Dieta przeciwzapalna w drodze po lepszą odporność

Dieta przeciwzapalna 900x370 1

Zdrowe odżywianie ma ogromne znaczenie w codziennym funkcjonowaniu. Bezpośrednio wpływa na to jak się czujemy ale także w jakim stanie jest nasze zdrowie. Korzystając z pełnowartościowych posiłków można cieszyć się dobrą odpornością. Jak łączyć produkty aby uzyskać satysfakcjonujące efekty? Kto powinien zainteresować się wariantem przeciwzapalnym?

Dieta, która poprawia zdrowie i samopoczucie

Kompletna dieta przeciwzapalna to rozwiązanie dietetyczne, którego głównym celem jest ograniczenie procesów zapalnych, które toczą się w organizmie. Za nimi stoją zazwyczaj inne dolegliwości czy choroby. Stan zapalny może mieć różne przyczyny ale także przebiegać w różny sposób. Czasem jest to wyłącznie łagodna infekcja, a czasem organizm narażony jest na długotrwałe działanie. Zawsze jednak jest to stan patologiczny. Coraz częściej diagnozowane są również dolegliwości o charakterze autoimmunologicznych. W takich okolicznościach bardzo istotne jest to aby postawić na wsparcie w postaci solidnej diety.

Nie bez powodu mówi się, że dieta prozapalna oraz ogólnie odżywianie bezpośrednio oddziałuje na stan mikrobioty jelitowej. Mało kto jednak wie, że jest to klucz w zakresie funkcji obronnych organizmu. Oznacza to, że prawidłowe żywienie czyli prosta i skuteczna dieta przeciwzapalna jest w stanie wpływać na odporność, a także powodować, że zwalczanie infekcji będzie przychodziło o wiele łatwiej. Istnieje również szereg składników spożywczych, które mogą mieć działanie prewencyjne, dzięki którym nawet przewlekłe stany zapalne będą o wiele mniej inwazyjne. To samo tyczy się odwrotności w takim podejściu. Wówczas żywność przetworzona czy też nadużywanie słodkich produktów sprawi, że odporność będzie ulegała pogorszeniu.

Prosta dieta przeciwzapalna jest wariantem, z którego warto skorzystać gdyż cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem i jest polecana przez wiele osób. Mimo rozwoju w zakresie dietetyki czy kulinariów wciąż wiele osób sięga po niezdrowe produkty. Zazwyczaj jest to tłumaczone brakiem czasu czy ograniczonymi umiejętnościami. Nie jest to jednak słuszny wybór, gdyż prawidłowe nawyki żywieniowe są w stanie bezpośrednio wpłynąć na lepsze samopoczucie oraz codzienne funkcjonowanie. Dodatkowo tak prowadzona dieta przeciw zapalna chroni przed wahaniami w zakresie wagi. Zanim jednak rozpocznie się jakiekolwiek zmiany dobrze jest skonsultować je z lekarzem, a najrozsądniej jest wykonać chociaż podstawowe badania. Wówczas ma się pewność, że tego typu dieta będzie odpowiednia.

Jakie produkty spożywcze mają działanie przeciwzapalne?

Przykładowa dieta przeciwzapalna raczej nie będzie niczym skomplikowanym, a wynika to przede wszystkim z faktu, że w zakresie produktów dozwolonych znajduje się wiele ciekawych wariantów. Powoduje to, że dieta wcale nie musi być nudna co jest najczęstszą przyczyną do tego, że wiele osób rezygnuje ze zdrowego odżywiania. Bardzo istotnym aspektem jest to, aby dopasować dietę nie tylko do wymagań organizmu ale także do preferencji smakowych. Wówczas poza osiąganiem efektów uzyska się również przyjemność z jedzenia. Dieta przeciwzapalna lista produktów będzie zawierała w sobie przede wszystkim:

  • Warzywa i owoce w stanie surowym – zalecane jest, aby produkty te były spożywane w stosunku 50% tego co jemy w ciągu całego dnia. Najlepszym źródłem prozapalnym będą truskawki, brokuły, pomidory, papryka. Szpinak, marchewka oraz czosnek
  • Orzechy oraz nasiona przede wszystkim migdały i orzechy włoskie
  • Zdrowe oleje oraz oliwy
  • Ryby morskie o zwiększonej zawartości tłuszczu. Najlepiej jest aby dania z udziałem ryb stanowiły chociaż dwa posiłki w ciągu tygodnia
  • Artykuły o dużej zawartości ziaren – pieczywo, kasze, makaron
  • Soczewica i soja czyli nasiona roślin strączkowych
  • Nie ma ograniczeń jeśli chodzi o przyprawy pod warunkiem, że są naturalnego pochodzenia.

Jak widać dieta przeciwzapalna na endometriozę nie jest ograniczana w dużym zakresie i można stworzyć naprawdę smaczne i ciekawe jadłospisy. Każdy ma szansę stworzyć niepowtarzalny obiad czy śniadanie, które będzie pełnowartościowe i z pożytkiem dla odporności. Przed przystąpieniem do tworzenia menu dla siebie dobrze jest określić także swoje dzienne zapotrzebowanie. Jest to ilość kalorii jaka powinna być spożywana w celu zaspokojenia wszystkich potrzeb. Utrzymanie tej wartości na stałym poziomie będzie pozwalało utrzymać obecną wagę. Wzrost powyżej czyli nadwyżka kaloryczna będzie doprowadzała do tycia, natomiast odwrotnie do chudnięcia. Dieta przeciwzapalna piramida może zatem być łączona z osiąganiem dodatkowego celu czyli kształtowania sylwetki. Najważniejsze aby robić to świadomie i z rozsądkiem.

Kto jest najczęstszym odbiorcą diety przeciwzapalnej?

Dieta przeciwzapalna jadłospis jest bardzo uniwersalna przede wszystkim przez to, że nie można zarzucić jej nic niezdrowego. Powoduje to, że może być stosowana przez każdego. Oczywiście decydując się na jakiekolwiek zmiany czy odstępstwa dobrze jest być pod kontrolą specjalisty. Dotyczy to przede wszystkim różnego rodzaju wykluczeń – mleka czy diety wegetariańskiej. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że tego typu eliminacje powinny być zastępowane przez zamienniki gdyż w przeciwnym razie można doprowadzić do niebezpiecznych niedoborów, które w dłuższym okresie czasu mogłyby być niebezpieczne.

W dzisiejszych czasach bardzo polecanym wyborem jest skorzystanie z wiedzy dietetyka. Jest to osoba, która w zakresie żywienia ma bardzo dużą wiedzę oraz doświadczenie. Odwiedzając taką osobę można liczyć na doskonałe wsparcie. Warto przed tym wykonać podstawowe badania, aby określić jakie wymagania co do diety konieczne będą do spełnienia. Dieta przeciwzapalna hashimoto może być dostosowana pod względem różnych preferencji. Nie ma przeciwwskazań aby eliminować z niej niektóre składniki, za którymi się nie przepada. Tylko tak tworzona dieta ma prawo działać w długim kontekście czasu.

Jakie dania warto wybrać do diety przeciwzapalnej?

Stworzenie jadłospisu do diety przeciwzapalnej będzie opierać się przede wszystkim na produktach zalecanych. Istnieje także grupa artykułów, które przy takim żywieniu nie są polecane. Wśród nich znaleźć można przede wszystkim żywność fast-food ale także produkty zbożowe pochodzące z mąki oczyszczonej. Osoby chcące poprawić swoją odporność powinny także stopniowo eliminować słodycze i wszystkie artykuły słodzone. Nie są polecane także słone przekąski czy tłusty nabiał. Oczywiście nie powinno się w diecie stosować używek – papierosów czy alkoholu.

Dieta przeciwzapalna przepisy to szeroki zakres możliwości, co wynika z bardzo dużej grupy produktów. Bardzo często wybór w przypadku śniadania pada na owsiankę, która bogata będzie w sezonowe owoce. Do tego dodawane są płatki i ulubiony jogurt. Poza smakiem taki wariant dietetyczny jest również bardzo sycący. Jeśli chodzi o obiady to tutaj również można poszaleć. Przykładowo bardzo smaczny i pełnowartościowy będzie pieczony łosoś z ulubionymi warzywami. Jako dodatek zastosować można zdrową kaszę lub ryż. W ramach przekąski wiele osób sięga po zdrowe koktajle składające się z warzyw i owoców. Na kolację przeważają kanapki na chlebie razowym z ulubioną wędliną czy twarożkiem. Taki komplet dań jest atrakcyjny i bardzo smaczny.

Niektórzy mimo dość dużej swobody wyboru produktów i prostych jadłospisów nie mogą pozwolić sobie na samodzielne przygotowywanie diety. Nie jest to jednak tak duży problem jak mogłoby się wydawać. Rozwiązaniem, z którego korzysta coraz więcej osób jest catering dietetyczny. Tego typu metoda żywienia charakteryzuje się przede wszystkim wygodą. Osoby z niej korzystające nie muszą przejmować się tym, że powinny spędzać przy kuchni sporą ilość czasu. Wszystkie posiłki od początku do końca przygotowywane są przez specjalistów, którzy mają bardzo duże umiejętności i wiedzę. Dietetycy dbają o to, aby w menu znalazły się pełnowartościowe produkty natomiast kucharze o smak.

Dieta pudełkowa może zostać podzielona na kilka posiłków dopasowanych do komfortu użytkownika. Wszystkie potrawy są transportowane w bezpiecznych warunkach pod wskazany przez klienta adres. Oznacza to, że już po pobudce pod drzwiami będą czekały pyszne dania, które sycą i wpływają na lepsze zdrowie. Jeśli chodzi o korzyści takiej diety to istnieje bardzo duża elastyczność w zakresie wyboru czy doboru nawet kalorii. Wreszcie można uzyskać dietę na miarę swoich potrzeb i cieszyć się długotrwałymi efektami.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.