Spis treści
Dieta kopenhaska to dieta, o której w ostatnich latach głośno, dzięki temu, że efekt można uzyskać bardzo szybko. Wymaga niezwykle restrykcyjnego podejścia do jadłospisu, nie tylko do samych produktów, ale też godzin ich spożywania. Co warto wiedzieć zanim się na nią zdecydujemy?
To inaczej dieta szwedzka albo dieta 13 dniowa, ponieważ właśnie tyle trwa jej stosowanie. Opiera się na jadłospisie o bardzo niskiej kaloryczności, czyli 500-800 kcal. To właśnie wytworzenie znacznego deficytu kalorycznego (u osoby dorosłej zapotrzebowanie na kalorie wynosi od 1500- 2500 kcal), czyli ujemny bilans energetyczny powodują utratę tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak, ponieważ wydatkujemy więcej energii niż jej dostarczamy do organizmu. Dlatego najważniejsze jest spożywanie trzech posiłków w ciągu dnia, w określonych porach:
Dieta kopenhadzka zakłada ograniczenie tłuszczów i węglowodanów. Należy za to spożywać przynajmniej dwa litry wody dziennie. Do innych zasad należą:
Twórcy diety zakładają, że można stosować raz na dwa lata. Przerwanie stosowania choćby na jeden dzień lub złamanie jakiejkolwiek zasady skutkuje koniecznością rozpoczęcia jej od nowa, jednak w trosce o zdrowie należy odczekać 3 miesiące. Niezwykle istotne jest też, żeby nie decydować się na tę szczególną dietę bez konsultacji z lekarzem.
Co ciekawe i nietypowe w przypadku diety, kopenhaska dieta zakłada rezygnację na czas jej trwania z uprawiania sportu. Ma na to wpływ radykalne obcięcie ilości kalorii, a aktywność fizyczna jest dodatkowym obciążeniem, z którym organizm może sobie zwyczajnie nie poradzić.
Ponieważ jest ona niezwykle wymagająca, zaleca się jej stosowanie wyłącznie osobom w pełni zdrowym i to po konsultacji z lekarzem. Wskutek ograniczenia ilości spożywanych kalorii i niezbyt bogatego menu, przez 13 dni nasz organizm pozbawiony jest odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Niska kaloryczność może zwyczajnie pozbawić sił. Dietę tą poleca się szczególnie osobom borykającym się z otyłością i nadwagą, gotowym na wielkie wyrzeczenia, skoncentrowanym na cel – czyli zrzucenie zbędnych kilogramów w krótkim czasie.
Niestety, dieta ta może osłabić organizm, przez co osoba ją stosująca może odczuwać zawroty i bóle głowy, gorsza koncentracja, możliwe omdlenia. Dlatego nie powinny jej stosować osoby chore lub pracujące ciężko fizycznie, ponieważ może to wpływać na obniżoną wydajność w pracy, a także te, które chcą jedynie wymodelować sylwetkę.
Jest to bardzo kuszący sposób na chudnięcie, ponieważ można zgubić nawet 10 kg w czasie jej trwania. Efekty są więc są wprost widowiskowe. Po ilu dniach widać efekty? Już po tygodniu można zgubić aż 4 kg. Lekarze nie są jednak zgodni co do jej zdrowia. Efekt jojo to jednak bardzo częsta przypadłość dotykająca osoby, które skończyły dietę, dlatego trzeba bardzo pilnować swojego późniejszego jadłospisu. Szybka utrata wagi oraz krótki czas trwania diety to niewątpliwe zalety diety, do których dodać można jeszcze korzystanie z gotowego jadłospisu, dzięki czemu nie traci się czasu na układanie menu dzień po dniu, a także odzwyczajenie się od podjadania, które jest surowo zabronione.
Niestety, dieta kopenhaska może spowodować pewne negatywne konsekwencje, z którymi warto się zapoznać, ponieważ im większa świadomość, tym zdrowsze podejście do tematu odchudzania. W jej trakcie waga znika głównie w związku z utratą wody w organizmie, stąd też po zakończeniu diety kilogramy mogą szybko wrócić. Organizmowi grozi też zakwaszenie, z uwagi na niewielką ilość węglowodanów w jadłospisie. Do objawów zakwaszenia należą: wzdęcia, zgaga, bóle stawów i mięśni, przewlekłe zmęczenie, nerwowość, ból głowy, trądzik, osłabienie włosów. U osób, które ukończyły 13 dni diety pojawia się niekiedy trudny do opanowania apetyt. Pamiętać też trzeba, że menu jest ściśle określone i nie uwzględnia indywidualnych potrzeb każdej osoby, w tym np. alergii, a zabrania się stosowania jakichkolwiek zamienników.
DZIEŃ 1
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
Obiad: 2 jajka na twardo, 100 g gotowanego szpinaku lub brokułów, 1 pomidor
Kolacja: 1 duży befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny DZIEŃ 2
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
Obiad: 1 befsztyk wołowy, 1/3 główki sałaty (lub 5 liści) z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, 1 surowy owoc (jabłko, ananas lub grejpfrut)
Kolacja: 1 plaster szynki, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
DZIEŃ 3
Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa
Obiad: 100 g gotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 surowy mały owoc
Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 plaster szynki , 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
DZIEŃ 4
Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru
Obiad: 1 jajko na twardo, 1 duża marchewka, 100-150 g serka wiejskiego
Kolacja: pół szklanki kompotu z owoców, bez cukru, owoce zjeść, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego, stek wołowy w ziołach.
DZIEŃ 5 (dzień bez kawy!)
Śniadanie: 1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny
Obiad: 1 chuda gotowana ryba (pstrąg, dorsz) z sokiem z cytryny
Kolacja: 1 befsztyk wołowy, 5 liści sałaty, 6-8 główek gotowanych brokułów
DZIEŃ 6
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa
Obiad: 1 duszona pierś kurczaka bez skóry, 5 liści sałaty + łyżka oliwy z oliwek i sok z cytryny
Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 starta marchewka
DZIEŃ 7
Śniadanie: 1 kubek herbaty bez cukru
Obiad: 150 g grillowanej piersi z kurczaka (lub z piekarnika), 1 świeży owoc
Kolacja: NIC
DZIEŃ 8
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
Obiad: 2 jajka na twardo, 100 g gotowanego szpinaku lub brokułów, 1 pomidor.
Kolacja: 1 duży befsztyk wołowy, sałata (100g ) z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny DZIEŃ 9
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
Obiad: 1 duży befsztyk wołowy, 1/3 główki sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, 1 surowy owoc (jabłko, ananas lub grejpfrut)
Kolacja: 1 plaster szynki, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
DZIEŃ 10
Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa
Obiad: 100 g gotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 surowy owoc
Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 gruby plaster szynki , 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
DZIEŃ 11
Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru
Obiad: 1 jajko na twardo, 1 duża marchewka, 100-150 g serka wiejskiego
Kolacja: pół szklanki kompotu z owoców, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego Stek wołowy w ziołach.
DZIEŃ 12 (dzień bez kawy!)
Śniadanie: 1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny
Obiad: 1 chuda gotowana ryba (pstrąg, dorsz) z sokiem z cytryny
Kolacja: 1 duży befsztyk wołowy, 5 liści sałaty, 6-8 główek gotowanych brokułów
DZIEŃ 13
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa
Obiad: 1 duszona pierś kurczaka bez skóry, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 duża starta marchewka
Co można pić na diecie kopenhaskiej? Zalecana jest przede wszystkim woda mineralna niegazowana, ale również napary z ziół, np. pokrzywy, mięty i czystka, a także zielona herbata.
Jeśli osoba, która decyduje się na tak drakońską dietę nie zastanawia się jak uniknąć efektu jojo, to popełnia ogromny błąd. Należy dobrze przemyśleć, czy jest się gotowym na te wszystkie wyrzeczenia, ale też co po diecie kopenhaskiej.
Najważniejsze przy wyjściu z niej są:
Nie bez znaczenia w dalszych etapach jest zmiana nawyków żywieniowych – dieta musi być zdrowa i zbilansowana, jadłospis powinien zawierać chude mięso, tłuste ryby, owoce i warzywa, nabiał i produkty pochodzące z pełnego przemiału. Jeśli wątpimy w swoje umiejętności do skomponowania takiej diety, pomocny okaże się catering dietetyczny. To właśnie dieta pudełkowa ułożona przez specjalistów pozwala dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników mineralnych.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15251054/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267406/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6626352/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8326051/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32245471/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7126360/
https://ami.group.uq.edu.au/mediterranean-diet-gives-longer-life-swedish-study-suggests
https://www.cambridge.org/core/blog/2012/06/27/longer-life-for-those-who-follow-nutritional-guidelines/
Czytaj więcej:
Pamiętaj! Twoje zdrowie jest najważniejsze. Każdy organizm jest inny, dlatego jeśli nie wiesz, która dieta będzie najlepsza dla Ciebie – skontaktuj się Nami. Chętnie pomożemy!
PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.
Zdobyła dyplom Magistra dietetyki na Uniwersytecie Medycznym.
Od początku firmy w naszym zespole, zna wszystkie diety na wskroś i zawsze chętnie służy pomocą w doborze właściwej diety.
ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.
Kucharz z pasji i zamiłowania. Zdobywał doświadczenie w najlepszych łódzkich restauracjach, w naszym zespole od 5 lat tworzy menu spełniające wymagania najbardziej wymagających klientów