Dieta wspomagająca stawy – jak zapobiegać?

dieta na stawy 900x370 1

Coraz więcej osób interesuje się zdrowym trybem odżywiania co jest bardzo pozytywną informacją, gdyż takie podejście do codzienności będzie powodowało, że można czuć się komfortowo. Zyskuje na tym nie tylko zdrowie ale także samopoczucie. Droga do zmian swoich nawyków odżywiania nie zawsze jest łatwa. Wszystko zależy od tego z jakiego momentu startuje się. Istnieje szereg osób, które na co dzień sięgają wyłącznie po przetworzoną żywność, co wynika albo z lenistwa albo braku czasu. Należy jednak mieć w świadomości, że nie jest to polecana dieta na kości i stawy, gdyż nie ma ona żadnych pozytywnych składników odżywczych, a wręcz przeciwnie. W większości stworzona jest z produktów bogatych w chemię, co będzie doprowadzało nie tylko do gorszego samopoczucia ale także łatwiejszego tycia.

Wraz z biegiem czasu człowiek staje się nieco bardziej ograniczony co ma związek głównie z mniejszą ruchliwością stawów oraz kości. Nie trzeba jednak podchodzić do tego w tak negatywny sposób, gdyż zareagowanie na takie ryzyko już w młodym wieku jest w stanie ochronić przed postępem występowania stanów zapalnych czy uszkodzeń. To dlatego suplement diety na stawy powinien znaleźć się w każdym jadłospisie. Połączenie tego z prawidłowym i przede wszystkim indywidualnie dopasowanym menu będzie dawało jak najlepsze wyniki. Ma to duże znaczenie, gdyż ciężko funkcjonuje się w bólu szczególnie będąc starszym. Warto reagować zatem gdy jest się jeszcze zdrowym i szukać produktów, które będą w stanie wesprzeć funkcjonowanie organizmu.

Dieta na wzmocnienie stawów – kiedy ją wprowadzić?

Osoby zdrowe, w młodym wieku rzadko zastanawiają się nad tym jak wyglądają problemy ze stawami. Są to jednak okoliczności, które będą pojawiały i nasilały się wraz z wiekiem dlatego też warto myśleć o tym już wcześniej. Na szczęście istnieje szereg metod, dzięki którym można mieć owocny wpływ na to w jakim stanie będą pozostawały nasze stawy. Oczywiście trzeba o nie odpowiednio dbać, aby były zdrowe. Pomyśleć należy o tym zanim pojawią się jakiekolwiek dolegliwości. Największe problemy bólowe pojawiają się w wyniku zwiększonej aktywności fizycznej, niepoprawnej techniki, zbyt dużej masy ciała. Tak obciążone stawy w końcu muszą pracować o wiele intensywnej przez co zdecydowanie szybciej niszczą się. Co jeść na stawy i ścięgna będzie zatem zależne od tego jaki jest najbardziej prawdopodobny problem jaki może pojawić się w przyszłości z naszymi kolanami czy kośćmi.

Kolejnym ryzykiem, przez które to mogą zacząć pojawiać się problemy ze stawami jest brak sportu. Bardzo dużo osób zapomina o tym jak ważna jest aktywność fizyczna oraz jak wiele dobrego przynosi ona do codzienności. Pozycja siedząca dotyczy dużej ilości osób dlatego tak ważne jest to aby wprowadzać świadomość na temat ruchu. Prawidłowa dawka aktywności na co dzień powoduje, że prawidłowo rozwija się maź stawowa, a także same stawy ulegają znacznemu uelastycznieniu. Oczywiście wszystko powinno być stosowane z unormowaniem. Chodzi tu o to, aby nie przesadzić i zamiast korzystnie wpłynąć na stawy aby nie obciążyć ich. Sporty o dużej intensywności nie są wykluczone ale zawsze powinny być realizowane w towarzystwie rozgrzewek bądź pod okiem trenerów. Uniknie się tym samym nadmiernego zużywania się stawów.

Jakie suplementy na stawy warto wprowadzić?

Zapobieganie pojawieniu się problemów ze stawami może być realizowane na różnych płaszczyznach. Duże zainteresowanie skupia się jeśli chodzi o suplement diety na stawy. Jest to bardzo dobra propozycja jeśli chce się rozpocząć proces dbania o stawy wcześniej. Regeneracja stawów będzie odbywała się stopniowo właśnie jeśli wprowadzi się do swojej diety odpowiednie suplementy. Nie trzeba wcale posiadać na ich temat zbyt dużej wiedzy gdyż osoby zatrudnione w aptekach powinny przedstawić wszelkie niezbędne informacje. Ponadto tego typu suplementy sprzedawane są zazwyczaj w zestawach, w których znajdą się wszystkie niezbędne substancje. W trakcie dbania o stawy dobrze jest aby dieta dobra na stawy zawierała w sobie suplementacje składającą się z witamin A,C,D i E. Jest to połączenie mające działanie przeciwzapalne ale także sprzyjające odchudzaniu.

Co jeść na wzmocnienie kości i stawów w kontekście suplementacji to bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się także produkty zawierające w sobie chrząstkę z rekina. Są to suplementy, które opierają się na naturalnych substancjach, które to występują także w naszym organizmie. Takie wspomaganie stawów z pewnością przyniesie pozytywne rezultaty w starszym wieku. Chcąc podjąć dobrą decyzję jeśli chodzi o wybór suplementów to warto jest zwrócić uwagę na skład. Dobrze, aby znajdowała się tam chondroityna, która to wykazuje pozytywne właściwości metaboliczne tkanki chrzęstnej. Pozytywne działanie będzie miał także kolagen na stawy, który ma za zadanie uelastyczniać stawy oraz kości, gdyż kolagen zmniejsza produkcje już po 25 roku życia. Nie należy zapominać również o witaminie C oraz kwasie hialuronowym, które to wpływają na większą ruchliwość stawów ale także chronią przed pojawianiem się bólu.

Jakie produkty powinny znaleźć się w diecie na stawy?

Bardzo często osoby, które chcą poprawić stan swoich kości zastanawiają się nad tym co jeść na zdrowe kości i stawy. Może nie być to łatwe do ustalenia jeśli nie ma się na ten temat żadnej wiedzy oraz doświadczenia. Istnieje jednak szereg produktów, które mają drogocenne działanie na nasze stawy. Należy jednak pamiętać o tym, że dieta na stawy kolanowe ma działanie zapobiegawcze dlatego też w razie wystąpienia już dolegliwości może nie być na tyle skuteczna. Jadłospis w takiej diecie będzie przede wszystkim opierał się na dużej ilości pełnoziarnistych produktów, pieczywie, makaronach czy otrębach. Wynika to z dużej zawartości błonnika oraz witamin. Co jeść na stawy to poza głównymi daniami także przekąski, które powinny skupiać się wokół orzechów ale także bogatych w antyoksydanty warzyw oraz owoców.

Co jeść na zdrowe stawy to produkty, z których można stworzyć naprawdę atrakcyjne oraz smaczne potrawy, które poza korzystnym wpływem na stawy będą również gwarantowały niepodważalne wartości odżywcze. W jadłospisie mogą pojawiać się ryby morskie, gdyż zawierają dużą ilość pozytywnych kwasów tłuszczowych. Są to substancje mające za zadanie poprawiać ruchomość stawów, a także wpływają na ochronę przed występowaniem stanów zapalnych. Poza rybami można znaleźć je także w oleju rzepakowym czy oliwie z oliwek. Dieta na stawy jadłospis może opierać się również na owocach morza i drobiu. Jest to idealna podstawa do stworzenia pełnowartościowego dania, które to zapewni sytość przez cały dzień.

Jakie urozmaicenia diety wprowadzać podczas dbania o stawy?

Wiele osób tworząc swoją dietę na stawy obawia się tego, że będzie ona monotonna. Na szczęście potrawy można komponować z szeregu produktów, co w efekcie daje możliwość uzyskania niepowtarzalnych posiłków. Trzeba o tym pamiętać, gdyż jadłospis na stawy ułożony adekwatnie do preferencji danej osoby jest w stanie przynieść najlepsze efekty. Brak urozmaicenia jest najczęstszą przyczyną tego, że wiele osób rezygnuje z walki o lepsze samopoczucie. Będąc na diecie warto jest pamiętać o codziennej dawce świeżych owoców i warzyw. W drodze po sprawne stawy najlepiej sprawdzą się ogórki, buraki, seler czy marchewka gdyż są to warzywa, które posiadają zdolność do blokowania występowania enzymu, który to przyczynia się do uszkodzenia chrząstki stawowej. Jeśli chodzi o owoce to najlepsze będą truskawki, cytrusy oraz żurawina. Występuje w nich wiele cennych antyoksydantów.

Co jeść na stawy i kości to także ciekawe dodatki wpływające na poprawę smaku potraw. Chodzi o przyprawy, które również mogą brać udział w poprawie funkcjonowania naszych stawów oraz kości. Przede wszystkim kurkuma oraz imbir odpowiadają za właściwości przeciwzapalne. Istnieje również szereg ziół takich jak goździki czy bazylia, które to także działają chroniąco przed urazami. Poza jedzeniem osoby przechodzące na taką dietę nie mogą zapominać również o prawidłowym nawodnieniu swojego ciała. Jest to konieczne jeśli chce się zadbać o maź stawową, która to odpowiada za ruchomość. Ponadto woda bierze udział w wielu procesach i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ale także do dobrego samopoczucia. Zaleca się jej spożywanie w granicach 2 litrów dziennie.

Jakie produkty wyeliminować z diety na stawy?

To co jeść na stawy kolanowe to jedna strona diety. Poza tym bardzo duże znaczenie odgrywać będzie to co warto wyeliminować z codziennego jadłospisu aby uzyskać najbardziej satysfakcjonujące efekty. Oczywiście jak w każdym innym przypadku ogromne znaczenie będzie odgrywało to aby całkowicie wyeliminować wszelkiego rodzaju używki, gdyż nie mają one żadnego pozytywnego wpływu na codzienne funkcjonowanie. Zarówno alkohol jak również papierosy osłabiają odporność oraz działanie organizmu. To samo dotyczy cukru, który dodatkowo może wpływać na wzrost naszej wagi. Bezpośrednie, negatywne działanie w diecie na stawy będą miały wszelkie produkty, które zawierają tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Jest to boczek, smalec czy masło, a także ser żółty czy tłuste wędliny. Są to produkty, które negatywnie wpływają na wchłanianie białka biorącego udział w budowie stawów.

Zdrowa dieta na stawy będzie zakładała również maksymalne ograniczenie żywności przetworzonej czy dań smażonych. Są to rozwiązania, które mogą w bezpośredni sposób przyczyniać się do wstępowania stanów zapalnych, które często lokalizują się właśnie w naszych stawach. Duże znaczenie będzie odgrywał w tym przypadku także ruch. Decydowanie się na pozycje siedzącą w zdecydowanej części naszego czasu będziemy o wiele bardziej narażeni na dolegliwości w starszym wieku. Dobrze dobrany trening jest w stanie korzystnie wpłynąć na codzienne funkcjonowanie.

Dieta na stawy dla sportowców – jakie są rezultaty?

Wiele osób wprowadzając dietę na swoje stawy oczekuje tego, że efekty pojawią się od razu. W tym przypadku niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość, gdyż tego typu dieta na stawy ma działanie prewencyjne. Oznacza to, że ma zapobiegać a nie leczyć stawy z obecnych dolegliwości. W starszym wieku natomiast osoby dbające o dostarczanie odpowiednich składników nie będą narażone na występowanie zmniejszonej ruchliwości czy bólu więc jest to bez wątpienia bardzo duża korzyść. Ponadto nie należy zapominać o efektach w kontekście samopoczucia. Zdrowa dieta zawsze będzie wpływała także na inne aspekty organizmu. Większa energia, lepszy wygląd to niewymierne zalety stosowania diet.

Skomponowanie idealnej diety dla wielu osób jest problematyczne. Nie powinno to jednak zmuszać do zrezygnowania z oczekiwanych efektów. W takich okolicznościach jest kilka rozwiązań. Pierwszym z nich jest skierowanie się do dietetyka, który to posiada na temat żywności największą dietę i jest w stanie dopasować połączenie produktów w taki sposób aby uzyskać w pełni satysfakcjonujący efekt. Osoby korzystające z takich wariantów muszą przedstawić swoje oczekiwania ale także preferencje. Inna opcja to catering dietetyczny czyli opcja, dzięki której cały zestaw posiłków dostarczany jest do domu o poranku. Składa się on z 3-5 dań, które opierają się na odpowiednich wartościach oraz pysznym połączeniu smaków.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.