,

Czy śniadanie to najważniejszy posiłek dnia?

Eat Fit 20.07.18 35 5 1024x683 900x370 1

Często zdarza się, że ludzie z nadwagą opuszczają posiłki, gdy chcą zgubić zbędne kilogramy. Faktem jest, że osoby nie jedzące śniadań, w ciągu dnia spożywają sumarycznie więcej kalorii, a ich wybory żywieniowe są gorsze. Zazwyczaj skłaniają się oni ku słodyczom i wysokalorycznym przekąskom bogatym w niezdrowe tłuszcze. Dlaczego tak się dzieje? Zapytajmy naukę.

Chcesz być szczupły? Pamiętaj o śniadaniu

Naukowcy wybrali grupę młodych kobiet cierpiących na nadwagę, które normalnie opuszczają śniadanie, a następnie podzielili je na trzy grupy:

  • Grupa 1 miała „zbilansowane” śniadanie zawierające 350 kalorii, w tym 13 gramów białka, głównie z produktów mlecznych
  • Grupa 2 miała „wysokobiałkowe” śniadanie zawierające również 350 kalorii, ale zawierało 35 gramów białka, głównie z jaj i wołowiny.
  • Grupa 3 nadal opuszczała śniadanie.

Po tygodniu wykonano badania krwi i moczu, następnie przeprowadzono ankiety. Badacze przyjrzeli się również kwasowi homowillanowemu w osoczu (HVA) oraz wskaźnikowi centralnej produkcji dopaminy. Następnie grupom kilkukrotnie zmieniono plan żywieniowy.

Wyniki badań dotyczących roli śniadania w diecie

  • Grupa, która miała 13 gramów białka na śniadanie doświadczyła zmniejszenia apetytu i była w stanie lepiej kontrolować przyjmowanie pokarmu.
  • Grupa, która miała podawane 35 gramów białka na śniadanie osiągnęła najlepsze wyniki.  Wynika z tego, że w wojnie ze zbędnymi kilogramami,  śniadanie z dużą ilością białka stanowi prawdziwą broń nuklearną.

Należy pamiętać, że obie grupy jedzące śniadanie spożywały taką samą liczbę kalorii, ale grupa spożywająca więcej białka, szybciej odczuwała sytość i posiadała mniejsze uczucie głodu.

Dopamina

Dzięki badaniom wiemy, że warto spożywać wysokobiałkowe śniadanie. 

 Kolejnym ważnym elementem, na którym skupiono się podczas przeprowadzania testów jest poziom dopaminy po spożyciu posiłku.  Dopamina pomaga regulować spożycie żywności poprzez ośrodki przyjemności znajdujące się w mózgu.

Osoby cierpiące na nadwagę muszą jeść więcej, aby czuć się usatysfakcjonowanym. Gorsze funkcjonowanie dopaminy powoduje również, że szukają bardzo słodkiego  lub tłustego pokarmu. To tak, jak uzależniony od narkotyków, który potrzebuje więcej i więcej substancji, aby uzyskać ten sam efekt. Okazało się, że

 wysokobiałkowe śniadanie zwiększa syntezę dopaminy.  To z kolei prowadzi do lepszej kontroli apetytu, mniejszego głodu i spożywania mniejszej ilości jedzenia.

Jak wykorzystać tę wiedzę?

Jedzenie odpowiednio zbilansowanych śniadań poprawi Twoją wrażliwość insulinową, metabolizm i samopoczucie.  Podsumowując  „nawet małe śniadanie każdego dnia, może mieć ogromny wpływ na Twoje życie”.

We wszystkich naszych dietach spotkacie dwa śniadania, które są odpowiednio zoptymalizowane pod względem wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.

Dla osób pragnących utracić zbędne kilogramy, szczególnie polecamy Dietę Light, która znajduje się w naszej ofercie.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.