Dieta niskowęglowodanowa, czyli inaczej dieta low carb jest jedną z najpopularniejszych diet odchudzających, stosowanych często przez sportowców w procesie redukcji. Chętnie polecana jest przez dietetyków klientom, którym zależy na szybkich efektach odchudzania. Czym jest dieta low carb często nazywana też dietą keto- jakie są jej zasady i czy każdy może ją stosować?
Dieta low carb, czyli dieta niskowęglowodanowa, zgodnie z nazwą polega na obniżeniu ilości
spożywanych węglowodanów. Jest to dieta skuteczna, jeżeli myślimy o zrzuceniu zbędnych kilogramów.
Poleca się ją również osobom cierpiącym na cukrzycę, gdyż pozwala ustabilizować poziom cukru we
krwi.
W diecie low carb główne źródło energii stanowić mają białka i tłuszcze, a ilość cukrów wynosić nie
więcej niż 15% energii. Ograniczenie węglowodanów wpływa na działanie insuliny i glukagonu –
hormonów, które regulują poziom glikemii i glukozy w naszym organizmie.
Dieta niskowęglowodanowa największe znaczenie ma w kontekście utraty wagi oraz rzeźbienia
sylwetki. To właśnie dlatego tak często stosowana jest przez sportowców na redukcji. Wspomaga również
leczenie cukrzycy, pomagając uregulować poziom glukozy we krwi. Podstawowe korzyści ze stosowania diety niskowęglowodanowej:
– szybka utrata tkanki tłuszczowej,
– wysoki poziom sytości (nie odczuwamy głodu),
– brak wzdęć,
– normalizacja poziomu hormonów: insuliny i glukozy,
– korzystny wpływ na poziom lipidów, co obniża wystąpienie chorób układu sercowo-
naczyniowego,
– redukcja stanów zapalnych w organizmie.
Jak większość sposobów żywienia, także dieta low carb nie jest przeznaczona dla każdego. Ze względu
na zwiększoną ilość białka i tłuszczu, nie jest polecana osobom, cierpiącym na schorzenia nerek oraz
wątroby. Diety niskowęglowodanowej nie poleca się także kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym, a także niektórym osobom ciężko trenującym. Ograniczenie węglowodanów to świetny pomysł na redukcję tłuszczu, jednak w niektórych przypadkach ich ilość powinna być dobierana indywidualnie do jednostki.
cukinia faszerowana mięsem wołowym, boczkiem i warzywami
sałatka z wędzoną makrelą i warzywami
udko z kurczaka z boczkiem
zupa gulaszowa
tuńczyk z komosą ryżową i surówką
To przykładowy jadłospis diety niskowęglowodanowej. Sprawdź więcej inspiracji na jadłospis diety low carb lub zamów catering low carb od nas.
Dieta low carb niesie ze sobą zagrożenie efektu jojo, dlatego należy przeprowadzać ją odpowiedzialnie.
Najczęstszym błędem jest powrót do dużej ilości spożywanych węglowodanów zaraz po zakończeniu
diety. Sprzyja to szybkiemu ponownemu osadzaniu się tkanki tłuszczowej w organizmie.
Dieta low carb pomimo skuteczności, nie powinna być stosowana stale. Zmniejszona ilość
węglowodanów wymaga suplementacji w celu uzupełnienia składników odżywczych, jednak najlepszej
jakości witaminy i minerały otrzymujemy z pożywienia, dlatego węglowodany są nam potrzebne.
Najlepiej stosować ten sposób odżywiania przez kilka miesięcy, do osiągnięcia wymaganego efektu
odchudzania, po czym stopniowo powracać do zbilansowanego żywienia. Jeżeli dietę połączymy z
aktywnością fizyczną i podejdziemy do niej z należytą wiedzą, efekt jojo nam nie grozi.