Chore stawy – dieta, która może pomóc

Dieta na bolace i chore stawy 900x370 1

Prowadzenie zdrowego trybu życia ma ogromny wpływ na to jak człowiek czuje się na co dzień. Niestety często jest to pomijane, gdyż o wiele łatwiej jest sięgnąć po gotową, niekoniecznie zdrową przekąskę niż samodzielnie stworzyć sobie dietę. Taka przetworzona żywność ma natomiast bardzo negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. W dużym stopniu osłabia odporność, przez co dane osoby są o wiele bardziej narażone na występowanie różnego rodzaju stanów zapalnych. Oznacza to, że o wiele lepszym rozwiązaniem jest zapobieganie pogorszeniu samopoczucia i chronienie się przed różnego rodzaju chorobami. Tak też wygląda sytuacja jeśli chodzi o zdrowie naszych kości i stawów. Najbezpieczniejszą metodą dbania o nie jest wprowadzenie diety już w młodym wieku tak aby nie pojawiały się żadne dolegliwości. Nie jest to jednak tak łatwe jak mogłoby się wydawać i często dochodzi już do uszkodzeń.

Osoby, które wykryją u siebie jakiekolwiek dolegliwości jeśli chodzi o stawy nie muszą obawiać się, że będzie to stan, który będzie utrzymywał się już zawsze. To, że opcja z zapobieganiem jest skuteczniejsza nie oznacza, że nic nie da się zrobić jeśli ból już wystąpi. W takich okolicznościach najrozsądniejszym jest dieta na bolące stawy. Oczywiście do wszystkich problemów należy podchodzić w sposób indywidualny. Chodzi tu głównie o to, aby zawsze dopasować rozwiązanie adekwatne do problemu. Jeśli ból jest wynikiem jakiejś choroby należy działać u źródła gdyż tylko wtedy uzyska się najlepsze rezultaty.

Dieta przy zapaleniu stawów – kiedy reagować?

Kondycja stawów oraz kości w dużym stopniu zależy od tego co jemy. Jak wiadomo każdy z produktów jest w stanie wpływać na różnego rodzaju dolegliwości. Tak dzieje się także w sytuacji kiedy pojawiają się trudności z ruchomością stawów oraz kości. Większość osób uważa, że bóle i zapalenia występują tylko w okresie starszym jednak w zależności od tego co się je oraz jak dużo aktywności ma się w swoim życiu mogą pojawić się również wcześniej. Zbyt duże obciążenie stawów oraz brak suplementacji będzie powodować, że występować będzie nie tylko ból ale także sztywność, co znacznie utrudnia funkcjonowanie. Oczywiście najlepiej jest dbać o siebie od wewnątrz i tym sposobem zapobiegać pojawianiu się chorób. Dieta przy zapaleniu stawów połączona z suplementacją to najlepszy zestaw na zdrowe kości.

Czy masa ciała wpływa na stawy?

Dieta przy łuszczycowym zapaleniu stawów to jeden ze sposobów dbania o swoje kości. Bardzo duże znaczenie ma jednak sama waga ciała. Bardzo dużo osób o tym zapomina, że zbyt duża masa ciała może nadmiernie obciążać stawy. Powoduje to uszkodzenia na poziomie chrząstki stawowej, co natomiast będzie przekładało się automatycznie na znaczne wykluczenie aktywności fizycznej. Konsekwencją jest przybieranie na masie. Należy pamiętać o tym, że nasze stawy potrzebują szereg składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Witaminy C,D,E oraz kolagen powodują, że stawy są stabilne. Jeśli jednak nie będzie wiązało się to z odpowiednią masą ciała na efekty ciężko jest liczyć. Osoby, którym zależy na uzyskaniu oczekiwanych rezultatów powinny połączyć dietę na stawy z procesem odchudzającym.

Rola diety w chorobach stawów

Niektórym osobom może wydawać się, że jedzenie nie jest w stanie wpływać na aspekty takie jak stawy. Jest to jednak bardzo błędne podejście gdyż dieta przy chorobie zwyrodnieniowej stawów może w bardzo dużym stopniu zarówno poprawić komfort chorej osoby ale także wpłynąć na zmniejszenie się wszelkich dolegliwości. Jest to zatem oczekiwany efekt. Dieta przy stanach zapalnych stawów ma przede wszystkim za zadanie chronić organizm przed tym, żeby stany zapalne nie pojawiały się, a w razie wystąpienia szybko znikały bądź nie obciążały nadmiernie stawów. Oznacza to, że dieta przy bolących stawach to nic innego jak dieta przeciwzapalna, a więc taka która w dużej mierze będzie opierać się na produktach dążących do usuwania wolnych rodników. Dobrze dopasowany jadłospis jest w stanie przyspieszyć regenerację stawów. Będzie to także idealne rozwiązanie wspomagające pry stosowaniu leków oraz zabiegów.

Jakie produkty wprowadzić do diety przy problemach ze stawami?

Dieta przy reumatoidalnym zapaleniu stawów musi składać się z określonych produktów tak aby oczekiwany efekt był w stanie pojawić się jak najszybciej. Każdej osobie będącej na takiej diecie zależy na tym aby dostarczyć wszystkich niezbędnych witamin, gdyż mają one działanie przeciwutleniające, dzięki czemu wolne rodniki usuwane są z organizmu. W tym celu warto wprowadzić do swojego jadłospisu orzechy oraz różnego rodzaju nasiona. Wynika to z posiadania w składzie kwasów Omega 3. Kolejnym artykułem spożywczym, który może znaleźć się na liście osób, u których dieta przy reumatoidalne zapalenie stawów występuje są ryby morskie będące najlepszym źródłem witaminy D. Jej działanie zauważalne jest w przypadku funkcjonowania całego układu kostnego.

Produkty, które działają mocno przeciwzapalnie to wszelkiego rodzaju oleje, które tłoczone są na zimno. Kluczową zasadą będzie tutaj ich wykorzystywanie wyłącznie w wariancie na zimno. Dieta przy chorych stawach powinna również opierać się na wykorzystywaniu produktów bogatych w zboża, a także rośliny strączkowe. Celem takiego działania jest szybsza i skuteczniejsza produkcja mazi stawowej. Największe źródło takich składników znaleźć można korzystając z pieczywa, ryżu, makaronów oraz otrębów. Składają się one z dużej ilości błonnika, który poza dobrym wpływem na stany zapalne powoduje, że o wiele łatwiej jest schudnąć, a tym samym uniknąć nadmiernego obciążania stawów.

Dieta przy łuszczycowym zapaleniu stawów – czy jest możliwa odbudowa chrząstki?

Co jeść na bolące stawy czyli pytanie, które bardzo często pojawia się u osób, które chcą zmienić swoje nawyki i wprowadzić dietę chroniącą stawy. W tym kontekście należy pamiętać również o tym, aby dieta opierała się także na odbudowie tkanki chrzęstnej dlatego też powinna być bogata w składniki mineralne. W ich zakresie powinien znaleźć się wapń oraz białka. Największy dostęp do takich składników będzie miało się stosując dietę bogatą w nabiał. Oczywiście dobrze jest pamiętać także o kolagenie. W tym przypadku dobrze jest wprowadzić go wcześnie, gdyż już od 25 roku życia produkcja tego składnika znacznie spada. Aby produkt ten dobrze się wchłaniał powinna być suplementowana również witamina C. Znaleźć ją można w papryce, brukselce, brokułach oraz cytrusach, a także jako gotowy suplement diety w tabletce.

Dieta przy zwyrodnieniu stawów – co wyeliminować z jadłospisu?

Dobrze skonstruowany jadłospis to nie tylko produkty zalecane ale także niektóre ograniczenia. Dieta przy bólu stawów nie powinna opierać się na artykułach, które zawierają w sobie dużą ilość tłuszczów nasyconych. Będą to zatem wszelkiego rodzaju tłuste mięsa, masło czy smalec. Osoby chcące poprawić stan swoich stawów powinny zatem zrezygnować również z cukrów prostych, których to największa dawka znajduje się w słodyczach. W tym kontekście uchroni się także przed dostarczaniem zbyt dużej ilości kalorii do swojego ciała. Dieta przy łuszczycy stawowej musi również ograniczać wszelkiego rodzaju produkty, które to działają prozapalnie. Jest to ogólnie dostępna żywność przetworzona, która w głównej mierze opiera się na chemicznych dodatkach.

Dieta przy reumatoidalnym zapaleniu stawów oraz każda inna zdrowa dieta powinna ograniczać także używki. Zarówno alkohol, papierosy ale także inne szkodliwe substancje nie wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu i ich funkcje obronne. Powinien być to zatem pierwszy krok w stronę zmian. Istnieje także kilka badań, które uwzględniają konieczność ograniczenia picia mocnej kawy i herbaty w problemach ze stawami. Ma to związek z ograniczeniem wchłaniania wapnia, który jest nieodłącznym budulcem kości.

Jakie są ogólne zasady diety na stawy?

Dieta na łuszczycowe zapalenie stawów będzie miała dużo wspólnego również z zasadami pełnowartościowej, zdrowej diety. Oznacza to, że konieczne jest stosowanie się do ogólnych zasad. Osoby chcące zmienić swoje nawyki żywieniowe powinny zadbać o prawidłowe dopasowanie ilości kalorii do swojego zapotrzebowania kalorycznego. Każdy organizm potrzebuje aby dostarczać mu odpowiedniej ilości składników odżywczych, gdyż tylko wtedy będzie w stanie bronić się przed stanami zapalnymi oraz chorobami. Uzyskanie wiedzy na temat własnego zapotrzebowania nie powinno być trudne, gdyż na internecie znaleźć można kalkulatory, które są w stanie realnie przedstawić takie wartości. Istnieje także inne rozwiązanie w postaci odwiedzenia dietetyka. Są to osoby mające bardzo dużą wiedzę w tym temacie i mogą być pomocni przedstawiając także informacje na temat tego co jeść przy zapaleniu stawów.

Poza zawarciem w diecie odpowiednich składników z pożywienia duże znaczenie będzie miało także odpowiednie nawodnienie jeśli chodzi o samą maź stawową. Polecane jest aby codziennie spożywać około 2 litry dziennie aby utrzymywać odpowiedni poziom. Ponadto dobrze jest zastosować suplementacje produktów na stawy takich jak wapń czy kolagen. Poza takimi rozwiązaniami dobrze jest zadbać o aktywność fizyczną. W tym kontekście należy jednak bardzo ostrożnie podejść do tematu gdyż u osób, u których występują różne dolegliwości czy choroby należy być ostrożnym podczas treningów. Zbyt ekstremalne dyscypliny mogą obciążać stawy, dlatego najlepszym wariantem jest skorzystanie ze wsparcia trenerów.

Jadłospis na bolące stawy – kiedy oczekiwać efektów?

Osoby, które wprowadzają u siebie dietę na stawy muszą uzbroić się w cierpliwość. Jest to proces, który może zajmować nawet do kilku tygodni po wprowadzeniu zmian do jadłospisu. Osoby będące na takim żywieniu w pierwszym etapie zauważą znaczne zmiany w kontekście swojego samopoczucia. Pojawi się więcej energii i stopniowo będą ustępować również dolegliwości bólowe co jest bez wątpienia najlepszą ulgą dla tych osób. Oczywiście taka dieta będzie działała długoterminowo, co oznacza, że będzie ona zapobiegała występowaniu dolegliwości w przyszłości. Prawidłowo ułożony plan dietetyczny da niewymierne korzyści i pozwoli cieszyć się sprawnością przez bardzo długi czas.

Niektóre osoby mimo największych chęci mają trudności ze stworzeniem dla siebie adekwatnego jadłospisu. W takich sytuacjach najrozsądniejszym rozwiązaniem jest skorzystanie ze wsparcia. Chodzi tutaj o zainteresowanie się cateringiem dietetycznym czyli opcją, dzięki której zyskuje się dostęp do szeregu rozwiązań kulinarnych. Wszelkie dania są wówczas tworzone przez dietetyków mających ogromne doświadczenie oraz wiedzę. Gotowe potrawy dostarczane są każdego dnia, a klienci mogą cieszyć się nie tylko odpowiednim menu ale także wygodą z racji braku konieczności samodzielnego gotowania. Nikt nie powinien się zatem dziwić, że taka opcja cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem oraz zaufaniem na rynku.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.