Zdrowe odżywianie – dieta na wątrobę i trzustkę

dieta na watrobe 900x370 1

Zdrowie jest najważniejsze – to wiemy wszyscy, ale nie zawsze mamy świadomość, jak dieta wpływa na nasz organizm i na samopoczucie. Są sytuacje, w których rodzaj spożywanych posiłków ma ogromne znaczenie, bo wprost przekłada się na kluczowe wskaźniki opisujące nasz stan zdrowia. Tak jest np. w przypadku schorzeń wątroby. Ścisła dieta wątrobowa jest najprawdziwszym środkiem terapeutycznym. Właściwie stosowana ma większe znaczenie niż leczenie farmakologiczne. Szukasz odpowiedzi na pytanie: dieta wątrobowa – co jeść? Tutaj zebraliśmy najważniejsze informacje!

Kiedy niezbędna jest dieta wątrobowa?

Wątroba to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele – jest niezbędna w procesach przyswajania wartości odżywczych, ale także chroni pozostałe organy przed szkodliwym działaniem toksyn. Wątroba jest uczestnikiem procesu metabolizmu węglowodanów, białek czy tłuszczów. To dzięki wątrobie możliwe jest magazynowanie witamin, a poza tym to w wątrobie dochodzi do ich przekształcenia w formy przyswajalne. Bez wątroby – a dokładniej bez produkowanej przez nią żółci nie bylibyśmy w stanie strawić żadnej nieco tłustszej potrawy.

Bardzo szybko odczujemy nawet niewielkie dolegliwości ze strony tego narządu. Jeżeli wątroba nie działa prawidłowo, oznakami tego stanu rzeczy są najczęściej:

  • wzdęcia, biegunki lub zaparcia;
  • stan przewlekłego zmęczenia;
  • spadek łaknienia;
  • uczucie ciężkości po posiłkach;
  • bóle głowy, złe samopoczucie;
  • dolegliwości skórne

A to tylko wycinek długiej listy przypadłości spowodowanych niedomaganiem wątroby. Warto wiedzieć, że to od nas, i naszego stylu życia i odżywiana zależy to, w jakiej kondycji znajduje się wątroba. Dieta to podstawa, aby cieszyć się zdrowiem w pełni.

Co jeść, gdy boli wątroba?

Dyskomfort spowodowany nieprawidłowym funkcjonowaniem wątroby potrafi skutecznie odebrać radość z życia. Niedomaganie tego narządu wpływa na niemal każdy aspekt naszej działalności, ale na szczęście współczesna medycyna zna wiele środków na to, aby można było wrócić do pełnej sprawności. Zanim zdecydujemy się na działanie na własną rękę i będziemy testować takie metody jak dieta wspomagająca wątrobę, pierwszym krokiem powinna być wizyta u lekarza specjalisty. Warto poznać dokładną diagnozę i upewnić się że dolegliwości ze strony wątroby nie są konsekwencjami innych, być może poważniejszych przypadłości.

Jeśli w wyniku konsultacji okaże się, że zaleceniem jest zmiana nawyków żywieniowych, konieczna będzie zmiana dotychczasowego stylu jedzenia. Diety wątrobowe mają za zadanie przywrócić funkcjonowanie wątroby do normy i zminimalizować dolegliwości. Taka dieta musi dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, przy jednoczesnym wyeliminowaniu tego, co mogłoby nam szkodzić. W takim jedzeniu nie znajdziemy zatem produktów pełnotłustych, wysokokalorycznych i ciężkostrawnych.

Dieta lekkostrawna na wątrobę może być ogólnym zaleceniem, lub też szczegółowym planem żywieniowym, napisanym z uwzględnieniem naszych indywidualnych preferencji.

Dieta przy chorej wątrobie – podstawowe założenia

Jeśli chcemy poprawić swój stan zdrowia, powinniśmy przestrzegać podstawowych zaleceń dotyczących odżywiania. Przede wszystkim, warto zrezygnować z tłustych potraw, zwłaszcza smażonych na głębokim tłuszczu. Unikajmy dań, w których dominują tłuszcze zwierzęce. Dieta lekkostrawna wątrobowa to taka, w której przeważają chude mięsa, warzywa, owoce i produkty o niskim indeksie glikemicznym. Warto ograniczyć spożywanie soli, a także – co może zaskakiwać – przypraw. Chodzi przede wszystkim o eliminowanie z diety dań ostrych, ale także takich, w których jest sporo barwników i wzmacniaczy smaku.

Fast foody to miejsca w których osoba na diecie wątrobowej nie znajdzie niczego dla siebie. Nie dajmy się zwieść pozorom – bywa, że potrawy reklamowane jako dietetyczne – np. sałatki, po przyozdobieniu ich sosem stają się prawdziwą bombą kaloryczną. Dieta żołądkowo wątrobowa zakłada, że główny nacisk kładziony jest na dania przygotowywane samodzielnie, ze świeżych produktów. Alternatywą jest skorzystanie z udogodnienia jakim jest catering dietetyczny. Nie należy go mylić ze zwykłym jedzeniem na wynos, bo w odróżnieniu od niego, dieta pudełkowa to jedzenie dla osób o konkretnych potrzebach żywieniowych, przygotowywane pod okiem dietetyka. Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, jak wygodne jest ro rozwiązanie, zwłaszcza wtedy, gdy ze względów zdrowotnych musimy unikać konkretnych produktów w diecie – wybierając pudełka, tę pracę inni wykonują za nas.

Chora wątroba – co jeść?

Stosując się do wymagań diety wątrobowej trzeba również uwzględnić fakt, że istotne jest nie tylko to, co jemy, ale także to w jaki sposób. Zaleca się, aby w miarę możliwości zwiększyć częstotliwość spożywania posiłków, przy jednoczesnym ograniczeniu ich obfitości. To zasada znana także z innych diet – lepiej jeść mniej, ale częściej. Optymalne jest spożywanie nawet 6 posiłków w ciągu dnia – o regularnych porach. Robienie zbyt długich przerw nie przysłuży się naszemu zdrowiu.

Szkodliwe będzie także stosowanie głodówek. Wbrew powszechnej opinii, oczyszczenie organizmu poprzez powstrzymanie się od jedzenia przyniesie więcej szkody niż pożytku.

Dieta wątrobowa co można jeść? Lista zalecanych produktów i potraw jest bardzo długa. Przy odrobinie kulinarnej kreatywności nie odczujemy, że czegokolwiek w naszej diecie brakuje. Posiłki powinny być zróżnicowane, a do tego stałym dodatkiem powinny być warzywa i owoce. Bardzo często osoby na takiej diecie pytają jakie owoce można jeść? W tej kwestii nie ma szczególnych ograniczeń. Dobre będą popularne jabłka, brzoskwinie, truskawki czy banany. Niezalecane jest jedynie spożywanie owoców, które nie są w pełni dojrzałe. Jeśli będziemy przestrzegać tego ograniczenia, możemy cieszyć się naturalną słodyczą, która nie niesie ze sobą negatywnych skutków.

Dieta wątrobowa: warzywa

 W zbilansowanej diecie nie może zabraknąć warzyw. Nie inaczej jest w tym przypadku. Dieta regenerująca wątrobę oparta jest na warzywach, gdyż są one dobrze przyswajalne i zawierają wiele cennych składników odżywczych. I tak, na talerzu wylądować mogą ziemniaki, marchew, czosnek a nawet cebula. Dobry będzie kalafior i ogórek. Uwagę trzeba zachować w przypadku warzyw strączkowych i kapustnych. Niewskazane jest spożycie smażonej cebuli, grochu, fasoli czy soi.

Dieta wątrobowa bywa stosowana także u osób, które cierpią z powodu dysfunkcji pęcherzyka żółciowego – w takim przypadku, dyscyplina żywieniowa jest rodzajem leczenia zachowawczego, w opozycji do zabiegu chirurgicznego. Elementy diety wątrobowej stosuje się także w okresie rekonwalescencji po operacji.

Dla osób, które interesuje dieta wątrobowa, tabela z podziałem na produkty zalecane i niewskazane może być dobrą ściągawką przy układaniu codziennego jadłospisu.

Podwyższone próby wątrobowe – dieta jako terapia

Regularnie stosowania dieta działa wspomagająco na wątrobę, a może także stymulować ją do efektywniejszej pracy – np. w celu zwiększenia wydzielania żółci. Efekt taki osiągniemy dodając do potraw mieszanki niektórych ziół i przypraw. Uważa się, że żółciopędnie działa np. kurkuma, która będzie dobrze smakować w połączeniu np. z mięsem drobiowym.

Diata wątrobowa dostarcza organizmowi wszystkiego, co niezbędne, dlatego nie trzeba się obawiać, że długotrwałe odżywianie się w ten sposób będzie mieć swoje skutki uboczne. Z zalet tej diety można też korzystać będąc zupełnie zdrowym – będzie to dobry sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów w optymalny sposób. M.in. dlatego, że jednym jej z założeń jest duża podaż białka. Jak wiadomo, to cenny składnik, będący budulcem m.in. tkanki mięśniowej. A białko znajdziemy m.in. w mięsie kurczaka czy indyka, a także w jajach i nabiale.

Jeśli masz wątpliwości typu: boli mnie wątroba, co jeść? – możesz posiłkować się podpowiedziami z internetu, ale nic nie zastąpi konsultacji lekarskiej i pogłębionego wywiadu medycznego. Problemów z trawieniem lepiej nie bagatelizować – przewlekłe, nieleczone choroby mogą o sobie dać znać po latach ze zdwojoną siłą, a bywa, że szybka reakcja na samym początku pozwala pozbyć się problemu prosto i skutecznie.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.