Dieta 2400 kalorii jadłospis – kiedy ją wprowadzić?

dieta 36 900x370 1

U coraz większej liczby osób rośnie świadomość na temat tego jak ważne jest zdrowe odżywianie. Jest to aspekt, który stosowany na co dzień przyczynia się do poprawy samopoczucia, zdrowia ale także wyglądu. Istnieje spora grupa osób, która posiada kompleksy na temat swojej sylwetki. Za mała czy za duża masa ciała może odbierać pewność siebie i utrudniać samoakceptację. Jednym z podstawowych założeń staje się wówczas dieta 2400 kcal. Opieranie swojego jadłospisu na pełnowartościowych i ciekawych posiłkach sprawi, że uzyskanie oczekiwanego efektu wcale nie będzie takie trudne. Należy jednak wprowadzić do codzienności wartości odżywcze jak węglowodany, białka oraz tłuszcze, a także zadbać o witaminy oraz minerały.

Jadłospis na 2400 kcal jest rozwiązaniem, które może przynieść różne efekty. Wszystko to zależy od tego jakie jest obecne zapotrzebowanie kaloryczne danej osoby oraz jaki efekt chce uzyskać. Poziom zapotrzebowania będzie zawsze zależny od przemiany materii oraz aktywności fizycznej danej osoby. Jeśli 2400 kalorii dziennie będzie powyżej zapotrzebowania to będzie to dieta na masę, jeśli natomiast jest poniżej to dojdzie do deficytu, a tym samym taki jadłospis będzie sprawiał, że będzie się chudło. Oczywiście dobrze jest pamiętać o tym, że wprowadzanie restrykcyjnych diet nigdy nie przyniesie trwałego efektu. Dieta na 2400 kcal pozwoli stopniowo ale długoterminowo gubić zbędne kilogramy.

Jakie zasady są kluczowe w zmianie nawyków żywienia?

Wiele osób wychodzi z założenia, że dieta redukcyjna 2400 kcal jest trudna, jednak wszystko zależy od zaangażowania oraz regularności. W celu ułatwienia sobie całego procesu bardzo pomocne może być stworzenie listy założeń jakich należy trzymać się podczas odchudzania. Do najważniejszych z nich zaliczyć można:

  • Dieta 2400 kcal redukcja powinna zostać ograniczona o wszelkiego rodzaju produkty przetworzone, gdyż są wysokokaloryczne i jednocześnie nie dostarczają żadnych pozytywnych wartości. Duża ilość tłuszczu może utrudnić proces trawienia
  • Niezbędne jest wyeliminowanie używek – przede wszystkim alkoholu, który może przyczyniać się do częstszego podjadania, a tym samym generowania większej ilości spożytych kalorii
  • Gotowy jadłospis 2400 kcal powinien zostać podzielony na kilka, mniejszych posiłków, które najlepiej jest spożywać w podobnym odstępie czasowym. Zabezpieczy to przed występowaniem nagłych napadów głodu
  • Dobrą praktyką jest zrezygnowanie ze spożywania jakichkolwiek posiłków na 2 do 3 godzin przed snem, aby nie obciążać układu trawiennego
  • Do diety należy wprowadzić produkty pełnowartościowe – dobrej jakości, chudy nabiał, węglowodany podchodzące z produktów pełnoziarnistych oraz tłuszcze pochodzenia roślinnego
  • Warto zadbać o 4-5 porcji warzyw oraz owoców, które dostarczą dużej dawki witamin
  • Jadłospis 2400 kcal musi zawierać również wymaganą dawkę wody, która to będzie zależna od poziomu aktywności w ciągu dnia – minimum 2 litry wody dziennie.
Catering dietetyczny 2400 kalorii

Kiedy można oczekiwać pierwszych efektów redukcji?

Będąc na diecie odchudzającej chce się widzieć rezultaty w szybkim tempie. Nie jest to jednak zdrowe, gdyż szybki proces chudnięcia może doprowadzić do efektu jojo, a zatem do szybkiego odzyskania wcześniejszej masy. Chcąc tego uniknąć warto jest zastosować 2400 kcal dieta, która to będzie dostarczała wszystkich niezbędnych składników. Kluczowe będzie oczywiście regularne podejście ale także zatroszczenie się o to, aby dania były zgodne z indywidualnymi preferencjami co do smaku. Należy pamiętać o tym, że dieta wcale nie musi być monotonna, a wręcz przeciwnie. Przy odrobinie wyobraźni potrawy mogą kusić zarówno smakiem jak również wyglądem.

Dieta 2400 kcal jadłospis na tydzień to jeden ze sposobów na to, aby ukształtować swoją sylwetkę. W drodze do jędrnego i zdrowego ciała należy pamiętać również o aktywności fizycznej. Jest to element, który powinien stać się codziennością. Istnieje ogromna ilość dyscyplin związanych ze sportem, a przy wielu z nich nie są wymagane specjalne umiejętności czy ogromna ilość czasu. Bieganie czy jazda na rowerze to czynności, które może robić każdy, a które są w stanie doprowadzić do fajnych wyników.

Jak ułatwić sobie proces odchudzania?

Dieta 2400 kcal pdf dla niektórych może wydawać się wyzwaniem nie ze względu na konieczność zmiany swoich nawyków żywienia, a konieczność samodzielnego gotowania. Duża część osób żyje w biegu przez co nie ma czasu na to, aby zatroszczyć się o zróżnicowane posiłki i dostęp do wszystkich wartości odżywczych. Nigdy nie powinna być to jednak przeszkoda w drodze po lepsze samopoczucie czy piękną sylwetkę. W takich sytuacjach idealnym rozwiązaniem będzie dieta pudełkowa, czyli opcja, z której może skorzystać każdy. Jest to rozwiązanie, dzięki któremu można wreszcie zapomnieć o wszystkim co związane z gotowaniem – zakupach, szukaniem przepisów czy sprzątaniem po jedzeniu. O skład dań dbają osoby mające ku temu predyspozycje – kucharze oraz dietetycy.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.