zaoszczędzić czas na zakupach i samodzielnym ich przygotowywaniu. Pomaga też wypracować zdrowe nawyki i wyeliminować podjadanie, które na pewno nie pomaga w utracie niechcianych kilogramów. Podając dietetykowi ilość kalorii, którą chcemy spożywać oraz indywidualne preferencje i potrzeby (włączając w to również np. alergie pokarmowe) dostajemy niemal gotowe rozwiązanie.
Zdania na temat diety są podzielone. Przeciwnicy nie wierzą w jej długotrwałą skuteczność, głównie dlatego, że bardzo wiele produktów składa się z więcej niż jednego składnika odżywczego i pokarmy głównie składają się z połączenia węglowodanów, tłuszczów i białek, w różnych proporcjach. Białka i węglowodany faktycznie są trawione w innych środowiskach, jednak ludzki układ pokarmowy w drodze ewolucji jest do tego przystosowany i wydziela odpowiedni rodzaj i ilość enzymów stosownie do potrzeby.
Entuzjaści diety często podchodzą do tematu optymistycznie i dopuszczają drobne odstępstwa w odpowiednich proporcjach.
Czy zasady i przepisy diety rozdzielnej są naprawdę skuteczne ocenić może tylko osoba, która je stosuje.
Czytaj więcej: