Skuteczna dieta przy menopauzie – czyli jaka?

Dieta przy menopauzie 2 900x370 1

Odżywianie się jest czynnikiem, który zawsze w bezpośredni sposób wpływa na jakość funkcjonowania. Bardzo duża część osób zapomina o tym, przez co naraża się na gorsze samopoczucie ale również na osłabienie swojego zdrowia. Zdrowe jedzenie sprawia, że organizm staje się silniejszy, a co za tym idzie świetnie radzi sobie nawet w bardzo trudnych okolicznościach. To co jemy ma także ogromne znaczenie podczas zmian hormonalnych. Świetnym przykładem jest tutaj okres menopauzy, który dotyczy każdej kobiety w starszym wieku. Jest to naturalny proces, podczas którego bardzo dobrze jest zadbać o swoje ciało. Dieta przy menopauzie co jeść powinno zostać dobrane bezpośrednio do potrzeb danej osoby. Istotne jest dostarczanie odpowiedniej ilości wapnia oraz witaminy K. Są to składniki odpowiadające za prawidłowe mineralizowanie się kości. Ponadto dobrze jest wprowadzić także potas odpowiadający za regulacje ciśnienia.

Menopauza mimo, iż jest wydarzeniem całkiem naturalnym jest jednocześnie bardzo trudną sytuacją dla każdej kobiety, gdyż ciało pojawia się w zupełnie nowych okolicznościach. Kobiety w tym czasie mogą zauważyć u siebie większą tendencję do tycia, co jest z pewnością bardzo stresujące. Dochodzą do tego również duże wahania nastroju, które to nie są związane z żadnymi wydarzeniami. To właśnie one zwiększają chęć po sięgnięcie po niezdrowe przekąski. Dieta na menopauzę jest ważna także z powodu faktu, iż w tym czasie ośrodek sytości może nie działać prawidłowo. Oznacza to, że kobiety mogą odczuwać głód mimo tego, że są najedzone. Dochodzi do tego znaczne spowolnienie procesu trawienia. Te wszystkie czynniki sprawiają, że kobiety muszą wiedzieć jaka dieta przy menopauzie będzie dla nich najlepsza aby czuć i wyglądać dobrze.

Jaki powinien być rozkład produktów podczas menopauzy?

Przykładowy jadłospis przy menopauzie będzie można ułożyć tylko w sytuacji kiedy pozna się tajniki produktów dobrze wpływających na organizm podczas tego okresu. Pierwszymi substancjami jakimi warto jest się zainteresować są fito estrogeny. Jest to nazwa, która wielu osobom nie mówi nic. Otóż są to produkty występujące roślinach, które to powodują, że objawy menopauzy są łagodniejsze. Ponadto zauważyć można także wpływ na ochronę przed rozwojem wielu dolegliwości, które często towarzyszą menopauzie. Oznacza to, że dieta przy menopauzie powinna właśnie być bogata w produkty zawierające takie substancje. Będą to orzeszki ziemne, tofu oraz produkty oparte na soi.

Powodem, dla którego dieta przy menopauzie blog odgrywa taką dużą rolę jest fakt, że kobiety będące w okresie przekwitania mają o wiele większe ryzyko zachorowania na osteoporozę. Jest to dolegliwość dotykająca kości, dlatego też organizm potrzebuje wówczas specjalnego podejścia. W takich przypadkach warto jest wprowadzić do codziennego menu produkty mleczne. Mogą to być zarówno jogurty, dobrej jakości sery ale także mleko pod warunkiem, że nie opiera się na tłuszczu. Zalecane jest również wzbogacenie posiłków o artykuły pełnoziarniste, gdyż można znaleźć w nich bardzo cenny błonnik. Jest to produkt, który zapewnia bardzo dużą sytość, a tym samym będzie chronił kobiety przed tyciem.

Idąc tropem utrzymania stałej wagi to dobrze jest zdecydować się na dietę dostosowaną do swojego zapotrzebowania kalorycznego bądź z niewielkim deficytem. Nie należy pomijać w diecie tłuszczy szczególnie pochodzenia roślinnego. Przyczyniają się one do zniwelowania uporczywych dolegliwości ale także chronią przed miażdżycą. Można znaleźć je w rybach morskich. Dieta przy menopauzie jadłospis powinna zostać dokładnie przemyślana i brać pod uwagę to, że każdy organizm jest inny. Pomocne przed przygotowaniem jadłospisu będzie wykonanie podstawowych badań krwi tak aby sprawdzić czy w organizmie nie występują jakieś niedobory tak aby stworzenie menu było łatwe i adekwatne. Przy tym wszystkim nie można zapominać o dobrym smaku, gdyż monotonia w potrawach może sprawić, że ciężko będzie utrzymać dietę.

Jakie są podstawowe zasady, których warto trzymać się w okresie menopauzy?

Z racji dużych wahań hormonów, a co za tym idzie również nastroju kobiety w okresie menopauzy bardzo chętnie ulegają pokusom. Chodzi tu przede wszystkim o wprowadzenie do swojego jadłospisu nieprzemyślanych dań opierających się na dużej zawartości tłuszczu czy węglowodanów. Ponadto dochodzą do tego również słodycze ale także żywność przetworzona. Jest to w pełni zrozumiałe, gdyż w tym okresie ośrodek sytości jest nieco zaburzony dlatego też mając na ten temat wiedzę dobrze jest przygotować sobie jadłospis wcześniej. Najlepsza dieta przy menopauzie to taka, która ma ustalone reguły. Wówczas o wiele łatwiej utrzymać zdrowe odżywianie, a co za tym idzie również lepsze samopoczucie. Do najważniejszych kryteriów zaliczyć można:

  • Tworzenie jadłospisu w oparciu o produkty posiadający niski lub średni indeks glikemiczny
  • Utrzymywanie regularnych odstępów między posiłkami tak aby zminimalizować ryzko występowania nieoczekiwanego głodu
  • Stosowanie większej ilości ale mniejszych posiłków
  • Obiad jest daniem głównym i powinien dostarczać do 35% dziennego zapotrzebowania na kalorie
  • W potrawach dużą część powinny zajmować węglowodany złożone.

Podejście do diety powinno pozostać zdrowe. Nie chodzi o to, aby redukować masę ciała ale żeby uchronić się przed nieoczekiwanymi skokami wagi, które mogłyby pogorszyć zarówno samopoczucie jak również samoocenę.

Z jakich produktów warto jest układać dietę?

Dieta przy menopauzie jadłospis zazwyczaj jest niskokaloryczna dlatego też warto jest posiadać chociaż podstawową wiedzę na temat tego czym jest indeks glikemiczny i jakie produkty posiadają niski jego poziom. Można również zapoznać się z listą artykułów spożywczych, które to są szczególnie polecane w okresie menopauzy. Są to całe grupy produktów jak owoce – przede wszystkim morele, wiśnie, brzoskwinie czy jabłka; warzywa takie jak papryka, szparagi oraz surowa marchewka, produkty pełnoziarniste w tym pieczywo, nabiał niskotłuszczowy, otręby, kasza jęczmienna, nasiona oraz różnego rodzaju orzechy. Jak widać ilość produktów jakie mogą znaleźć się w jadłospisie osoby przechodzącej przez menopauzę jest sporo co sprawia, że stworzenie zróżnicowanego menu nie powinno być trudne.

Czego wystrzegać się w trakcie menopauzy?

Dieta przy przedwczesnej menopauzie będzie zakładała zarówno produkty zalecane podczas diety jak również te, których warto jest się wystrzegać. Jest ich kilka, a świadomość co to jest będzie bardzo pomocne podczas tworzenia sobie dań. W pierwszej kolejności kobiety powinny ograniczyć spożywanie cukru w trakcie diety. Ma to związek z ogromną skłonnością do podjadania w tym czasie co niestety mogłoby skończyć się nadwagą. Należy mieć na uwadze również to, że w tym okresie metabolizm zwalnia, a co za tym idzie znacznie trudniej będzie zgubić zbędne kilogramy. Kobiety z racji na dbałość o swoje zdrowie powinny również wyeliminować wszelkiego rodzaju żywność przetworzoną. Nie ma ona w sobie żadnych pozytywnych składników więc nie jest potrzebna w codziennych daniach. Istotne będzie tutaj również wykluczenie wszelkiego rodzaju używek.

Dieta przy menopauzie – czy warto jest wprowadzić suplementacje?

Jak wiadomo menopauza jest całkiem naturalnym procesem, z którym organizm kobiety jest w stanie sobie poradzić. Nie oznacza to jednak, że nie można go wesprzeć, dzięki czemu uzyska się lepsze samopoczucie. Kobiety w trakcie przekwitania narażone są na ogromne wahania nastroju, często powracający głód, rozdrażnienie oraz zmęczenie. Dochodzą do tego bóle głowy i osłabienie. Dobrze dopasowany jadłospis będzie niwelował te objawy jednak dodatkowo można sięgnąć po wsparcie w postaci suplementacji. Pozwoli ono wzmocnić organizm i zapełnić wszelkie ubytki. Świetnym przykładem będzie tutaj suplement z fito estrogenami, dzięki którymi szereg objawów zostanie usuniętych z życia kobiety. Chcąc by takie rozwiązanie sprawdziło się należy kupować je ze sprawdzonego miejsca oraz kontrolować skład tak aby znajdowały się w nich witaminy takie jak E czy z grupy B.

Jak ułatwić sobie przygotowanie posiłków?

Tworzenie diety podczas menopauzy może nie być łatwe z wielu powodów. W pierwszej kolejności należy pamiętać o tym, że jest to czas kiedy kobieta ma o wiele gorsze samopoczucie, przez co może nie mieć siły oraz ochoty aby spędzać w kuchni dużo czasu. Dochodzi do tego niewystarczająca wiedza na temat tego w jaki sposób przygotować sobie dietę. Odpowiedzią na te oba problemy będzie catering dietetyczny. Jest to wariant, dzięki któremu kobiety mogą przestać przejmować się wymyślaniem potraw, robieniem zakupów i spędzaniem godzin w kuchni. Potrawy przygotowywane są przez specjalistów – zarówno kucharzy oraz dietetyków, którzy łączą swoje siły tak aby uzyskać w pełni satysfakcjonujący efekt. Dieta w takim okresie powinna dostarczać wszelkich niezbędnych składników odżywczych, być sycąca ale przy tym dobra. Co ważne osoby korzystające z takiej opcji mogą dopasować ją do własnych preferencji jeśli chodzi o ilość posiłków, kalorykę ale także rodzaj diety.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.