Dieta niskopurynowa – co oznacza i kiedy się ją stosuje?

Dieta niskopurynowa 900x370 1

W dzisiejszych czasach bardzo wiele osób choruje na choroby cywilizacyjne. Jest to bardzo niepokojące zjawisko biorą pod uwagę, że dotyczy blisko dwóch procent cywilizacji. Wsparciem w takich okolicznościach jest specyficzny rodzaj diety ograniczającej ilość puryn w układzie pokarmowym. Ma ona za zadanie poprawić samopoczucie oraz ograniczać pojawiające się dolegliwości. Jakie produkty wchodzą w jej skład?

Dieta lecznicza – czym jest oraz jak ją stworzyć?

Dieta niskopurynowa jest zaliczana do diet leczniczych, gdyż stosowana jest jeśli u pacjenta wystąpi tak zwana hiperurykemia. Jest to dolegliwość związana ze zbyt dużym poziomem kwasu moczowego w kontekście krwi. Substancja ta powstaje w wyniku działania związków purynowych, które to dostarczane są do organizmu za pośrednictwem jedzenia. Puryny to nic innego jak składniki, które naturalnie występują w komórkach. Mają one korzystne działanie, gdyż przyczyniają się do zabezpieczenia naczyń krwionośnych. Niestety zbyt duża ilość może być bardzo niebezpieczna dlatego też wykrywając jednostkę chorobową tak ważna jest niskopurynowa dieta.

Dieta ubogopurynowa ma charakter leczniczy, dlatego też w pierwszej kolejności będzie zalecana osobom, które borykają się z dolegliwościami. Jej głównym celem jest to, aby poprawiać komfort życia i wspierać podczas walki z chorobą. Skierowana jest przede wszystkim do osób, które cierpią na dnę moczanową, artretyzm czy kamicę nerkową. Pacjenci Ci w badaniach mają wykrywane bardzo duże ilości kwasu moczowego. Zbyt duże jego ilości wynikają ze stosowania produktów o dużej zawartości puryn. Dieta składająca się z takich wariantów może być bezpośrednią przyczyną zagrożenia zdrowia i życia. Istnieje jednak na to sposób czyli dieta bezpurynowa, która to składa się w głównej mierze z artykułów ograniczających zawartość puryn.

Przejście na jakiekolwiek diety zawsze powinno być uprzednio konsultowane. Wynika to przede wszystkim z faktu, że pacjenci nie dysponują zbyt dużą wiedzą na temat zagrożeń czy też dietetyki. Często wprowadzanie samodzielnie zmian może przynieść skutek wręcz odwrotny do tego jaki się planowało. W związku z tym tak ważne jest regularne odwiedzanie lekarzy oraz wykonywanie cyklicznych badań. Można dzięki temu poznać stan swojego zdrowia, a także dowiedzieć się czy dieta niskopurynowa co jeść jest niezbędna. Do rozsądnego podejścia zalicza się wykonywanie badań raz na pół roku.

Jakie są zasady diety niskopurynowej?

Jak w każdej innej diecie również w przypadku przepisów niskopurynowych trzeba liczyć się z ograniczeniami. Diety zazwyczaj związane są z restrykcyjnymi zasadami tak aby możliwe było osiągnięcie satysfakcjonujących efektów. Dieta niskopurynowa zasady także posiada. Jest to przede wszystkim opcja dietetyczna, która uznawana jest za lekkostrawną. Charakteryzuje sie przede wszystkim tym, że nie zawiera zbyt dużo tłuszczów. Zwiększeniu ulega jednak zawartość węglowodanówDieta ubogopurynowa przepisy będzie opierała się na posiłkach poddawanych delikatnej obróbce jak gotowanie czy duszenie na parze. Istnieje możliwość pieczenia ale przy użyciu specjalnych folii.

Dieta ubogopurynowa co jeść i w jakich odstępstwach czasu także ma znaczenie. Pacjenci powinni zdecydować się na regularne spożywanie dań – około 4 czy 5 ale i mniejszej objętości. Ostatni posiłek powinien przypadać na około 3-4 godziny przed snem tak aby nie obciążać zbytnio układu pokarmowego. Jak w przypadku każdej innej diety pacjenci powinni również pamiętać o tym, aby dostarczać odpowiednią ilość wody – czyli około 2 litry dziennie. Osoby, które nie mają zbyt dużego doświadczenia w tworzeniu sobie jadłospisów mogą skorzystać ze wsparcia dietetyków, którzy wskażą drogę i przedstawią stosowne zalecenia.

Jadłospis dieta niskopurynowa to przede wszystkim dania tworzone w oparciu o przygotowaną tabelę produktów niskopurynowych. Mówi ona przede wszystkim o tym jakie jest bezpieczeństwo stosowania konkretnych artykułów spożywczych. Menu będzie wówczas związane z rekomendacjami, a trzymanie się ograniczeń zawartych w tabeli będzie pozwalało uniknąć zachowań niebezpiecznych dla pacjentów. Kluczowe jest dbanie o to, aby w organizmie panowała odpowiednia zależność wodno-elektrolitowa, gdyż przyczynia się to ochrony przed wytrącaniem kwasu moczowego lokalizującego się w nerkach, a co za tym idzie zabezpiecza przed występowaniem kamicy nerkowej.

Jakie produkty należy spożywać będąc na diecie niskopurynowej?

Dieta ubogopurynowa przepisy jest ograniczona przez produkty zalecane. Na szczęście taki rodzaj diety może być różnorodny, przez wzgląd na to, że w zakresie polecanych artykułów znajduje się wiele ciekawych i smacznych rozwiązań. Tabela jaka została przygotowana dla pacjentów borykających się z dolegliwościami dzieli się na 3 części. Każda z nich ma inny wpływ na wytwarzanie kwasu moczowego, co za tym gdzie każda grupa ma inny stopień bezpieczeństwa. Pierwsza z grup to produkty, które po spożyciu powodują, że produkowana jest ilość kwasu poniżej 50mg:

  • Cukier oraz naturalny miód
  • Pieczywo pszenne
  • Jajka
  • Orzechy takie jak włoskie czy ziemne
  • Owoce cytrusowe, jabłka, porzeczki, a także przetwory powstające na bazie owoców
  • Niektóre wędliny
  • Chude produkty mleczne
  • Sery żółte
  • Oliwa z oliwek
  • Kasza, makaron

Kolejną grupą produktów, które można spożywać to produkty, które na etapie trawienia doprowadzają do wyprodukowania od 50 do 100 mg kwasy moczowego. Jest to zatem grupa mniej polecana ale również dozwolona w sporadycznej ilości. Jest to przede wszystkim dynia, kapusta, fasola, groch, soczewica, a także ryby, parówki. Dieta ubogo purynowa w tym kontekście powinna być dostosowywana przede wszystkim do samopoczucia oraz stanu zdrowia, dlatego tak ważne jest to aby regularnie kontrolować swoje wyniki.

Jakie produkty nie powinny znajdować się w diecie bezpurynowej?

Dieta ubogopurynowe poza produktami, które są zezwolane oraz polecane składać się będzie również z pewnych ograniczeń. Są to przede wszystkim wszelkiego rodzaju artykuły spożywcze, które po zjedzeniu będą doprowadzać do wzrostu kwasu moczowego powyżej 100 mg. Takie artykuły należy wykluczyć z diety, gdyż mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Do produktów wchodzących w ich skład zalicza się:

  • Tłuste ryby oraz owoce morza
  • Tłuste mięso
  • Przetwory mięsne
  • Smalec
  • Grzyby
  • Czekolada i słodycze
  • Przyprawy ostre
  • Używki
  • Kawa
  • Gazowane napoje
  • Warzywa kapustne.

Ilość ograniczeń nie powoduje jednak, że dieta staje się nudna. Są to przede wszystkim produkty, które można zastąpić ciekawymi zamiennikami, aby uzyskać atrakcyjny i smaczny zestaw posiłków. Tworząc dla siebie jadłospis bardzo ważne jest to, aby poza zdrowiem zwrócić uwagę również na to, aby dania były dla nas smaczne i atrakcyjne. W przeciwnym razie straci się chęć do zdrowego odżywiania, a co za tym idzie nie będzie możliwe uzyskanie satysfakcjonujących efektów.

Jak rozpocząć zmiany w nawykach żywienia?

Tworzenie rozwiązań dietetycznych dla siebie dla wielu osób może być bardzo dużym wyzwaniem. Ma to bezpośredni związek z tym, że wiele osób nie ma zbyt dużo wiedzy na temat dietetyki czy tego w jaki sposób łączyć poszczególne artykuły spożywcze. Jest to jeden z powodów, dla których tak dużo osób sięga po żywność przetworzoną, która w żadnym stopniu nie jest w stanie zastąpić pełnowartościowych posiłków. Brak czasu również nie powinien być wymówką. Na rynku spotkać można bardzo ciekawe i pomocne rozwiązanie czyli dieta pudełkowa. Opcja ta tworzona jest pod czujnym okiem dietetyków, którzy dobierają produkty w taki sposób, aby zadbać o zdrowie i samopoczucie odbiorców. Znajdą się tam dania zgodne z zapotrzebowaniem kalorycznym i lekkostrawne.

Catering dietetyczny zawsze tworzony jest w oparciu o indywidualne potrzeby oraz oczekiwania, gdyż tylko wtedy jadłospis jest w stanie wpłynąć na komfort i smak. Osoby zainteresowane takim rozwiązaniem z pewnością ucieszy fakt, że wszystkie dania dostarczane są pod wskazany w zamówieniu adres w specjalnych opakowaniach. Każdego dnia można liczyć na różnorodne posiłki, dzięki czemu ma się pewność, że dieta nie znudzi się. Dieta bez purynowa nigdy nie powinna być traktowana jako wariant odchudzający, a wskazaniem do stosowania jej jest zawsze zbyt duża ilość kwasu moczowego.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.