Dieta kwaśniewskiego – niskowęglowodanowa dieta odchudzająca

Dieta kwasniewskiego 900x370 1

Polski lekarz, specjalista w dziedzinach medycyny fizykalnej, Jan Kwaśniewski, rozpoczął w latach 70. XX wieku dietę – niskowęglowodanową i wysokotłuszczową, która według niego miała przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym.

Na czym polega dieta kwaśniewskiego

Pod koniec lat 80. dr Kwaśniewski prowadził badania na temat wpływu diety na stan zdrowia w dwóch placówkach medycznych. Największy boom a również największe kontrowersje dieta kwaśniewskiego wywołała w latach 90, a w 2004 r. Instytut Żywności i Żywienia Człowieka uznał tę dietę za szkodliwą dla zdrowia. Po dziś dzień jednak znajduje całe rzesze zwolenników.

Co ciekawe, inny rodzaj diety wysokotłuszczowej, mianowicie dieta ketogenna, stosowana od lat 20. XX wieku w leczeniu ataków epilepsji, jednak pojawiały się za to kwasica metaboliczna, większe wydalanie wapnia podczas oddawania moczu.

Dieta optymalna kwaśniewskiego polega przede wszystkim na znacznym ograniczeniu lub całkowitej eliminacji produktów węglowodanowych, które zastępuje się produktami wysokotłuszczowymi, tłuszcze bowiem są najlepszym źródłem energii. Ten sposób odżywiania traktuje pokarm jedynie jako czynność fizjologiczną, która nie powinna kojarzyć się ze specjalną celebracją czy wielką przyjemnością. Zgodnie z tą dietą na 1g białka przypadać powinno ok. 2,5 g tłuszczu i mniej niż 0,8 g węglowodanów. Spożycie warzyw i owoców należy z kolei ograniczyć do 300 g dziennie.

Powinno się spożywać 3 posiłki dziennie, które oparte są na jajkach, produktach mlecznych i mięsie oraz dużą ilość płynów, nie słodzonych.

Dieta optymalna dr Kwaśniewskiego – co jeść i czego unikać

Na liście produktów, które powinny znaleźć się w jadłospisie w tej diecie są:

  • tłuste mięsa, wędliny i podroby (nie unika się tu salcesonu, baleronu, pasztetu czy boczku)
  • tłuste ryby (łosoś, halibut, tuńczyk i makrela)
  • jaja kurze (przynajmniej 4 sztuki dziennie)
  • sery, praktycznie wszystkie rodzaje
  • tłuszcze typu masło, smalec, olej kokosowy
  • tłusta śmietana i mleko (nawet do 0,5 litra dziennie)
  • migdały, orzechy, słonecznik
  • majonez
  • warzywa o niskiej zawartości cukru (np. ogórki, pomidory i kapusta)
  • owoce w niewielkich ilościach (jagody, żurawina, czarna porzeczka, agrest)

Wyeliminować należy z kolei:

  • słodycze, cukier, miód – dotyczy to zarówno słodyczy wysoko przetworzonych jak też domowych, czyli odstawić trzeba ciasta, budynie i napoje słodzone
  • owoce, dżemy i przetwory owocowe (m.in kompoty)
  • warzywa strączkowe
  • ziemniaki
  • ryż i kasza
  • makarony
  • sól

Dieta kwaśniewskiego zalety i wady

Niekwestionowaną korzyścią dla zdrowia jest eliminacja słodyczy i soli z codziennej diety, dodatkowo dr Kwaśniewski zapewnia, że opracowana przez niego dieta dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników mineralnych. Kolejnym atutem diety jest redukcja masy ciała, nawet do 5 kg miesięcznie, a pierwsze efekty widać już nawet po dwóch tygodniach. Pamiętać jednak należy, że sama dieta może nie być tak skuteczna, jak tego oczekujemy, dlatego niezbędne są ćwiczenia fizyczne, w celu wzmocnienia efektu i dbania o ogólną kondycję. W przypadku osób chorych na cukrzycę typu 2 wraz ze zmniejszeniem spożycia węglowodanów zmniejsza się też zapotrzebowanie na insulinę. Ten styl odżywiania powoduje, że uczucie głodu pojawia się rzadko, więc znika też potrzeba podjadania między posiłkami.

Jednak żywienie optymalne w diecie kwaśniewskiego, optymalne jest tak naprawdę tylko z nazwy. Dostarcza ona zbyt mało cynku, wapnia, magnezu, potasu i żelaza, a także witamin B, C i E czy błonnika. Niestety stosowanie tej diety zwiększa ryzyko powstawania zatorów w tętnicach, miażdżycy a nawet, po dłuższym czasie może sprzyjać wywołaniu zawałom serca. Wzrasta też prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2. Przewód pokarmowy przestaje działać poprawnie, mogą pojawiać się ostre biegunki lub zaparcia. Niedobór wapnia skutkuje znacznym zmniejszaniem gęstości masy kostnej. Wśróð krótkotrwałych skutków ubocznych pojawiają się też skurcze, odwodnienie, bóle brzucha czy spadek ciśnienia. Dlatego też szczególnie odradza się ją kobietom w ciąży i matkom karmiącym.

Co jeść na diecie kwaśniewskiego – przepisy

Dzień 1.

  • śniadanie: jajecznica z dwóch jaj na boczku (50 g), 2 placki (100 g) na smalcu (10 g) z masłem (30 g), herbata z cytryną
  • obiad: zupa szczawiowa z jajkiem (200 g), żeberka (100 g), ziemniaki (100 g), fasolka szparagowa (100 g)
  • kolacja: galaretka z nóżek wieprzowych (200 g), 2 placki (100 g) z masłem (30 g), herbata

Dzień 2.

  • Śniadanie: 100 g omletu z dwóch jaj i 100 g truskawek, usmażony na maśle; herbata.
  • Obiad: biały barszcz (półtora szklanki) z wędzonym boczkiem, słoniną i kiełbasą, z dodatkiem jajka i śmietany 30%.
  • Kolacja: w szklance tłustego mleka wymieszaj dwa jajka z pięcioma łyżkami masła.

Dzień 3.

  • śniadanie: 2 placki serowe z jabłkami, parówka z chrzanem, papryka, herbata
  • obiad: kapuśniak (200 g), śledź w śmietanie (110 g), ziemniaki (100 g)
  • kolacja: zupa mleczna przygotowana ze szklanki pełnego mleka z 2 żółtkami i 2 łyżkami masła

Dzień 4.

  • śniadanie: budyń z żółtek i śmietany z dżemem (200 g)
  • obiad: 2 szklanki barszczu białego z 2 łyżkami śmietany (30 proc. tłuszczu), pętkiem białej kiełbasy, plastrem boczku (50 g) i słoniny oraz jajkiem, na twardo
  • kolacja: kaszanka (150 g) odsmażana na boczku wędzonym (50 g), 2 placki (100 g) z masłem (30 g), herbata

Dzień 5.

  • śniadanie: placek ze śliwkami
  • obiad: zupa grochowa (200 g), żeberka (150 g) smażone na smalcu (10 g), frytki (100 g), surówka z kiszonej kapusty (100 g),2 łyżki soku owocowego na szklankę wody
  • kolacja: 2 żółtka gotowane, twaróg ze śmietaną i szczypiorkiem (100 g), chleb białkowy (1 kromka), masło (1 łyżka), 1 pomidor, 1 ogórek, 1 sałata, herbata

Dzień 6.

  • śniadanie: omlet z 2 jaj z truskawkami (100 g) na maśle, herbata
  • obiad: zupa kminkowa, golonka ugotowana z przyprawami, sos chrzanowy
  • kolacja: tort makowy z kremem, herbata z cytryną

Dzień 7.

  • śniadanie: 2 placki serowe z jabłkami, parówka z chrzanem, papryka, herbata
  • obiad: kapuśniak, śledź w śmietanie, ziemniaki
  • kolacja: zupa mleczna przygotowana ze szklanki pełnego mleka z 2 żółtkami i 2 łyżkami masła

Dieta doktora Kwaśniewskiego czy łatwo ją stosować?

Każda dieta, szczególnie dla początkujących może okazać się zadaniem niełatwym, ponieważ trzeba przestawić myślenie a nie tylko zmienić jadłospis. Jednak jeśli jest się zdeterminowanym by osiągnąć cel, bez znaczenia czy o redukcję wagi chodzi, czy też o względy zdrowotne, a także podchodzi się do tego zdroworozsądkowo, to szybko można wskoczyć na właściwe tory.

Można sobie te początki jednak znacznie ułatwić, decydując się na catering dietetyczny. To właśnie tu można dobrać dietę do wszystkich naszych potrzeb i wymagań, a specjaliści zadbają o to, by jadłospis był zdrowy i zbilansowany. Dietetycy i kucharze dbają też o jakość i smak, dzięki czemu dieta nie jest uciążliwa. Porady dietetyczne i dieta pudełkowa świetnie sprawdzą się też po zakończeniu diety, tak, by uniknąć efektu jojo i powrotu do złych nawyków żywieniowych. Do tego pozwoli nadrobić wszelkie niedobory, które mogły w trakcie diety powstać.

Większość badaczy i dietetyków nie poleca tej diety, jednak każdy ma prawo samodzielnie decydować co dla niego jest najlepsze. Najważniejsze to nie szkodzić sobie w imię dążenia do osiągnięcia wymarzonej wagi, zdrowie jest najważniejsze, choć brzmi to jak frazes. Właściwe podejście i dobrze skomponowana dieta optymalna nie zaszkodzą a nawet mogą pomóc w poprawie samopoczucia. Organizm spala rezerwy tłuszczu a jednocześnie nie chodzi głodny, co w diecie jest kluczowe i zachęca do jej stosowania.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.