Na czym polega prawdziwa dieta kopenhaska

pexels oliver schmid 4504337 900x370 1

Dieta kopenhaska to dieta, o której w ostatnich latach głośno, dzięki temu, że efekt można uzyskać bardzo szybko. Wymaga niezwykle restrykcyjnego podejścia do jadłospisu, nie tylko do samych produktów, ale też godzin ich spożywania. Co warto wiedzieć zanim się na nią zdecydujemy?

Co to jest dieta kopenhaska

To inaczej dieta szwedzka albo dieta 13 dniowa, ponieważ właśnie tyle trwa jej stosowanie. Opiera się na jadłospisie o bardzo niskiej kaloryczności, czyli 500-800 kcal. To właśnie wytworzenie znacznego deficytu kalorycznego (u osoby dorosłej zapotrzebowanie na kalorie wynosi od 1500- 2500 kcal), czyli ujemny bilans energetyczny powodują utratę tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak, ponieważ wydatkujemy więcej energii niż jej dostarczamy do organizmu. Dlatego najważniejsze jest spożywanie trzech posiłków w ciągu dnia, w określonych porach:

  • śniadanie – 08:00-09:00
  • obiad – 12:00 – 14:00
  • kolacja – 17:00- 18:00.

Dieta kopenhadzka zakłada ograniczenie tłuszczów i węglowodanów. Należy za to spożywać przynajmniej dwa litry wody dziennie. Do innych zasad należą:

  • zakaz stosowania soli i innych przypraw
  • możliwość zmiany kolejności posiłków w ciągu dnia ale nie wolno zmieniać posiłków między dniami
  • spożycie kawy czarnej, parzonej lub rozpuszczalnej z określoną ilością cukru
  • można stosować preparaty witaminowe i suplementy, mające na celu przyspieszenie przemiany materii.
  • całkowita eliminacja produktów zbożowych
  • zakaz żucia gumy, która zawiera cukier

Twórcy diety zakładają, że można stosować raz na dwa lata. Przerwanie stosowania choćby na jeden dzień lub złamanie jakiejkolwiek zasady skutkuje koniecznością rozpoczęcia jej od nowa, jednak w trosce o zdrowie należy odczekać 3 miesiące. Niezwykle istotne jest też, żeby nie decydować się na tę szczególną dietę bez konsultacji z lekarzem.

Co ciekawe i nietypowe w przypadku diety, kopenhaska dieta zakłada rezygnację na czas jej trwania z uprawiania sportu. Ma na to wpływ radykalne obcięcie ilości kalorii, a aktywność fizyczna jest dodatkowym obciążeniem, z którym organizm może sobie zwyczajnie nie poradzić.

Dieta szwedzka – wskazania i przeciwwskazania

Ponieważ jest ona niezwykle wymagająca, zaleca się jej stosowanie wyłącznie osobom w pełni zdrowym i to po konsultacji z lekarzem. Wskutek ograniczenia ilości spożywanych kalorii i niezbyt bogatego menu, przez 13 dni nasz organizm pozbawiony jest odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Niska kaloryczność może zwyczajnie pozbawić sił. Dietę tą poleca się szczególnie osobom borykającym się z otyłością i nadwagą, gotowym na wielkie wyrzeczenia, skoncentrowanym na cel – czyli zrzucenie zbędnych kilogramów w krótkim czasie.

Niestety, dieta ta może osłabić organizm, przez co osoba ją stosująca może odczuwać zawroty i bóle głowy, gorsza koncentracja, możliwe omdlenia. Dlatego nie powinny jej stosować osoby chore lub pracujące ciężko fizycznie, ponieważ może to wpływać na obniżoną wydajność w pracy, a także te, które chcą jedynie wymodelować sylwetkę.

Dieta kopenhaska kategorycznie odradzana jest osobom, które chorują na:

  • cukrzycę – szczególnie uważać muszą oni na zmiany poziomu cukru we krwi, zaś długie przerwy między posiłkami w diecie kopenhaskiej przyczyniają się do jego gwałtownych spadków.
  • miażdżyce i inne choroby układu krążenia – jadłospis diety kopenhaskiej zawiera produkty, które dostarczają dużych ilości cholesterolu, są to m.in jajka
  • nerki – dieta 13 dniowa zawiera duże ilości białka, a to powoduje nierzadko podwyższone stężenie mocznika, co może prowadzić z czasem do niewydolności nerek
  • osteoporozę – niewielka ilość wapnia w jadłospisie szkodzi osobom, kórych kości mają małą gęstość mineralną
  • zaparcia – to dość powszechne skutki uboczne diety kopenhaskiej, kiedy organizm otrzymuje tak mało kalorii, nie chce ich “niepotrzebnie “ tracić, więc ogranicza wydalanie.

Ile można schudnąć na diecie kopenhaskiej?

Jest to bardzo kuszący sposób na chudnięcie, ponieważ można zgubić nawet 10 kg w czasie jej trwania. Efekty są więc są wprost widowiskowe. Po ilu dniach widać efekty? Już po tygodniu można zgubić aż 4 kg. Lekarze nie są jednak zgodni co do jej zdrowia. Efekt jojo to jednak bardzo częsta przypadłość dotykająca osoby, które skończyły dietę, dlatego trzeba bardzo pilnować swojego późniejszego jadłospisu. Szybka utrata wagi oraz krótki czas trwania diety to niewątpliwe zalety diety, do których dodać można jeszcze korzystanie z gotowego jadłospisu, dzięki czemu nie traci się czasu na układanie menu dzień po dniu, a także odzwyczajenie się od podjadania, które jest surowo zabronione.

Niestety, dieta kopenhaska może spowodować pewne negatywne konsekwencje, z którymi warto się zapoznać, ponieważ im większa świadomość, tym zdrowsze podejście do tematu odchudzania. W jej trakcie waga znika głównie w związku z utratą wody w organizmie, stąd też po zakończeniu diety kilogramy mogą szybko wrócić. Organizmowi grozi też zakwaszenie, z uwagi na niewielką ilość węglowodanów w jadłospisie. Do objawów zakwaszenia należą: wzdęcia, zgaga, bóle stawów i mięśni, przewlekłe zmęczenie, nerwowość, ból głowy, trądzik, osłabienie włosów. U osób, które ukończyły 13 dni diety pojawia się niekiedy trudny do opanowania apetyt. Pamiętać też trzeba, że menu jest ściśle określone i nie uwzględnia indywidualnych potrzeb każdej osoby, w tym np. alergii, a zabrania się stosowania jakichkolwiek zamienników.

Dieta kopenhaska dokładny jadłospis

DZIEŃ 1

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru

Obiad: 2 jajka na twardo, 100 g gotowanego szpinaku lub brokułów, 1 pomidor

Kolacja: 1 duży befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny DZIEŃ 2

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru

Obiad: 1 befsztyk wołowy, 1/3 główki sałaty (lub 5 liści) z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, 1 surowy owoc (jabłko, ananas lub grejpfrut)

Kolacja: 1 plaster szynki, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

DZIEŃ 3

Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa

Obiad: 100 g gotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 surowy mały owoc

Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 plaster szynki , 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

DZIEŃ 4

Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru

Obiad: 1 jajko na twardo, 1 duża marchewka, 100-150 g serka wiejskiego

Kolacja: pół szklanki kompotu z owoców, bez cukru, owoce zjeść, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego, stek wołowy w ziołach.

DZIEŃ 5 (dzień bez kawy!)

Śniadanie: 1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny

Obiad: 1 chuda gotowana ryba (pstrąg, dorsz) z sokiem z cytryny

Kolacja: 1 befsztyk wołowy, 5 liści sałaty, 6-8 główek gotowanych brokułów

DZIEŃ 6

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa

Obiad: 1 duszona pierś kurczaka bez skóry, 5 liści sałaty + łyżka oliwy z oliwek i sok z cytryny

Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 starta marchewka

DZIEŃ 7

Śniadanie: 1 kubek herbaty bez cukru

Obiad: 150 g grillowanej piersi z kurczaka (lub z piekarnika), 1 świeży owoc

Kolacja: NIC

DZIEŃ 8

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru

Obiad: 2 jajka na twardo, 100 g gotowanego szpinaku lub brokułów, 1 pomidor.

Kolacja: 1 duży befsztyk wołowy, sałata (100g ) z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny DZIEŃ 9

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru

Obiad: 1 duży befsztyk wołowy, 1/3 główki sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, 1 surowy owoc (jabłko, ananas lub grejpfrut)

Kolacja: 1 plaster szynki, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

DZIEŃ 10

Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa

Obiad: 100 g gotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 surowy owoc

Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 gruby plaster szynki , 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

DZIEŃ 11

Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru

Obiad: 1 jajko na twardo, 1 duża marchewka, 100-150 g serka wiejskiego

Kolacja: pół szklanki kompotu z owoców, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego Stek wołowy w ziołach.

DZIEŃ 12 (dzień bez kawy!)

Śniadanie: 1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny

Obiad: 1 chuda gotowana ryba (pstrąg, dorsz) z sokiem z cytryny

Kolacja: 1 duży befsztyk wołowy, 5 liści sałaty, 6-8 główek gotowanych brokułów

DZIEŃ 13

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa

Obiad: 1 duszona pierś kurczaka bez skóry, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 duża starta marchewka

Co można pić na diecie kopenhaskiej? Zalecana jest przede wszystkim woda mineralna niegazowana, ale również napary z ziół, np. pokrzywy, mięty i czystka, a także zielona herbata.

Dieta 13 dniowa – jak z niej wyjść i nie przytyć?

Jeśli osoba, która decyduje się na tak drakońską dietę nie zastanawia się jak uniknąć efektu jojo, to popełnia ogromny błąd. Należy dobrze przemyśleć, czy jest się gotowym na te wszystkie wyrzeczenia, ale też co po diecie kopenhaskiej.

Najważniejsze przy wyjściu z niej są:

  1. stopniowe zwiększanie liczby kalorii ze zwiększeniem liczby posiłków z trzech do pięciu, pilnując jednak, by porcje były niewielkie a menu zawierało owoce i warzywa oraz produkty z pełnego przemiału
  2. etapowe zwiększanie wielkości porcji, jednak tak, by nie najadać się do syta
  3. stała rezygnacja z fast foodów, słodyczy i niezdrowych przekąsek
  4. dbanie o aktywność fizyczną, najpierw wystarczą spacery.

Nie bez znaczenia w dalszych etapach jest zmiana nawyków żywieniowych – dieta musi być zdrowa i zbilansowana, jadłospis powinien zawierać chude mięso, tłuste ryby, owoce i warzywa, nabiał i produkty pochodzące z pełnego przemiału. Jeśli wątpimy w swoje umiejętności do skomponowania takiej diety, pomocny okaże się catering dietetyczny. To właśnie dieta pudełkowa ułożona przez specjalistów pozwala dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników mineralnych.

Źródła:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15251054/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267406/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6626352/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8326051/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32245471/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7126360/
https://ami.group.uq.edu.au/mediterranean-diet-gives-longer-life-swedish-study-suggests
https://www.cambridge.org/core/blog/2012/06/27/longer-life-for-those-who-follow-nutritional-guidelines/

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.