Dieta rozdzielna – wszystko co warto o niej wiedzieć

dieta rozdzielna 900x370 1

Dieta rozdzielna została opracowana przez doktora Williama Haya, który w wyniku przeprowadzonych badań uznał, że organizm niezbyt dobrze radzi sobie jednocześnie z białkami i węglowodanami, ponieważ w ich trawieniu niezbędne są zupełnie inne enzymy, dlatego też nie powinno się ich ze sobą łączyć. Zatem różne rodzaje jedzenia mogą powodować zbyt kwaśny stan organizmu. Zwolennicy diety uważają, że jest nie tylko zdrowa, ale też wysmukla sylwetkę, jednak aby dała znaczące efekty trzeba ściśle trzymać się jej zasad.

Co to jest dieta rozdzielna?

Pierwszym z błędów dietetycznych według doktora Haya to mieszanie węglowodanów z białkami, ponieważ obciąża to układ trawienny i sprzyja powstawaniu wielu chorób. Do tego spożywanie zbyt małej ilości owoców i warzyw, oraz niedostateczna eliminacja toksyn z organizmu, mają równie negatywne działanie.

I tak dieta rozdzielna zakłada spożywanie ok. 1000 kCal dziennie, dzięki czemu można zrzucić nawet 2,5 kg tygodniowo.

Dieta rozdzielna podział produktów

W tym stylu żywienia produkty dzieli się na trzy grupy:

  1. neutralna – wliczają się w nią nasiona i pestki (słonecznik, orzechy), woda, oleje i oliwa, kawa i herbata, warzywa (z wyjątkiem ziemniaków), soki warzywne i owocowe, miód i słodzik, wędzone na zimno mięso i ryby, zakwaszone produkty mleczne; jogurty, kefiry, śmietana, twarogi
  2. białkowa – gotowane mięso i ryby, drób, wędliny, mleko, jaja, sery (do 50 proc. tłuszczu), owoce (bez bananów), warzywa strączkowe
  3. węglowodanowa – ziemniaki, cukier, ciastka, pieczywo, makaron, ryż, kasze, suszone owoce, banany, kukurydza, muesli, miód

Zasady diety rozdzielnej

  • w ciągu dnia powinno się spożywać 5 posiłków – p drugie śniadanie i podwieczorek muszą mieć mniej niż 100 kcal,
  • owoce najlepiej spożywać na pusty żołądek lub w ramach przekąski,
  • NIE WOLNO łączyć białek z węglowodanami,
  • białka i węglowodany można łączyć tylko z produktami z grupy neutralnej
  • istotne są przerwy między posiłkami białkowymi i skrobiowymi, które powinny wynosić 4 godziny
  • każdy obiad i kolacja muszą zawierać przynajmniej jeden spalacz tłuszczu, należą do nich karnityna, witamina C, żelazo, magnez, wapń, chrom lub jod,
  • eliminacja produktów takich jak białe pieczywo, cukier, napoje gazowane, kawa i mocna herbata, czekolada, sól, wędliny, czerwone mięso, ciasta, alkohol, fast food, produkty w proszku
  • eliminacja smażonych i ostro przyprawionych potraw
  • wykluczenie ciast z owocami i kremami

Dieta niełączenia węglowodanów z białkiem nie może być stosowana dłużej niż trzy tygodnie bez konsultacji z lekarzem.

Efekty diety rozdzielnej

Według wielu specjalistów oraz użytkowników diety, ten sposób żywienia może przynieść następujące efekty:

  • redukcja stresu
  • polepszenie psychicznej i fizycznej kondycji
  • poprawa kondycji włosów i skóry
  • utrata zbędnych kilogramów
  • zminimalizowanie lub eliminacja objawów alergii i astmy
  • zmniejszenie bólu stawów
  • wyleczenie zespołu jelita wrażliwego
  • poprawa odporności.

Wszystko to dzieje się dzięki ograniczeniu lub całkowitemu usunięciu z menu przetworzonych produktów. Duża ilość owoców i warzyw w diecie oraz picie odpowiedniej ilości płynów wpływają na organizm zbawiennie – poprawia to trawienie i wspomaga oczyszczenie organizmu z toksyn.

Niestety, dieta rozdzielna wymaga nakładu pracy i nie zawsze udaje się na niej wytrwać odpowiednio długo, a szybkie jej porzucenie skutkuje niepożądanym efektem jo-jo.

Diety tej nie powinno się stosować bez uprzedniej konsultacji z lekarzem, ponieważ nie dla wszystkich osób tak niski poziom spożywanych kalorii jest po prostu zdrowy. 1000 kcal to stanowczo zbyt mało dla osób prowadzących nawet siedzący tryb życia, a co dopiero dla tych bardziej aktywnych. Przecież podczas procesu odchudzania często włącza się zajęcia sportowe, a na to potrzeba więcej energii.

Dieta niełączenia nie jest wskazana osobom chorym na cukrzycę ani na choroby układu krążenia, kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym.

Dieta niełączenia przykładowy jadłospis

Dzień 1.

śniadanie: twarożek z rzodkiewką

drugie śniadanie: 2 mandarynki

obiad: pierś kurczaka, kalafior i brokuł gotowane na parze

podwieczorek: mała kiść winogron

kolacja: cykoria z pastą rybną

Dzień 2.

śniadanie: jajecznica z szynką smażoną na oliwie z oliwek

drugie śniadanie: grejpfrut

obiad: kasza gryczana z kalafiorem

podwieczorek: 2 mandarynki

kolacja: surówka z dowolnych warzyw polana sosem winegret

Dzień 3.

śniadanie: twarożek z pomidorem

drugie śniadanie: 2 kiwi

obiad: sałatka ziemniaczana

podwieczorek: 2 jabłka

kolacja: fasolka szparagowa

Dzień 4.

śniadanie: grzanki z pełnoziarnistego pieczywa z twarożkiem i miodem

drugie śniadanie: morela

obiad: papryka nadziewana mięsem z cebulą i marchewką

podwieczorek: pomarańcza

kolacja: sałatka śledziowa

Dzień 5.

śniadanie: grahamka z pomidorem.

drugie śniadanie: gruszka

obiad: makaron z sosem z oliwy, bazylii, czosnku i orzeszków ziemnych lub pesto.

podwieczorek: 3 plastry ananasa z puszki

kolacja: 1 porcja kurczaka z fenkułem.

Dzień 6.

Śniadanie: dwie duże łyżki serka wiejskiego, jajecznica na szynce z wiosenną sałatką, kabanos i sok z marchwi.

Drugie śniadanie: 150 g malin.

Obiad: naleśniki ze szpinakiem.

Podwieczorek: 1/4 arbuza.

Kolacja: dwa banany, garść suszonych śliwek.

Dzień 7.

Śniadanie: kabanos, dwie duże łyżki serka wiejskiego, sok z marchwi.

Drugie śniadanie: 1/4 melona.

Obiad: pierogi z jagodami.

Podwieczorek: 1 grejpfrut.

Kolacja: kromka pełnoziarnistego chleba z dżemem (z jak najmniejszą zawartością cukru).

Dieta rozdzielna przepisy dostępne są na wyciągnięcie ręki na portalach internetowych oraz w opracowaniach książkowych i choć trzeba się będzie pożegnać z tradycyjnym polskim kotletem schabowym z ziemniakami, to ciekawie ułożony jadłospis na pewno nam to zrekompensuje, a osiągnięcie celu będzie znacznie łatwiejsze.

Czy dieta rozdzielna to skuteczny sposób na odchudzanie?

Przy tak drastycznym obcięciu ilości kalorii w jadłospisie faktycznie utrata kilogramów może być szybka i znacząca. Według badań naukowców monotonne posiłki ( a to jedno z zagrożeń niemal każdej diety, również rozdzielnej) powodują, że spożywa się ich mniej, nawet o 35%. Ale pomimo korzyści odchudzających wspomniana monotonia może zniechęcić do odchudzania, a dodatkowo dieta, która jest niezróżnicowana może powodować niedobory witamin i minerałów.

Aby jednak uniknąć tych zagrożeń, warto sięgnąć po catering dietetyczny. To coraz prężniej rozwijająca się kategoria cateringu, gdzie specjaliści z dziedziny dietetyki wraz z profesjonalnymi kucharzami tworzą odpowiednio zbilansowane posiłki. Dieta pudełkowa to indywidualnie skomponowany jadłospis odpowiadający wszystkim potrzebom klienta, a jednocześnie podany jest w atrakcyjny sposób. Posiłki są smaczne i nudne, dzięki czemu łatwiej wytrwać na diecie. Do tego dostarczane są pod wskazany adres co pozwala zaoszczędzić czas na zakupach i samodzielnym ich przygotowywaniu. Pomaga też wypracować zdrowe nawyki i wyeliminować podjadanie, które na pewno nie pomaga w utracie niechcianych kilogramów. Podając dietetykowi ilość kalorii, którą chcemy spożywać oraz indywidualne preferencje i potrzeby (włączając w to również np. alergie pokarmowe) dostajemy niemal gotowe rozwiązanie.

Dieta niełączenia – opinie

Zdania na temat diety są podzielone. Przeciwnicy nie wierzą w jej długotrwałą skuteczność, głównie dlatego, że bardzo wiele produktów składa się z więcej niż jednego składnika odżywczego i pokarmy głównie składają się z połączenia węglowodanów, tłuszczów i białek, w różnych proporcjach. Białka i węglowodany faktycznie są trawione w innych środowiskach, jednak ludzki układ pokarmowy w drodze ewolucji jest do tego przystosowany i wydziela odpowiedni rodzaj i ilość enzymów stosownie do potrzeby.

Entuzjaści diety często podchodzą do tematu optymistycznie i dopuszczają drobne odstępstwa w odpowiednich proporcjach.

Czy zasady i przepisy diety rozdzielnej są naprawdę skuteczne ocenić może tylko osoba, która je stosuje.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.