Witaminy z grupy B – dlaczego musimy je przyjmować?

Prawidłowe odżywianie możemy definiować na kilka różnych sposobów. Jest to związane bezpośrednio z produktami jakie przyjmujemy na co dzień. Oczywiście najmniej pożądana jest przez nas żywność przetworzona, gdyż nie składa się ona z żadnych niezbędnych nam do życia minerałów. Niestety jest chętnie wybierana przez ludzi, ponieważ dostępna jest od ręki. To główny powód, dla którego opcje te wciąż mają miejsce w naszym jadłospisie. Brak czasu powoduje, że ciężko jest wygospodarować chwile na to, aby stworzyć pełnowartościowe menu, a w dalszej kolejności także przygotować sobie posiłki. Na szczęście istnieje na to inne rozwiązanie jak catering dietetyczny, dzięki któremu bez poświęcania czasu czy energii ma się do dyspozycji posiłki zgodne z preferencjami oraz potrzebami. Pod uwagę brane jest nasze zapotrzebowanie kaloryczne, a także to aby w daniach znajdowała się odpowiednia ilość witamin. Mało kto o nich pamięta, a odgrywają kluczową rolę jeśli chodzi o nasze samopoczucie czy zdrowie. Witamina B powinna znaleźć miejsce w naszym menu codziennie, gdyż powoduje, że poprawia się nasza sprawność intelektualna, a także poprawia samopoczucie. Witaminy z grupy B to:

  • B7 nazywana inaczej także biotyną traktowana jest jako wariant mający największy wpływ na nasz wygląd. Dzieje się tak, ponieważ jej spożywanie wpływa bezpośrednio na kondycję naszej skóry oraz paznokci. Jej regularne przyjmowanie przyczynia się do szybszego porostu włosów, a także do regulacji gruczołów łojowych, Poza wpływem na nasz wygląd zauważyć można korzyści także w przypadku pracy mózgu. Jest zalecana u osób, które zmagają się z skokami glukozy we krwi bądź są po długiej antybiotykoterapii. Jej brak objawia się w znacznym wzroście nerwowości czy też pogorszeniu wyglądu. Naturalnie witamina B7 występuje przykładowo w drożdżach, arbuzie, marchewkach czy pomidorze.
  • B6 nazywana także pirydoksyną jest niezbędna do prawidłowej pracy naszego organizmu, ponieważ odpowiada za kontrolę enzymów stosowanych to istotnych procesów biochemicznych. Witamina ta może być magazynowana w mózgu, mięśniach czy wątrobie, a dostarczyć możemy ją przykładowo z naszym pożywieniem. Jeśli chodzi o jej wpływ na nasze życie to odpowiada za syntezę glikogenu, adrenaliny oraz serotoniny czyli hormonów odpowiadających za poprawne funkcjonowanie naszego układu nerwowego, a także za produkcję hemoglobiny. Witamina B6 jest przydatna także podczas walki z anemią bądź u osób zmagających się z dolegliwościami ze strony nerek. Osoby mające niedobory tego składnika będą skarżyć się na problemy ze snem, koncentracją, spadek odporności oraz nerwowość. Jeśli chodzi o produkty bogate w tą witaminę to warto sięgać przede wszystkim po mięso z piersi indyka, wątróbkę, soję oraz jajka.
  • B8 czyli inozytol czyli składnik, którego głównym zadaniem jest poprawa pracy układu nerwowego. Nie bez powodu mówi się, że jest to witamina dobrego samopoczucia i jest w tym bardzo dużo prawdy. Osoby, u których poziom tej witaminy jest na odpowiednim poziomie mają rzadziej trudności z pamięcią czy także pracą mięśni. Jest to także dobry wybór dla osób zmagających się ze stanami lękowymi. Korzystne działanie tej witaminy jest zauważalne także w przypadku osób zmagających się z zespołem PCOS. Jeśli chodzi o niedobór tej witaminy to może się on najczęściej pojawić u osób, u których występuje długotrwały stres bądź, które na co dzień piją dużą ilość płynów. Naturalnie witamina występuje w świeżych owocach i warzywach – takich jak fasola lub groch.
  • B9 czyli inaczej kwas foliowy. Jest ona niezbędna do tego, aby w naszym organizmie dochodziło do produkcji krwinek. Jak więc można się domyśleć jej niedobory w pierwszej kolejności będą przyczyniały się do występowaniu anemii. Innymi skutkami jest problem z zasypianiem, koncentracją, a także wolniejsze gojenie się ran. Nawet rzadkie picie alkoholu doprowadza do szybkiej utraty tej witaminy. Osoby chcące zachować jej prawidłowy poziom powinny zadbać o to, aby w diecie znalazły się warzywa takie jak groch biały czy brokuły, kalafior. Ich obróbka termiczna powoduje, że utratę witaminy B9. Kwas foliowy musi być przyjmowany przez kobiety w ciąży.
  • B12 pełni w naszym organizmie szereg funkcji takich jak wytwarzanie kwasów nukleinowych, produkcja krwinek, a także przyczynia się do tego, aby pojawiła się aktywna forma kwasu foliowego. Z racji, że jest to witamina, która rozpuszcza się w wodzie można szybko doprowadzić do jej niedoborów poprzez wydalanie jej z moczem czy potem. Jeśli chodzi o sygnały zwiastujące, że nasze ciało domaga się tej witaminy to najbardziej zauważalne są problemy ze strony układu krwionośnego – anemia, pokarmowego w postaci utraty apetytu czy trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, a także kłopoty natury psychicznej – depresja czy skoki nastrojów. Witaminę tę znaleźć można w mięsie, jajach i produktach mlecznych.
  • B15 przyczyniająca się w największym stopniu do odbudowy naszego organizmu, a także przyczynia się do syntezy poszczególnych hormonów. Witamina B15 ma także widoczny wpływ na to w jakiej kondycji jest nasza skóra. Doprowadzając do jej niedoborów cierpieć będzie na tym nasz układ pokarmowy co będzie widoczne w postaci nudności, a także bólu brzucha. Aspektami doprowadzającymi do powstawania niedoborów jest życie w nadmiernym stresie, a także dieta opierająca się na niezdrowej żywności. Osoby chcące wyregulować jej poziom powinny udoskonalić swój jadłospis i zacząć jeść ryby morskie.
  • B3 czyli witamina mająca decydujący wpływ na to jak funkcjonuje nasz mózg. Jej odpowiednia ilość powoduje, że łatwo jest nam przyswajać nową wiedzę, skupić się, a także unikać wahań nastroju. Osoby doprowadzające do jej braków będą musiały natomiast zmagać się z nawracającymi bólami głowy czy suchą skórą. Jak widać są to konsekwencje, które często występują także przy innych dolegliwościach, dlatego warto regularnie wykonywać badania. Niacyna występuje między innymi w orzechach ziemnych, otrębach oraz chudym mięsie.
  • B2 czyli ryboflawina. Jej znaczenia zauważalne jest przede wszystkim w przypadku okresów intensywnego wzrostu czyli u dzieci bądź kobiet w ciąży, a także u osób, u których wzmożona jest aktywność fizyczna oraz stres. Oczywiście jej obecność jest pożądana także jeśli dochodzi do nowotworów, biegunek, poważnych stłuczeń czy problemów związanych z pracą jelit. Jeśli w naszym organizmie będzie dochodzi do dużych spadków tej witaminy to pojawi się z pewnością problem wypadania włosów, zawroty głowy oraz ogólne zmęczenie.
  • B1 czyli witamina mająca ogromny wpływ na to jaki mamy humor, ponieważ w dużym stopniu decyduje o pracy układu nerwowego. Jej niedobór powoduje, że ludzie mogą borykać się z niskim ciśnieniem krwi, a także kłopotami w zakresie pracy układu pokarmowego. Problematyczne może być to, że jest to witamina, która w żaden sposób nie odkłada się w organizmie, przez co musi być na bieżąco uzupełniana. Osoby spożywające dużo kawy czy alkoholu są najbardziej narażone na niedobory. W celu wyrównania poziomu warto spożywać wątróbkę bądź kasze każdego rodzaju.

Witamina B mimo, że ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie powinna utrzymywać się na konkretnym poziomie. Zarówno jej niedoboru jak również nadmiar mogą być równie szkodliwe. Warto o tym pamiętać decydując się na catering dietetyczny czy samodzielnie tworząc swój jadłospis.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.