S艂odkie ciasta bez cukru: przepisy z zastosowaniem stewii

5 ciasta ze stewia 3 900x370 1

Chcesz cieszy膰 si臋 s艂odkimi przysmakami, ale jednocze艣nie unika膰 cukru? Oto kilka wyj膮tkowych przepis贸w na ciasta, w kt贸rych zamiast cukru zastosowali艣my naturalny s艂odzik 鈥 stewi臋. Przygotuj si臋 na smakowite wypieki bez poczucia winy!

S艂odkie ciasta bez cukru - Przepisy z zastosowaniem stewii

1. Sernik na zimno z malinami i stewi膮

Sk艂adniki:

  • 200 g herbatnik贸w pe艂noziarnistych
  • 100 g mas艂a, rozpuszczonego
  • 600 g serka 艣mietankowego (np. Philadelphia)
  • 200 ml 艣mietany krem贸wki (30%)
  • 1 艂y偶eczka ekstraktu z wanilii
  • 10 g stewii w proszku
  • 200 g malin (艣wie偶ych lub mro偶onych)

Makrosk艂adniki dla 1 porcji (na 8 porcji):

Makrosk艂adniki dla 100 g:

  • Bia艂ko: 5,5 g
  • T艂uszcze: 20,5 g
  • W臋glowodany: 15,6 g

Spos贸b przygotowania:

1. Rozkrusz herbatniki, a nast臋pnie wymieszaj z rozpuszczonym mas艂em. Przygotuj tortownic臋 o 艣rednicy 22 cm i wy艂贸偶 sp贸d herbatnikow膮 mas膮, dociskaj膮c r贸wnomiernie.

2. W misce zmiksuj serek 艣mietankowy, 艣mietan臋 krem贸wk臋, ekstrakt z wanilii i stewi臋. Uzyskan膮 mas臋 wy艂贸偶 na herbatnikowy sp贸d.

3. Na wierzch u艂贸偶 maliny i wstaw sernik na kilka godzin do lod贸wki, aby st臋偶a艂. Smacznego!

2. Brownie z batat贸w i kakao z dodatkiem stewii

Sk艂adniki:

  • 500 g ugotowanych i zmielonych batat贸w
  • 200 g m膮ki migda艂owej
  • 50 g kakao
  • 10 g stewii w proszku
  • 2 jajka
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g orzech贸w w艂oskich, posiekanych

Makrosk艂adniki dla 1 porcji (na 12 porcji):

  • Bia艂ko: 6,1 g
  • T艂uszcze: 15,8 g
  • W臋glowodany: 19,9 g

Makrosk艂adniki dla 100 g:

  • Bia艂ko: 5,7 g
  • T艂uszcze: 14,8 g
  • W臋glowodany: 18,7 g

Spos贸b przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180掳C. W misce wymieszaj zmielone bataty, m膮k臋 migda艂ow膮, kakao, stewi臋, jajka, proszek do pieczenia i s贸l. Na koniec dodaj posiekane orzechy w艂oskie.

2. Wy艂贸偶 mas臋 na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia i wyr贸wnaj powierzchni臋. Piecz przez 25-30 minut, a偶 ciasto b臋dzie spr臋偶yste i lekko wilgotne w 艣rodku. Pozw贸l ostygn膮膰 przed pokrojeniem na kwadraty. Smacznego!

S艂odkie ciasta bez cukru - Przepisy z zastosowaniem stewii

3. Bezglutenowe muffiny z jab艂kami i cynamonem na stewii

Sk艂adniki:

  • 300 g m膮ki ry偶owej
  • 10 g stewii w proszku
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
  • 2 艂y偶eczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 240 ml mleka migda艂owego
  • 80 ml oleju kokosowego, rozpuszczonego
  • 2 艣rednie jab艂ka, obrane i pokrojone w kostk臋

Makrosk艂adniki dla 1 porcji (na 12 porcji):

  • Bia艂ko: 3,2 g
  • T艂uszcze: 8,4 g
  • W臋glowodany: 24,5 g

Makrosk艂adniki dla 100 g:

  • Bia艂ko: 3,0 g
  • T艂uszcze: 7,9 g
  • W臋glowodany: 23,0 g

Spos贸b przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180掳C. W misce wymieszaj m膮k臋 ry偶ow膮, stewi臋, proszek do pieczenia, sod臋 oczyszczon膮, cynamon i s贸l.

2. W drugiej misce po艂膮cz jajka, mleko migda艂owe i olej kokosowy. Dodaj mokre sk艂adniki do suchych i wymieszaj, a偶 masa b臋dzie jednolita. Na koniec wmieszaj pokrojone jab艂ka.

3. Wy艂贸偶 mas臋 do 12 foremek na muffiny i piecz przez 25-30 minut, a偶 b臋d膮 z艂ocone i w pe艂ni upieczone. Pozw贸l im ostygn膮膰 przed podaniem. Smacznego!

4. Fit owsiane ciasteczka z czekolad膮 i stewi膮

Sk艂adniki:

  • 200 g p艂atk贸w owsianych
  • 120 g m膮ki orkiszowej
  • 10 g stewii w proszku
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g ciemnej czekolady, pokrojonej na kawa艂ki
  • 100 ml oleju kokosowego, rozpuszczonego
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka ro艣linnego (np. migda艂owego)

Makrosk艂adniki dla 1 porcji (na 15 porcji):

  • Bia艂ko: 3,4 g
  • T艂uszcze: 10,0 g
  • W臋glowodany: 16,4 g

Makrosk艂adniki dla 100 g:

  • Bia艂ko: 5,1 g
  • T艂uszcze: 15,1 g
  • W臋glowodany: 24,7 g

Spos贸b przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180掳C. W misce wymieszaj p艂atki owsiane, m膮k臋 orkiszow膮, stewi臋, proszek do pieczenia, s贸l i pokrojon膮 czekolad臋.

2. W drugiej misce po艂膮cz olej kokosowy, jajko i mleko ro艣linne. Dodaj mokre sk艂adniki do suchych i wymieszaj, a偶 masa b臋dzie jednolita.

3. Wyk艂adaj 艂y偶k膮 porcje ciasta na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia, zachowuj膮c odst臋py mi臋dzy ciasteczkami. Piecz przez 15-18 minut, a偶 b臋d膮 lekko zarumienione. Pozw贸l im ostygn膮膰 przed podaniem. Smacznego!

5. Ciasto marchewkowe z orzechami w艂oskimi i stewi膮

Sk艂adniki:

  • 300 g startej marchwi
  • 200 g m膮ki pe艂noziarnistej
  • 10 g stewii w proszku
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
  • 1 艂y偶eczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 120 ml oleju ro艣linnego
  • 50 g orzech贸w w艂oskich, posiekanych

Makrosk艂adniki dla 1 porcji (na 12 porcji):

  • Bia艂ko: 4,6 g
  • T艂uszcze: 14,3 g
  • W臋glowodany: 20,1 g

Makrosk艂adniki dla 100 g:

  • Bia艂ko: 5,3 g
  • T艂uszcze: 16,5 g
  • W臋glowodany: 23,1 g

Spos贸b przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180掳C. W misce wymieszaj m膮k臋 pe艂noziarnist膮, stewi臋, proszek do pieczenia, sod臋 oczyszczon膮, cynamon i s贸l.

2. W drugiej misce po艂膮cz jajka i olej ro艣linny, a nast臋pnie dodaj do suchych sk艂adnik贸w. Wymieszaj, a偶 masa b臋dzie jednolita. Na koniec dodaj start膮 marchew i posiekane orzechy w艂oskie.

3. Wy艂贸偶 mas臋 do formy na ciasto (np. keks贸wki) wy艂o偶onej papierem do pieczenia i piecz przez 45-50 minut, a偶 ciasto b臋dzie upieczone i spr臋偶yste. Pozw贸l ostygn膮膰 przed podaniem. Smacznego!

Teraz, kiedy masz te pyszne przepisy na ciasta bez cukru, mo偶esz cieszy膰 si臋 s艂odko艣ciami bez obaw o swoje zdrowie. Stewia to wspania艂a alternatywa dla cukru, kt贸ra pozwala zachowa膰 smak wypiek贸w, a jednocze艣nie zmniejsza ich kaloryczno艣膰 i wp艂yw na poziom cukru we krwi. Zainspiruj si臋 naszymi przepisami i zacznij piec!

Poznaj naszych ekspert贸w:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie spraw臋, 偶e ka偶dy organizm reaguje inaczej na r贸偶ne rodzaje diety. Je偶eli zastanawiasz si臋, kt贸ry plan 偶ywieniowy b臋dzie dla Ciebie najlepszy 鈥 nie wahaj si臋 skontaktowa膰 z nami. Z przyjemno艣ci膮 podzielimy si臋 nasz膮 wiedz膮 i do艣wiadczeniem!

Paulina Szcz臋sna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZ臉SNA 鈥 Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, kt贸ra sw贸j dyplom Magistra zdoby艂a na presti偶owym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od pocz膮tku dzia艂alno艣ci EatFitCatering jest nieocenionym cz艂onkiem naszego zespo艂u, maj膮cym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posi艂k贸w naszym klientom. Jej wiedza o r贸偶nych dietach jest bezb艂臋dna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezr贸wnana. Bez wzgl臋du na to, czy masz specjalne potrzeby 偶ywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu od偶ywiania, Paulina jest tu, aby pom贸c.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK 鈥 Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, kt贸ry swoj膮 pasj臋 do gotowania przekszta艂ci艂 w zaw贸d, stale podnosz膮c swoje kwalifikacje i doskonal膮c umiej臋tno艣ci.

Jego do艣wiadczenie kulinarne jest imponuj膮ce 鈥 zdobywa艂 je pracuj膮c w najlepszych 艂贸dzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzy艂 wiele menu, kt贸re zaspokoi艂y nawet najbardziej wymagaj膮ce gusta naszych klient贸w. Jego zdolno艣膰 do 艂膮czenia smak贸w i tworzenia zdrowych, smacznych posi艂k贸w sprawia, 偶e jest nieocenionym cz艂onkiem naszego zespo艂u. Kiedy Adam gotuje, mo偶esz by膰 pewny, 偶e otrzymasz posi艂ek, kt贸ry jest r贸wnie smaczny, co od偶ywczy.