Dieta przy anemii – na czym polega?

Dieta przy anemii2 900x370 1

Wiele osób w dzisiejszych czasach boryka się z różnego rodzaju dolegliwościami. Ich podłoża mogą być naprawdę różne jednak zdecydowanie najczęściej wynika to z nieprawidłowo prowadzonej diety. Świetnym przykładem jest tutaj anemia, która może występować zarówno u osób młodych, dzieci czy też dorosłych. Anemia znana jest także pod nazwą niedokrwistości czyli pojawia się w sytuacji, gdy w krwi danej osoby krąży za mała ilość zarówno hemoglobiny jak również czerwonych krwinek. Za najczęstszy powód jej występowania jest niedobór żelaza. To natomiast wskazuje jak anemia dieta jest ważna i jak kluczowe jest zwracanie uwagi na to jakie produkty wybiera się do tworzenia swojego menu.

Dieta przy anemii jadłospis zacznie być niezbędny jeśli dana osoba opiera swoje codzienne żywienie na małej ilości składników odżywczych. Skutkiem takiego postępowania jest zmęczenie oraz brak energii. Unikanie zbilansowania w diecie będzie stopniowo doprowadzać do tego, że będą występowały choroby przewlekłe mające swoje podłoże właśnie w niedoborach – żelaza czy jodu. Są to natomiast składniki, które biorą ogromny udział w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego upośledzenie plus brak wystarczającej dawki żelaza może skutkować właśnie anemią. Wówczas najważniejsze jest to aby szybko pozyskać wiedzę na temat tego co jeść przy anemii i w jaki sposób najskuteczniej dbać o swój organizm.

Anemia daje szereg objawów, które na co dzień mogą utrudniać funkcjonowanie. Są to przede wszystkim problemy ze skoncentrowaniem się, zmęczenie czy zawroty głowy. Nie da nie zauważyć także niekorzystnego wpływu na wygląd zewnętrzny. Skóra staje się bardziej matowa, a włosy zaczynają wypadać bardzo szybko. Może dochodzić także do sytuacji, w których nawet najprostsze czynności są niemożliwe do wykonania. Oczywiście do postawienia trafnej diagnoz niezbędna jest wizyta u lekarza, gdyż duża część osób może mylić tego typu objawy ze zmęczeniem czy stresem. W związku z tym zawsze jest warto potwierdzić swoje obawy i regularnie wykonywać podstawowe badania krwi.

Jakie są pierwsze oznaki anemii?

Z racji, iż anemia doprowadza do zdecydowanie gorszego dotleniania narządów nie należy jej pod żadnym pozorem lekceważyć. Dolegliwości są bardzo osłabiające i powodują, że bardzo ogranicza się komfort życia. To właśnie dlatego dieta w anemii odgrywa tak kluczowe znaczenie, gdyż jest w stanie w dość krótkim czasie przywrócić organizm do prawidłowego funkcjonowania. Pierwsze oznaki jakie powinny zaniepokoić to powracające osłabienie bez wyraźnej przyczyny. Jeśli dana osoba na co dzień wykonuje dość zbliżone czynności i nagle pojawia się brak energii, który nie pozwala na działanie to może być jeden z pierwszych symptomów. Kolejne to bez wątpienia blada skóra oraz uczucie zimna, mimo panującej wokół odpowiedniej temperatury. Osoby, u których dieta na anemie może okazać się pomocna to ludzie borykający się z bólami i zawrotami głowy, szybszą pracą serca ale także, u których występuje problem ze skupieniem i pamięcią.

Jakich zasad powinna trzymać się osoba mająca anemie?

Co jeść przy anemii to jedno z pierwszych pytań jakie pojawia się jeśli u kogoś zostanie stwierdzona anemia. Przede wszystkim bardzo ważne będzie zmienienie swoich dotychczasowych zasad żywienia. Zazwyczaj osoby często sięgają po różnego rodzaju żywność przetworzoną. Nie ma się co dziwić, gdyż są to produkty z reguły łatwo dostępne, które można zjeść w razie pojawienia się nieoczekiwanego głodu. Należy mieć tu jednak na uwadze fakt, że nie niosą one za sobą żadnych pozytywnych efektów. To właśnie dieta opierająca się na takich artykułach jest mocno ograniczona pod względem składników odżywczych. Efektem są niedobory i konsekwencje właśnie w postaci anemii. Oznacza to dieta dla anemika będzie zdecydowanie wykluczała takie rozwiązania kulinarne.

Dieta na anemie jadłospis powinna opierać się na artykułach bogatych w wartości odżywcze, mikroelementy oraz witaminy. Tylko w takich okolicznościach organizm człowieka i jego cały system odpornościowy będzie chroniony i mocny. Ponadto dobrym krokiem w stronę lepszego samopoczucia będzie również zadbanie o regularne spożywanie posiłków. Ma to duże znaczenie, gdyż uniknie się tym samym doprowadzania do bardzo dużych spadków energii, które i tak często pojawiają się w przypadku anemii. Dany pacjent będzie miał taki sam poziom energii i motywacji przez cały dzień. Dieta wegetariańska przy anemii oraz każdy inny wariant powinien także zawierać w sobie dużą dawkę wody. Jest to około 2 litry dziennie aby uzyskać oczekiwany poziom nawodnienia. Ma to duże znaczenie w kontekście ograniczenia zawrotów i bólów głowy.

Co jeść przy anemii – jakie produkty są najlepsze?

Z racji tego, że anemia jest najczęściej wynikiem występowania różnego rodzaju niedoborów dieta na anemię powinna posiadać wszystkie niezbędne składniki. Kluczowym jest oczywiście żelazo. Ten produkt znajduje się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jego najlepszym źródłem będzie zatem czerwone mięso, jajka – żółtka. Dieta przy anemii z niedoboru żelaza powinna opierać się na produktach zbożowych – kasze, płatki czy otręby, nasionach, warzywach – koper, buraki, czosnek, owocach – porzeczki ale także orzechach, które mają ogromną ilość właściwości. Ilość składników z jakich można budować jadłospis jest zatem bardzo duża i nie powinno być trudności w ułożeniu ciekawego jadłospisu.

Jadłospis na anemię wynikającą z niedoboru żelaza musi składać się z tak zwanego żelaza hemowego i niehemowego. Chcąc mieć pewność, że żelazo będzie dostarczane w pełnej dawce można wzbogacić suplementacje o witaminę C czy kwas mlekowy. Żelazo to jednak nie jedyny składnik o jakim należy pamiętać tworząc dietę. Duże znaczenie będzie odgrywał również kwas foliowy. Dzieje się tak, ponieważ produkt ten bierze udział w produkcji erytrocytów, a co za tym idzie ich niedobór będzie skutkował niedokrwistością. Chcąc uzupełnić poziom kwasu foliowego w organizmie należy pamiętać o spożywaniu dużej ilości owoców oraz warzyw takich jak banany, pomarańcze, pomidory czy buraki.

Kolejnym założeniem jaki posiada dieta przy anemii u dorosłych jest zastosowanie witaminy B12. Jej nieodpowiednia ilość w diecie oraz organizmie również może przyczyniać się do tego, że występować będzie niedokrwistość. Przyczyną zbyt małej ilości w organizmie jest zbyt mała ilość dostarczana w diecie bądź problemy na etapie trawienia. Jej dużą ilość znaleźć można w produktach takich jak jajka, mleko oraz mięso. Co jeść przy anemii to nie tylko produkty ale także suplementacja. W przypadku witaminy B12 można ją suplementować i mieć pewność, że utrzyma się jej prawidłowy poziom.

Jakich produktów unikać będąc na diecie na anemie?

Kluczowym założeniem jakie dieta przy anemii jadłospis posiada to dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych makro i mikroelementów. Oznacza to, że unikać należy produktów małowartościowych oraz wszelkich artykułów, które mogłyby ograniczać ilość przyswajalnego żelaza. Nie należy zapominać także o używkach, które nigdy nie mają pozytywnego wpływu na codzienne funkcjonowanie i komfort. Ich wyeliminowanie to pierwszy krok w stronę zdrowia oraz zdecydowanie lepszego samopoczucia.

Dieta przy anemii u osób starszych – jakie są efekty jej wprowadzenia?

Wiele osób zastanawia się nad tym jak szybko od wprowadzenia zmian do swojego jadłospisu może liczyć na jakiekolwiek efekty. W pierwszej kolejności warto jest się uzbroić w cierpliwość, gdyż po kilku tygodniach można dostrzec pewne oznaki zmian. Przede wszystkim dieta przy anemii przepisy będzie doprowadzała do zdecydowanego zwiększenia poziomu energii w ciągu dnia. Osoby borykające się z niedokrwistością będą mogły zapomnieć o ciągłej senności i notorycznym zmęczeniu. Będą mogły wrócić do swojego normalnego funkcjonowania. Poprawie zacznie ulegać także cera oraz stan włosów i paznokci. Dzieje się to jednak stopniowo dlatego też bardzo istotne jest to aby uzbroić się w cierpliwość i zachować regularność jeśli chodzi o samą dietę. Podczas dolegliwości związanych z anemią raczej odradza się proces chudnięcia, gdyż jest on związany raczej z ograniczaniem składników odżywczych co nie jest korzystne dla procesu zdrowienia w tym przypadku.

Gdzie szukać wsparcia podczas tworzenia diety?

Bardzo duża część osób, które zastanawiają się nad tym co jeść przy anemii najprawdopodobniej nie posiada odpowiedniej wiedzy ku temu aby stworzyć wartościowy jadłospis. Nie powinno to być jednak przeciwwskazanie przed naprawą swojego samopoczucia. Na szczęście na rynku działa szereg specjalistów takich jak dietetycy, którzy to w tych kwestiach posiadają bardzo dużą wiedzę oraz doświadczenie. Pomagają oni przejść przez cały proces zmian nawyków żywienia. Dobierają jadłospis w taki sposób, aby połączyć zarówno wszelkie niezbędne składniki ale także walory smakowe, dzięki czemu prowadzenie diety nie staje się uciążliwe. Podczas dobierania jadłospisu ogromne znaczenie ma to aby dopasować go w sposób indywidualny zarówno pod względem kaloryczności ale także ilości posiłków.

Kolejnym rozwiązaniem dla osób, które chcą wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu dietę na anemię jest skorzystanie z cateringu dietetycznego. Jest to propozycja, dzięki której można całkowicie zrezygnować z robienia zakupów, szukania inspiracji na dania ale także samego gotowania. Prawda jest taka, że duża część osób nie ma na to czasu na co dzień, przez co ich jadłospis jest mocno ograniczony i nie skupia się na brakach. W takich okolicznościach taka opcja pozwoli zadbać o zdrowie bez wkładu czasu oraz energii. Posiłki są wygodnie dostarczane w konkretne miejsce i można się cieszyć dostępem do nich już od rana. Jest to jeden z wielu powodów dla których tak duża liczba osób sięga po taką opcję i nie chce z niej rezygnować. Wynika to z ogromnej różnorodności ale także korzystnych cen.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.