Dieta niskotłuszczowa – kto powinien wybrać taki produkt?

Dieta niskotluszczowa 900x370 1

Istnieje szereg produktów, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie i samopoczucie. Najczęściej ma to związek także z dolegliwościami dotyczącymi konkretnych osób. Funkcjonowanie organizmu powinno jednak opierać się na pełnowartościowych posiłkach z zawartością wszystkich makroskładników. Dieta niskotłuszczowa to jedna z propozycji sprawdzająca się w wielu chorobach. Kto powinien z niej skorzystać?

Dieta ograniczająca ilość tłuszczu – w drodze po lepsze zdrowie

Tłuszcz jest jednym z produktów odżywczych, które stosowane są w celu utrzymania odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Należy jednak widzieć, że spożywanie go w nadmiarze, a przede wszystkim wariantu nasyconego może w długim przedziale czasu doprowadzać do otyłości, a także niebezpiecznych chorób atakujących układ krążenia. Dieta niskotłuszczowa będzie zatem wykorzystywana przede wszystkim przez osoby, które za cel postawiły sobie zgubienie nadmiaru kilogramów ale także u pacjentów, który borykają się z chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Zanim rozpocznie się wprowadzanie do swojej codziennej diety jakichkolwiek zmian warto jest mieć wiedzę na temat tego jaką rolę pełnią tłuszcze w naszym organizmie. Dieta low fat nie ogranicza się do całkowitej eliminacji tłuszczów gdyż nie byłoby to korzystne i bezpieczne. Tłuszcze w naszym ciele pełnią szereg bardzo ważnych funkcji, do których wpisuje się:

  • Poprawa działania komórek, a także zabezpieczanie ich przed szkodliwym działaniem
  • Zabezpieczanie narządów wewnętrznych przed uszkodzeniami mechanicznymi
  • Wsparcie układu nerwowego
  • Aktywny udział w syntezie hormonów
  • Dbanie o zapasową energię dostarczaną do organizmu
  • Unormowanie poziomu hormonów, które odpowiadają za uczucie głodu
  • Umożliwienie wchłaniania witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach, a są to witamina A,D,E,K.

Rodzaje kwasów tłuszczowych oraz ich znaczenie dla zdrowia

Dieta niskotłuszczowa przepisy z pewnością będzie zawierała produkty bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe gdyż są to elementy mające bardzo korzystny wpływ na zdrowie oraz samopoczucie. Znajdują się one przede wszystkim w produktach roślinnych, a ich głównym zadaniem jest dostarczanie energii, wsparcie pracy mózgu czy też przyczyniają się do znacznej poprawy odporności. Tworzenie dań z ich udziałem jest zatem bardzo dobrym rozwiązaniem jeśli chce się poprawić dotychczasowe nawyki żywieniowe. Dieta ubogotłuszczowa z odpowiednią ilością kwasów tłuszczowych wielonienasyconych to przede wszystkim następujące produkty:

  • Ryby
  • Owoce morza
  • Dobrej jakości oleje roślinne
  • Awokado
  • Niektóre orzechy.

Dieta nisko tłuszczowa nie powinna natomiast opierać się na tłuszczach nasyconych czyli takich pochodzenia zwierzęcego. Są to przede wszystkim sery żółte, smalec, śmietana czyli produkty ogólnie uznawane jako tłuste. Wiele osób wciąż może nie zdawać sobie sprawy z tego jakie negatywne skutki zauważalne są jeśli taki rodzaj kwasów tłuszczowych będzie występował w diecie w nadmiarze. Przede wszystkim osoby odżywiające się w taki sposób mogą mieć problem z wysokimi wartościami cholesterolu. O wiele ciężej jest im schudnąć, przez co częściej dotyczy ich problem nadmiaru kilogramów. To natomiast może przyczyniać się do pojawienia miażdżycy oraz innych chorób serca. Złe odżywianie będzie mogło również wpływać na niepoprawną pracę wątroby i trzustki.

Te wszystkie kwestie ryzyka powodują, że tak ważne jest aby trzymać kontrolę nad tym co się je oraz regularnie odwiedzać lekarzy. Są to osoby, które są w stanie najszybciej zdefiniować problem i wprowadzić odpowiednie zmiany. Dodatkowo bardzo potrzebne jest regularne wykonywanie badań, aby wiedzieć w jakim stanie jest nasze zdrowie. Dieta niskotłuszczowa z ograniczeniem błonnika często jest jedynym rozwiązaniem aby zabezpieczyć swoje zdrowie i co ważne także poprawić swoje samopoczucie oraz komfort życia.

Dieta bez tłuszczu – jak powinna wyglądać?

Bardzo dużo osób słysząc o produktach bez tłuszczu czy też takiej diecie od razu uważa, że konieczne jest całkowite zrezygnowanie z obecności tłuszczów. Jest to bardzo błędne podejście. W prawidłowo zbilansowanej diecie u osób całkowicie zdrowych podział poszczególnych składników odżywczych to: węglowodany między 45%, a 65%, tłuszcze to w granicach od 20% do 35% natomiast białko 10-20%. Niskotłuszczowa dieta zawiera maksymalnie 20% przy jednoczesnym wzroście ilości węglowodanów oraz białka. Bardzo ważne jest to aby dieta niskotłuszczowa co jeść nie powodowała utraty witamin i minerałów.

Chcąc mieć pewność, że dieta niskotłuszczowa przepisy na obiad będą wystarczające i przy tym zdrowe najlepiej jest wszelkie zmiany poprzedzać konsultacją dietetyczną. Nieprawidłowe podejście do odchudzania oraz bardzo drastyczne zmiany mogą być niebezpieczne. Wynika to przede wszystkim z roli tłuszczów w organizmie. Ich zbyt mała ilość będzie doprowadzała do osłabienia, braku koncentracji. Dieta zawsze powinna odpowiadać na indywidualne zapotrzebowanie oraz stan zdrowia. Profesjonalny dietetyk na podstawie przedstawionej sytuacji jest w stanie dobrać najlepszy wariant dietetyczny.

Jakie produkty wybierać na diecie niskotłuszczowej?

Produkty bez tłuszczu nie są wcale nudne, a ich ilość wiele osób może zaskoczyć. Niektóre osoby przechodzące na taką dietę obawiają się automatycznie tego, że będzie to żywienie nudne i bez smaku. Nic bardziej mylnego. W diecie ograniczającej poziom tłuszczu znajduje się bardzo duża ilość owoców i warzyw ale także produktów pełnoziarnistych. Do najbardziej zalecanych artykułów spożywczych zaliczają się:

  • Owoce
  • Warzywa
  • Produkty mleczne z małą zawartością tłuszczu
  • Drób
  • Herbata
  • Świeże soki.

Nie jest wykluczone, aby w jadłospisie znalazły się ryby czy oleje roślinne. W zależności od stanu zdrowia można korzystać także z orzechów i pestek pod warunkiem, że są one wliczone w dzienne zapotrzebowanie. Jak widać dieta niskotłuszczowa jadłospis to szeroki zakres opcji do wyboru. Osoby przechodzące na takie żywienie mogą wzbogacić swoje dzienne odżywianie o świeże zupy jak przykładowo krem z pomidorów czy papryki. Na obiad polecane jest chude mięso najlepiej po delikatnej obróbce termicznej. W ramach przekąski warto wybrać soki warzywne bądź kanapki.

Po drugiej stronie jadłospisu będą znajdowały się natomiast składniki, których w diecie raczej być nie powinno. Są to przede wszystkim artykuły o bardzo dużej zawartości tłuszczu pochodzącego od zwierząt. Jeśli chodzi o listę niepolecanych wariantów będzie to przede wszystkim żywność przetworzona, która nie ma żadnego korzystnego wpływu na zdrowie, a zawiera wyłącznie dużą ilość kalorii. Osoby chcące poprawić swoją sylwetkę powinny również unikać tłustego mięsa i wędlin. Pożegnać należy się także ze słodyczami oraz słonymi przekąskami, gdyż nie doprowadzają one do zapewnienia sytości. To samo dotyczy napojów słodzonych, tłustego nabiału oraz alkoholu, który przyczynia się do podjadania.

Jakich zasad należy przestrzegać będąc na diecie niskotłuszczowej?

Wszystkie diety posiadają zakres zasad do jakich należy się stosować, aby osiągnięte efekty były długotrwałe. Niektóre osoby bez założeń o takim charakterze mają problem z utrzymanie diety. Dieta bez tłuszczu ma następujące założenia:

  • Różnorodność w diecie i prawidłowe zbilansowanie. Warto pamiętać o odpowiednim podziale produktów jeśli chodzi o zawartość węglowodanów, tłuszczy i białka. Pomocna będzie w tym indywidualnie ułożona dieta pudełkowa
  • Dieta o zmniejszonej zawartości tłuszczów najlepiej aby była podzielona na około 4-5 posiłków. Małe porcje w regularnych odstępach czasowych sprawią, że nie będzie pojawiało się uporczywe uczucie głodu
  • Catering dietetyczny powinien obejmować sporą ilość owoców oraz warzyw
  • Nie należy rezygnować z produktów pełnoziarnistych, gdyż posiadają one w sobie dużą zawartość błonnika
  • Duże znaczenie w osiągnięciu celu będzie miało stosowanie prawidłowych technik obróbki termicznej – gotowanie, gotowanie na parze oraz grillowanie
  • Eliminowanie z diety cukru, a także używek
  • Żywność fast-food zastępować zbilansowanymi posiłkami
  • Bardzo istotne jest trzymanie się wystarczającego nawodnienia organizmu. W ciągu dnia konieczne jest wypijanie około 2 litrów wody
  • Na etapie redukcji pomocny może okazać się ruch. Aktywność fizyczną dobrze jest wprowadzać stopniowo aby nie zszokować organizmu.

Kto powinien skorzystać z diety niskotłuszczowej?

Dieta niskotłuszczowa dla kogo – to kolejne pytanie jakie może pojawić się słysząc o tego typu nawykach żywieniowych. Jest to rozwiązanie, które przede wszystkim może sprawdzić się u osób borykających się z otyłością lub nadwagą bądź u osób, które chcą trochę schudnąć. Jest to także idealne wsparcie dla osób, u których wykryto choroby krążenia – zawał czy miażdżyce. Także układ pokarmowy obciążony przez dolegliwości może podziękować za wprowadzenie zmian o takim charakterze.

Istnieją także przeciwwskazania, które wskazują na to, że nie zawsze jest to najlepszy wybór. Dotyczy to przede wszystkim dzieci oraz osób w okresie dojrzewania. Dieta z niską zawartością tłuszczu nie będzie także odpowiednia dla osób, które mają niedobory w zakresie witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach. Niektóre choroby o podłożu hormonalnym również mogą wykluczać szansę wprowadzenia takich zmian w nawykach żywieniowych.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.