Czym są antyoksydanty? Jakie produkty są bogate w przeciwutleniacze?

antyoksydanty i przeciwutleniacze 900x370 1

Odpowiednio zbilansowana dieta może ochronić przed szeregiem różnorodnych, bardzo niebezpiecznych dla zdrowie chorób. Przede wszystkim do swojego jadłospisy warto włączyć produkty bogate w cenne antyoksydanty. Przekonaj się, czym są, a także gdzie można je znaleźć.

Co to są antyoksydanty? To bioaktywne substancje, które wyróżniają się naturalnym pochodzeniem. Należy o nich pamiętać na co dzień, ponieważ mają wprost zbawienny wpływ na organizm człowieka. Przede wszystkim można je znaleźć w warzywach, a także owocach. Choć trzeba przyznać, że znajdują się również w wielu innych produktach, o czym przekonasz się, czytając nasz artykuł do samego końca. Przeciwutleniacze w żywności mają wiele pozytywnych właściwości, o czym piszemy poniżej.

Przeciwutleniacze – co to?

Antyoksydanty w diecie mają wspaniałe zastosowanie. Przede wszystkim chronią komórki w organizmie człowieka przed zbyt dużym utlenianiem. Jest to zatem najlepsza ochrona przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Najważniejsze jest bowiem to, aby w ciele panowała odpowiednia równowaga. Dzięki temu istnieje mniejsze ryzyko zachorowania na wiele chorób, a ponadto jest to również sposób na unikanie uszkodzeń w strukturach komórkowych, co również może mieć przykre konsekwencje w przyszłości.

Na szczęście ciało człowieka samodzielnie może zwalczyć wolne rodniki, jednak kluczowe są w tym przypadku naturalne antyoksydanty, które potrafią zdziałać prawdziwe cuda. Warto pamiętać przede wszystkim o tym, że stres oksydacyjny może zwiększyć podatność na wiele różnorodnych i niebezpiecznych chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca, zawał, udar, Alzheimer, Parkinson, nowotwory czy osteoporoza. Warto się zatem przed nimi wystrzegać.

Antyoksydanty w żywności wspierają procesy degradowania wolnych rodników. To ważne zatem, żeby postawić na odpowiednio zbilansowaną dietę, a w razie jakichkolwiek wątpliwości, skorzystać z porad ekspertów i cieszyć się lepszym zdrowiem przez długi czas. Warto podkreślić, że za najsilniejsze antyoksydanty uważa się witaminę C, E, a także polifenole oraz karotenoidy.

Rola antyoksydantów jest bardzo szeroka, a więc jest to nie tylko neutralizacja wolnych rodników, ale również regeneracja uszkodzonych komórek. Dodatkowo osoby, które spożywają produkty bogate w antyoksydanty mogą liczyć na wsparcie odporności organizmu oraz ograniczenie występowania chorób cywilizacyjnych. Przeciwutleniacze działają również przeciwzapalnie, a nawet przeciwmutogennie.

Produkty bogate w przeciwutleniacze

Przykładów przeciwutleniaczy jest bardzo wiele. Przede wszystkim powinieneś wiedzieć o tym, że znajdują się one tak naprawdę w każdej roślinie. Oczywiście w różnorodnych ilościach, co jest kluczowe dla diety człowieka. To dlatego obecnie bardzo docenia się dietę wegańską oraz wegetariańską, w których nie brakuje różnorodnych warzyw oraz owoców, bogatych w substancje antyoksydacyjne. Musisz wiedzieć o tym, że w grupie najsilniejszych antyoksydantów są polifenole, a w szczególności antocyjany, epikatechiny, kwecetyna, mirycetyna, a także izoflawonoidy. Na poniższej liście produkty, które warto włączyć do swojej codziennej diety, aby poprawić swoje zdrowie i wzbogacić organizm w cenne dla niego przeciwutleniacze:

  • czarna jagoda,
  • maliny,
  • żurawina,
  • borówka,
  • truskawka,
  • arnika górska,
  • tarnina,
  • lukrecja,
  • rumianek,
  • miłorząb japoński,
  • zielona oraz czarna herbata,
  • winogrona.

Ponadto źródłem antyoksydantów jest również czerwone wino, które jest powszechnie podawane do obiadów. To właśnie polifenole wykazują najsilniejsze właściwości przeciwutleniające, dlatego warto włączyć produkty z nimi do swojej codziennej diety. Jeżeli chodzi o działania antyoksydantów, to przede wszystkim odtruwają organizm, działają bakteriobójczo oraz statycznie, a nawet zapobiegają szybkiemu starzeniu się skóry! Jest to zatem niezawodny sposób na to, żeby nie tylko zadbać o swoje zdrowie, ale również o świetny wygląd na długie lata.

Naturalne przeciwutleniacze występujące w żywności to także karotenoidy

Antyoksydanty w owocach to jedno. Znajdują się one również w warzywach. To karotenoidy, które wyróżniają się lipofilnością, a więc rozpuszczają się w tłuszczach. Bardzo łatwo można je rozpoznać. Dokładniej po kolorze! Przede wszystkim są to rośliny i warzywa, które mają czerwony albo pomarańczowy kolor. Na pewno wiesz, czym jest beta-karoten, który zalicza się właśnie do tej grupy. Poniżej prezentujemy listę produktów, które warto spożywać na co dzień, ponieważ są bogatym źródłem karotenoidów:

  • marchewka,
  • bataty,
  • natka pietruszki,
  • dynia,
  • jarmuż,
  • papryka,
  • szpinak,
  • morele,
  • brokuły,
  • pomidory.

Warto je włączyć do swojej codziennej diety, ponieważ są nie tylko bardzo zdrowe, ale przede wszystkim pyszne! Z tymi warzywami można skomponować wiele wspaniałych i smacznych posiłków, które doskonale sprawdzą się na śniadanie, lunch, obiad czy kolację.

Betalainy i melatonina

Żywność zawierająca antyoksydanty jest bardzo różnorodna. Wśród związków, które są cenne dla naszego organizmu znajdują się także betalainy. One również wyróżniają się bogatą aktywnością przeciwutleniającą, a to wszystko za sprawą takich substancji jak prebetanina, izobetanina czy betanina. Można je z powodzeniem znaleźć w czerwonych burakach, z których można zrobić pyszne risotto, zupę, sosy czy po prostu sałatkę. Wspaniale smakują niemal pod każdą formą.

Bardzo silnym antyoksydantem jest również melatonina, którą produkuje organizm człowieka podczas snu. Warto podkreślić, że jest ona również obecna w wielu różnorodnych produktach. Przede wszystkim w niektórych roślinach, takich jak orzechy, suszone owoce, pomidory czy nawet zboża. Włączając je do swojej diety, szybko się przekonać o swoim lepszym samopoczuciu. Ponadto jest to również niezawodny sposób na ochronę tkanek przed stresem oksydacyjnym.

Dieta bogata w przeciwutleniacze sprawi, że poprawisz nie tylko stan swojego zdrowia, ale również swój wygląd. Ponadto pamiętaj również o tym, że bardzo wiele jest prawdy w powiedzeniu: „W zdrowym ciele – zdrowy duch”. To oznacza, że poczujesz się wyraźnie lepiej, kiedy Twój jadłospis będzie właściwie zbilansowany. Jeżeli nie jesteś w stanie samodzielnie skomponować odpowiednich posiłków lub po prostu nie wiesz, jak się za to zabrać – dieta pudełkowa może okazać się dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem. Stawiając na catering dietetyczny, każdego dnia, prosto pod Twoje drzwi trafią pyszne dania, które będą właściwie zbilansowane. Jest to najlepszy sposób na to, żeby zadbać o swoje zdrowie, a przy tym również zgubić zbędne kilogramy.

Wolne rodniki – najważniejsze informacje

Powyżej napisaliśmy o tym, dlaczego dieta bogata w antyutleniacze jest tak ważna w życiu każdego z nas. Warto jednak pochylić się również nad tematem wolnych rodników. To właśnie one mogą być przyczyną uszkodzeń różnorodnych elementów komórek. Mogą być odpowiedzialne nawet za degradację DNA organizmu! Pod tą nazwą kryje się takie rodniki jak: anionorodnik ponadtlenkowy, tlen singletowy, wodoronadtlenki alkilowe czy rodniki alkoksylowe. Co ma wpływ na ich powstawanie? Wiele różnorodnych czynników, takich jak:

  • palenie papierosów,
  • promieniowanie słoneczne,
  • smog,
  • zanieczyszczenia środowiska,
  • przewlekły stres,
  • niedosypianie,
  • zaburzona regeneracja organizmu,
  • grillowane potrawy, a także mocno smażone.

Sam widzisz, że przyczyn powstawania wolnych rodników jest bardzo wiele. To dlatego tak ważne jest to, aby się ich wystrzegać, a przede wszystkim stawiać na dobrze zbilansowane posiłki, w którym znajduje substancje antyoksydacyjne, które mają zbawienny wpływ na działanie każdego organizmu.

Co ważne, natężenie reakcji oksydacyjnych ma także wpływ na przyspieszenie naturalnych procesów starzenia się tkanek. Warto zatem zadbać o właściwą równowagę pomiędzy wolnymi rodnikami, a antyoksydantami. Oczywiście oprócz zdrowej diety, warto również postawić na ruch. Aktywność fizyczna to gwarancja lepszego samopoczucia, a także dłuższego cieszenia się świetnym zdrowie. Neutralizacja wolnych rodników przebiega wtedy znacznie szybciej, dzięki czemu wszystkie Twoje wysiłki przyniosą doskonałe rezultaty.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.