Dieta ubogoresztkowa – czym jest taki rodzaj odżywiania?

Dieta ubogoresztkowa 900x370 1

Dieta ograniczająca ilość błonnika to jeden ze sposobów wsparcia organizmu podczas zmagania się z różnymi dolegliwościami. Jej zastosowanie sprawdza się przede wszystkim w komplikacjach występujących w jelitach ale także aspektach ginekologicznych. Zdecydowanie nie jest to jedna z form odchudzania gdyż takie zmiany dla osób zdrowych nie będą poprawne. Kto zatem jest odbiorcą takiej diety? Na czym ona polega i z czego się składa?

Dieta ubogo resztkowa – cechy charakterystyczne

Dieta bezresztkowa to nic innego jak rodzaj odżywiania, który pozbawiony jest dużej ilości błonnika. Ma to bezpośredni wpływ na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego, który jest zdecydowanie odciążony. Najbardziej zyskują na tym jelita, a jest to istotne, gdyż w niektórych przypadkach mimo, iż błonnik ma z natury dobre właściwości może działać na układ pokarmowy podrażniająco. Niektóre dolegliwości przy zażywaniu zbyt dużych ilości błonnika mogą się zaostrzać. Konsekwencją takich zjawisk jest ograniczenie przemiany materii, która to może decydować o samopoczuciu oraz nawracających bólach brzucha.

Osoby zauważające u siebie tego typu aspekty powinny zdecydować się na przepisy na obiad, w których będzie znajdowała się niewielka ilość błonnika. Mogą to być zupy ale także bardzo sycące drugie dania. Błonnik ma raczej korzystne właściwości. U osób zdrowych sprawia, że woda wiązana jest z diety, przez co w efekcie końcowym kał jest łatwo wydalany z organizmu. Jego największą zawartość znaleźć można przede wszystkim w produktach pełnoziarnistych ale także warzywach oraz orzechach. Osoby, dla których ważne jest to co jeść na diecie ubogoresztkowej z tego typu produktów powinny zrezygnować.

Dieta lekkostrawna ubogoresztkowa to metoda walki i wspomagania wielu chorób związanych z naszym układem pokarmowym. Jest także zalecana u osób w trakcie rekonwalescencji. Najważniejsze jest to, aby wszelkie zmiany jeśli chodzi o to co jemy oraz co eliminujemy z naszej diety konsultować bezpośrednio z lekarzami. Regularne wykonywanie badań czy też wizyta u lekarza przedstawiająca dolegliwości może nakierować na konkretną chorobę. Szybka reakcja i wprowadzenie zmian pozwoli odzyskać dobre samopoczucie i przyczyni się do unormowania wszystkich parametrów. Samodzielne wprowadzanie zmian nie jest polecane gdyż można sobie zaszkodzić.

Kto powinien skorzystać z diety ograniczającej błonnik?

Dieta bezresztkowa produkty to rozwiązanie, które w głównej mierze skierowane jest do osób mających problemy ze strony układy pokarmowego. Sprawdza się w przypadku stanów zapalnych jelit, przy zespole drażliwym ale także w przypadku wrzodziejących zapaleń. Jest to także idealna metoda odżywiania dla osób zmagających się z niektórymi nowotworami czy też wrzodami. Także kobiety po operacjach ginekologicznych mogą zainteresować się taką formą diety. Popularne jest wykorzystywanie takich artykułów przed wykonywaniem badania – kolonoskopii. Ma to na celu przygotowanie układu pokarmowego, oczyszczenie go przed kontrolą stanu żołądka i drogi do niego.

Prowadzenie diety dla niektórych osób bywa problematyczne. Na uwadze należy mieć przede wszystkim zdrowie, które ulega poprawie podczas trzymania się wyznaczonych zasad. Co to jest dieta bezresztkowa już wiadomo dlatego zmagając się z jakimikolwiek problemami na tle trawienia – zaparcia, wrzody, bulgotanie w żołądku dobrze jest skontaktować się z lekarzem prowadzącym bądź również dietetykiem. Są to osoby w tym temacie najbardziej kompetentne. Wiele osób może nie zdawać sobie sprawy z tego, że zmiany na tle odżywiania mogą przynieść tak wiele zaskakujących efektów.

W dzisiejszych czasach dostęp do zdrowych rozwiązań dietetycznych jest szeroki. Mimo takich możliwości wciąż duża część osób korzysta z tak zwanej przetworzonej żywności. Dzieje się tak z braku czasu ale także świadomości na temat tego jak niekorzystny może mieć to wpływ na zdrowie oraz samopoczucie. Tego typu jedzenie nie ma w sobie zbyt dużo właściwości odżywczych. Są to puste kalorie, które przyczyniają się wyłącznie do tycia. O wiele lepszym wariantem jest dieta dopasowana do indywidualnych preferencji oraz zapotrzebowania. Dodając do tego odpowiednią ilość aktywności fizycznej można cieszyć się naprawdę dobrym zdrowiem.

Jakich zasad należy przestrzegać decydując się na dietę ubogoresztkową?

Produkty jakie należy spożywać podczas stosowania diety ubogoresztkowej powinny być przede wszystkim delikatne dla żołądka, a także łatwe w trawieniu i przyswajaniu. Osoby przechodzące na taki wariant żywienia powinny również pamiętać nie tylko o samych produktach ale także o ich przygotowywaniu. Polecane są głównie metody takie jak gotowanie na parze bądź wodzie. Pieczenie można wykonywać okazjonalnie ale do tego konieczne jest stosowanie specjalnych rękawów, dzięki którym uniknie się stosowania tłuszczu. Na pierwszym etapie przykładowa dieta ubogoresztkowa powinna zawierać wyłącznie herbatę oraz napoje o słabej intensywności. Przechodząc do jedzenia jadłospis w pierwszych tygodniach również jest ograniczony do kleików czy dań składających się w głównej mierze z marchwi.

Gdy ilość dolegliwości czy stanów gorszego samopoczucia zacznie się ograniczać można stopniowo rozszerzać przykładowy jadłospis. Mogą znaleźć się w nim sucharki oraz ryż czyli produkty często polecane także podczas biegunek czy niestrawności. Kolejny etap to wprowadzenie delikatnego mięsa bądź ryb. Dodatkiem do tego typu jadłospisu mogą być ziemniaki w formie purre. Dopiero gdy dolegliwości w pełni ustaną możliwe jest zjedzenie owoców i warzyw. Istotną zasadą w tego typu diecie jest fakt, że musi się ona składać ze sporej zawartości kalorii, przy założeniu dużej ilości białka. Ma to związek z tym, że niektóre choroby leczone tego typu dietą przyczyniają się do ograniczenia wchłaniania składników.

Do najważniejszych założeń diety zalicza się:

  1. Mięso oraz warzywa, a także inne produkty powinny być poddawane delikatnym metodom obróbki
  2. Pacjenci podczas diety powinni unikać smażenia i stosowania dużej ilości tłuszczów
  3. Wszystkie makarony oraz kasze powinny być doprowadzane do stanu miękkości
  4. Zrezygnować należy ze wszystkim artykułów spożywczych, które zawierają w sobie dużą ilość błonnika
  5. Warzywa oraz owoce przed zjedzeniem powinny być pozbawione skórki
  6. Ograniczenie tłustych produktów
  7. Wyeliminowanie z diety żywności przetworzonej
  8. Polecane są delikatne przyprawy
  9. Zrezygnować należy ze słodkości oraz używek.

Efekty stosowania diety bogatoresztkowej

Przepisy w diecie bogatoresztkowej mogą być mocno zróżnicowane, co jest bardzo istotne. Każda dieta niezależnie od tego w jakim celu została wprowadzona powinna być w dużej części dopasowana do osoby z niej korzystającej. W przeciwnym razie można bardzo szybko zniechęcić się do zmian, a co za tym idzie nie uzyskać efektu. Nie zawsze samodzielne tworzenie sobie jadłopisu jest dobre. Problem z tym mogą mieć przede wszystkim osoby nie mające w zakresie dietetyki żadnego doświadczenia. Na szczęście w dzisiejszych czasach możliwe jest skorzystanie ze wsparcia dietetycznego. Na podstawie potrzeb i oczekiwań dietetycy przygotowują zestaw dań i mówią co można jeść, a co niekoniecznie. Ma to bezpośredni wpływ na szansę osiągnięcia zamierzonych rezultatów.

Efekty stosowania diety będą pojawiać się stopniowo chociaż w pierwszym jej etapie będą najbardziej zauważalne. Panujące zaparcia, problemy z wypróżnianiem się czy też ustąpią już po kilku tygodniach pod warunkiem, że w diecie będą znajdować się produkty takie jak mąka pszenna, makaron, jajka gotowane na miękko i wszelkiego rodzaju delikatne mięso i ryby. Oczywiście przy tym nie należy zapominać o tym, aby potrawy były niewielkie, dzięki czemu trawienie będzie odbywało się bez większego problemu. Osoby wprowadzające takie nawyki muszą pamiętać również o podobnych odstępach czasowych między posiłkami.

Jak stworzyć jadłospis dla siebie?

Dieta ubogoresztkowa nie ogranicza aż tak w dużym stopniu, dzięki czemu można czerpać przyjemność z jej stosowania. Zakres propozycji jest szeroki, a jedynym problemem może być wyłącznie sam proces przygotowywania. Na takie okoliczności również istnieje rozwiązanie jakim jest catering dietetyczny. Jest to opcja, która już kilkanaście lat temu pojawiła się na rynku i wciąż pozyskuje grono zainteresowanych osób. Wynika to przede wszystkim z faktu, że klienci na taki wariant wcale nie muszą przejmować się gotowaniem, a wyłącznie czerpać przyjemność z jedzenia. Co ważne dieta pudełkowa może być dopasowana w pełni do preferencji oraz potrzeb zarówno w kontekście stanu zdrowia jak również smaku.

Dietetycy przygotowujący catering biorą pod uwagę oczekiwania pod względem kalorii czy obecności witamin oraz minerałów. Nad smakiem w głównej mierze czuwają kucharze, dzięki którym każdego dnia można spróbować całkiem nowych wariacji. Tego typu wariant sprawdza się przede wszystkim u osób, które na co dzień nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie bądź nie posiadają zdolności kulinarnych, a zależy im na zadbaniu o zdrowe nawyki żywieniowe.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.