Dieta na wypadanie włosów

Dieta na ladna cere 900x370 1

Dla większości osób i przede wszystkim kobiet wygląd jest bardzo ważnym aspektem. Jest to czynnik, który w bezpośredni sposób wpływa na codzienne funkcjonowanie. Dzieje się tak, ponieważ to jak czujemy się we własnym ciele w bezpośredni sposób wpływa również na samoocenę oraz pewność siebie. Bez tego ciężko jest mówić o wysokiej jakości życia. To dlatego w garderobach kobiet znaleźć można tak dużo ubrań oraz w łazience kosmetyków. Dbanie o siebie jest jednym z kluczowych czynników to cieszenia się pięknym wyglądem. Kolejny aspekt jakim jest wypadanie włosów dieta jest często pomijany. Duża część osób nie dba o to aby jeść pełnowartościowe posiłki, co może wynikać zarówno z braku czasu jak też negatywnych przyzwyczajeń. Zdecydowanie łatwiej jest sięgnąć po gotowe warianty niż samodzielnie zająć się gotowaniem.

Duża część osób ma ograniczoną świadomość tego jakie negatywne skutki mogą płynąć ze stosowania mało wartościowych diet. Jest to aspekt, który odbija się najpierw na samopoczuciu, a następnie także na zdrowiu oraz naszym wyglądzie. W takich przypadkach bardzo ważne jest to aby działać jak najszybciej i zastanowić się nad tym co jeść na wypadające włosy oraz jak reagować także w przypadku innych dolegliwości. Oczywiście najlepszym wariantem na jaki można się zdecydować jest działanie zapobiegawcze, co oznacza że dobrej jakości dieta powinna być wprowadzona niezależnie od samopoczucia. Pomoże to uchronić przed szeregiem dolegliwości.

Gęste i piękne włosy – jak je utrzymać?

Posiadanie pięknych i zdrowych włosów to marzenie każdej kobiety. Jest to efekt, który w bezpośredni sposób wpływa na wygląd dlatego też kobiety stale poszukują rozwiązań, dzięki którym mogłyby cieszyć się takim efektem. Niestety żyjąc w biegu i decydując się na mało wartościową dietę mogą pojawiać się problemy. Najczęściej jest to właśnie stopniowe wypadanie włosów. Przyczyn takiego zjawiska jest wiele najczęściej jednak wymienia się poród, małą dbałość o pielęgnację, stres, a także zachodzące w organizmie zmiany hormonalne. Co jeść na wypadanie włosów to także kolejna kwestia, która w dużym stopniu oddziałuje. Brak odpowiednich wartości odżywczych spowoduje, że włosy bardzo osłabią się i stopniowo zacznie robić się ich mniej.

Gęste włosy prezentują się bardzo dobrze ale wymagają również odpowiedniego podejścia. Poza oczywistą pielęgnacją konieczne jest wprowadzenie także szeregu składników, które przyjmowane od wewnątrz będą naprawiały strukturę i przyczyniały się do szybszego wzrostu. Należy również pamiętać o tym, że wypadanie włosów jest naturalnym procesem. Włosy w pewnym momencie dochodzą do maksymalnego poziomu wzrostu, a następnie obumierają. W ich miejsce pojawiają się nowe. Niepokojące może być jednak to gdy włosy zaczynają wypadać w zwiększonej ilości i może być znak, że organizm nie funkcjonuje w prawidłowy sposób. Wówczas warto poszukać przyczyny i zastanowić się co jeść aby włosy nie wypadały.

Jakie są powody, że włosy zaczynają wypadać?

Nie bez powodu mówi się, że włosy w dużym stopniu pokazują to jak funkcjonuje organizm. Jest w tym bardzo dużo prawdy, gdyż to one w pierwszej kolejności pokazują co dzieje się z naszym ciałem. Zazwyczaj wypadanie włosów rozpoczyna się około 3 miesiące po czynniku, który je wywołał. Oznacza to, że chcąc poznać prawdziwą przyczynę zawsze należy cofnąć się w pamięci do tego co miało miejsce taki czas temu. Wypadanie włosów może być jednak mocno związane z różnego rodzaju chorobami, przyjmowaniem antybiotyków, problemami na tle hormonalnym ale także zła pielęgnacja skóry głowy. W takich przypadkach chcąc odzyskać szansę na posiadanie bujnej i pięknej fryzury należy określić co jeść żeby włosy nie wypadały oraz jakie metody pielęgnacji wprowadzić aby zadbać także o skórę głowy.

Dieta przeciw wypadaniu włosów – czy jest pomocna?

Chcąc posiadać piękne i zdrowe włosy należy zrozumieć jak istotne jest prowadzenie zdrowego trybu życia. Bardzo niebezpieczne dla jakości oraz struktury włosa jest prowadzenie diety zawierającej małą ilość kalorii. Są to zazwyczaj diety tworzone samodzielnie przez osoby, które nie mają w tej kwestii zbyt dużego doświadczenia. Dochodzi wówczas do dużych ubytków wartości odżywczych oraz tym samym niedoborów, które skutkują właśnie wypadaniem włosów. Mała ilość kalorii oraz nieodpowiednia dawka białka zwiększa wypadanie włosów. To właśnie dlatego tak zabronione są wszelkiego rodzaju głodówki. Poza efektem wizualnym, który może nie zostać na stałe nie zyskuje się żadnych innych pozytywnych efektów. Organizm ulega spustoszeniu i bardzo osłabia się jego odporność.

Wiele osób zastanawia się nad tym co jeść gdy wypadają włosy, ponieważ chce jak najszybciej uzyskać oczekiwany efekt czyli posiadania grubych włosów. W pierwszej kolejności dieta przy wypadaniu włosów powinna zawierać sporą dawkę witamin z grupy B. Odpowiadają one za utrzymanie dobrego stanu skóry ale także przyczyniają się do wzrostu włosa. Kolejnym istotnym składnikiem są kwasy omega-3, które doprowadzają do prawidłowego nawilżenia skóry. Jadłospis musi również zostać uzupełniony o selen czy cynk. Są to substancje mające za zadanie opóźniać proces starzenia komórek, dzięki czemu o wiele dłużej można utrzymać elastyczność włosa i młody wygląd. Cynk natomiast bierze udział w tworzeniu się kreatyny, która jak wiadomo jest podstawowym budulcem naszych włosów.

Czy wypadanie włosów można powstrzymać?

Wiele osób obawia się tego, że wypadania nie jest w stanie powstrzymać i, że ilość włosów nigdy nie powróci do naturalnego wyglądu. Oczywiście zdarzają się przypadki kiedy uwarunkowania genetyczne sprawiają, że nie ma możliwości zapuszczenia większej ilości włosów jednak są to nietypowe sytuacje. Dieta na wypadające włosy jest w stanie pomóc w zdecydowanie większej ilości przypadków. Wystarczy, że w codziennym jadłospisie znajdą się następujące produkty:

  • Witamina B2, którą można znaleźć w drożdżach, grzybach, różnego rodzaju serach ale także niektórych produktach mięsnych
  • Biotyna, występująca przede wszystkim w wątróbce, brokułach, jajkach, kalafiorze. Jest to składnik, który w bezpośredni sposób będzie przyczyniał się do wzrostu włosów
  • Witamina B5, dostępna pod postacią grzybów, grochu czy soi
  • Kwasy omega-3, które można dostarczać w diecie pod postacią ryb morskich, oleju lnianego czy siemienia lnianego
  • Selen warto jest spożywać pod postacią orzechów ale także w produktach zbożowych. Jego spora ilość jest dostępna również w przyprawie jaką jest kurkuma.

Jakie zasady diety stosować przy wypadaniu włosów?

Wiele osób zastanawia się nad tym co jeść żeby włosy nie wypadały. Nie jest to łatwe zadanie gdyż pod uwagę należy wziąć naprawdę sporo czynników. Poza produktami, które są typowo polecane na takie dolegliwości konieczne jest także stosowanie się do ogólnych zasad żywienia. Pełnowartościowa dieta to zawsze taka, która dopasowana jest adekwatnie do zapotrzebowania kalorycznego. Jest to nic innego jak ilość kalorii jakie należy spożywać aby zapewnić energię organizmowi do codziennego działania. W przypadku osób odchudzających się ilość tych kalorii jest zawsze niższa. Chcąc mieć jadłospis na wypadające włosy konieczne jest dostarczanie wszystkich makro i mikroelementów. Podział potraw musi odpowiadać także zawartości węglowodanów, białka czy tłuszczy. Istotnym zadaniem jest także regularne wykonywanie badań, aby skontrolować stan swojego zdrowia.

Czego unikać kiedy zaczynają wypadać włosy?

Wiele osób zastanawia się nad tym jakie kroki powinni podjąć jeśli pojawią się pierwsze oznaki związane z wypadaniem włosów. Na pewno konieczna jest dieta wypadanie włosów ale to nie jedyne co można zrobić dla siebie. Konieczne jest także wyeliminowanie stresu, który to może być sporą przyczyną ku temu, że włosy wypadają w sporej ilości. Jeśli chodzi o to jak powinna kształtować się dieta to tutaj największe znaczenie ma to aby zrezygnować ze składników, które nie koniecznie wspierają funkcjonowanie organizmu. Pierwszym, skutecznym krokiem będzie wyeliminowanie wszelkiego rodzaju używek, które nigdy nie działały korzystnie na ciało. Dieta powinna zawierać w sobie jak najmniejszą ilość przetworzonej żywności. W zamian powinny pojawić się pełnowartościowe dania, które zachwycą smakiem ale także różnorodnością.

Jaką dietę wybrać dla siebie?

Wiedząc już co jeść żeby nie wypadały włosy niezbędne jest przejście do kolejnego etapu czyli przygotowania potraw dla siebie. Niestety nie jest to wcale łatwe zadanie szczególnie jeśli w tym aspekcie nie dysponuje się zbyt dużą wiedzą oraz doświadczeniem. Nie jest to jednak powód, który powinien zniechęcać do prowadzenia poprawnego stylu życia. W takich okolicznościach zupełnie wystarczające będzie skorzystanie z opcji jaką jest catering dietetyczny. Rozwiązanie to pojawiło się na rynku już jakiś czas temu jednak wciąż zachwyca odbiorców wygodą. Osoby korzystające z tej metody żywienia wcale nie muszą przejmować się gotowanie, zakupami, a jedynie mogą cieszyć się przepysznym połączeniem smaków. Ponadto z oferty można wybrać jadłospis, który będzie w pełni odpowiadał indywidualnym preferencjom.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.