Spis treści
Wybór diety zawsze powinien iść w parze z dopasowaniem jej do bezpośrednich potrzeb naszego organizmu. Ma to znaczenie przede wszystkim wtedy gdy borykamy się z jakimiś dolegliwościami. Mało kto wie, że niektóre choroby ulegają złagodzeniu jeśli wprowadzi się odpowiednie nawyki żywieniowe. Poprawa samopoczucia i zdrowia jest najważniejszym celem. Jaką dietę stosować przy nietolerancji histaminy? Na jakie produkty zwrócić uwagę?
Jakie znaczenie ma histamina?
Zanim będzie się rozpatrywać dietę antyhistaminową dobrze jest przeanalizować czym tak naprawdę jest histamina. Jest to amina biogenna, która występuje w żywności i składa się przede wszystkim z białek oraz wolnych aminokwasów. Pełni duże znaczenie w zakresie funkcjonowania naszego organizmu. Przede wszystkim jej działanie zauważalne jest w układzie pokarmowym, oddechowym ale także krążenia. Histamina odpowiada również za reakcje alergiczne. Kontakt z substancją, na które ma się uczulenie powoduje pokrzywkę czy świąd – co jest związane właśnie z działaniem histaminy.
Histamina dostarczana do organizmu z pożywieniem jest rozkładana przy udziale enzymu – diaminooksydazy, która to jest produkowana w jelicie cienkim. Osoby, które borykają się z niedoborem tego składnika będą zauważać u siebie niepokojące dolegliwości właśnie ze strony układu krążenia czy pokarmowego. Z racji tego, że funkcjonowanie naszego organizmu jest tak skomplikowane tak istotne jest to, aby regularnie kontrolować stan swojego zdrowia. Często niektóre choroby nie dają w pierwszym etapie żadnych oznak, przez co bardzo ciężko jest je wykryć.
Przykładowa dieta histaminowa czy też wprowadzenie poprawnych nawyków żywienia w codziennym funkcjonowaniu ma bardzo duże znaczenie. Mało osób pamięta o tym, jak odżywianie wpływa na organizm i ciało. Jest to błędne podejście, gdyż ograniczanie witamin czy minerałów może bezpośrednio prowadzić również do ograniczenia odporności. Bardzo niepożądane jest także korzystanie z gotowych, przetworzonych posiłków. Nie mają one żadnego pozytywnego wpływu, a jedynie sprawiają, że narażeni jesteśmy na puste kalorie. Chcąc zdrowo i dobrze się odżywiać dobrze jest dostosować dietę do indywidualnych potrzeb oraz oczekiwań.
Dieta histaminowa – na czym polega taki jadłospis?
Nietolerancja histaminy daje objawy, które związane są bezpośrednio z zwiększeniem ilości produktów ją zawierających. Doprowadzać to może do niewydolności oraz zaburzeń w trawieniu w układzie pokarmowym. Problemy z brakiem możliwości jej rozkładania mogą być związane z czynnikami wrodzonymi ale także nabytymi jak choroby, leki czy alkohol. Sprawdzenie czy ma się problem tego charakteru może odbywać się poprzez wykonanie badania laboratoryjnego, gdzie posłuży surowica krwi. Zdarza się, że wykonywane są również testy skórne. Dieta antyhistaminowa produkty powinna być wprowadzona u osób, u których występują objawy. Można przeprowadzić dietę eliminacyjną, a zachodzące zmiany zapisywać.
Przepisy dieta antyhistaminowa może pomóc w radzeniu sobie z nietolerancją ale także do eliminacji przykrych objawów. Niektóre z dolegliwości mogą w znaczący sposób odbierać komfort życia. Do najczęstszych objawów, z jakimi zmagają się osoby cierpiące na nietolerancję histaminy zalicza się:
- Zaczerwieniona twarz
- Pokrzywka zlokalizowana w różnych miejscach
- Świąd
- Niepoprawna akcja serca, w tym arytmia
- Powracające biegunki
- Katar
- Niestrawność.
Do zdecydowanie rzadszych objawów wskazujących na to, że dieta antyhistaminowa co jeść będzie potrzebna zalicza się kaszel czy wstrząs antyhistaminowy. Wprowadzenie odpowiednich zasad żywienia pozwoli uchronić się przed takimi konsekwencjami. Dieta antyhistaminowa lista produktów będzie związana przede wszystkim z ograniczeniami produktów, w których znajduje się jej najwięcej bądź artykułów, które bezpośrednio przyczyniają się do jej produkcji. Osoby, które nie borykają się z nietolerancją ale również zauważają sobie niepokojące konsekwencje spożywania takiej żywności również powinny ją wyeliminować.
Jakie produkty zalecane są podczas diety antyhistaminowej?
Histamina to produkt, który przede wszystkim znajduje się w artykułach o dużej zawartości białka. Występuje również na etapie dojrzewania serów ale także powstaje w trakcie fermentacji czy wędzenia. W związku z tym tak istotne jest, aby dieta bezhistaminowa związana była wyłącznie z produktami świeżymi oraz sprawdzonymi. Polecana jest żywność o krótkiej dacie przydatności. Konieczna jest również świadomość na temat tego, że histamina jest odporna na podgrzewanie, co oznacza, że nie wpływa to na zmniejszenie się jej stężenia.
Największą zawartość histaminy będą posiadały sery, a królować będą tutaj te długodojrzewające. Zależność jest taka, że im dłuższy czas tym stężenie histaminy będzie rosnąć. Pod uwagę warto wziąć również rodzaj mleka. Sama eliminacja produktów, które zawierają sporą dawkę histaminy może nie być wystarczająca. Istnieją bowiem produkty, które bezpośrednio przyczyniają się do produkcji tego składnika. Jeśli chodzi o najlepsze zamienniki w diecie z jakich warto korzystać to zaliczają się do nich:
- Warzywa bez wcześniejszej obróbki
- Pieczone warzywa
- Świeże ryby
- Chude mięso
- Wołowina
- Wędzonki
- Ziarna
- Chudy nabiał.
Jeśli chodzi o produkty, które przyczyniają się do zwiększania wydzielania histaminy to za największych winowajców uznaje się kakao, kiwi, pieczarki czy konserwanty. Do produktów o dużym poziomie histaminy zaliczają się natomiast wszelkiego rodzaju sery, wędliny, pomidory, a także alkohol. Są to zatem produkty, z których warto rezygnować podczas tworzenia jadłospisów.
Zasady diety antyhistaminowej
Chcąc utrzymać dietę bardzo ważne jest to, aby trzymać się ściśle określonych zasad. Tylko takie podejście jest w stanie zapewnić satysfakcjonujący efekt czyli dobre samopoczucie. Osoby przechodzące na dietę, a tym samym zmieniające swoje nawyki żywieniowe powinny przede wszystkim zadbać o regularność. Dieta antyhistaminowa jadłospis powinien być podzielony na mniejsze porcje tak aby proces trawienia przebiegał bez większych trudności. Dobrze jest także zadbać o to, aby przerwy między spożywanymi daniami były w miarę równe tak aby nie doprowadzać do uporczywego głodu.
Antyhistaminowa dieta powinna skupiać się także na ograniczeniach jeśli chodzi o żywność przetworzoną. W każdym rozwiązaniu dietetycznym są to produkty nie mające żadnego pozytywnego wpływu na zdrowie czy samopoczucie. Są to zbędne kalorie, które mogą doprowadzać do pogorszenia stanu skóry i zdrowia. To samo tyczy się wszelkiego rodzaju używek, z których to najlepiej jest zrezygnować. Zdrowe odżywianie to przede wszystkim produkty zawierające dużą ilość witamin i minerałów, a także dopasowane do indywidualnych preferencji, potrzeb i kubków smakowych. Tylko tak prowadzona dieta jest w stanie przynieść satysfakcjonujące efekty.
W zmianach nawyków żywienia duże znaczenie odgrywa dopasowanie do konkretnej osoby. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób sięga po wsparcie dietetyków, którzy to są w stanie doradzić z zakresu żywienia, a także pomóc stworzyć najbardziej satysfakcjonujący jadłospis. Osoby chcące dodatkowo kształtować swoją sylwetkę czy po prostu poprawić kondycję mogą również zadbać o zwiększenie aktywności fizycznej. Nie muszą to być od razu wymagające treningi. Dobrze jest rozpocząć od mniejszych dawek jak spacerowanie czy jazda na rowerze.
Jak ułożyć dietę przy braku czasu?
Bardzo dużym kłopotem u osób chcących zadbać o odżywianie jest brak czasu. Natłok obowiązków czy życie w biegu sprawia, że zapomina się o poprawności dietetycznej i wiele osób korzysta z gotowych wariantów. Nie jest to nic złego jeśli dokonuje się poprawnego wyboru. Jest nim catering dietetyczny czyli rozwiązanie, które jest w stanie w znaczący sposób zmienić jakość codziennego funkcjonowania. Wynika to przede wszystkim z faktu, że uzyskuje się gotowe warianty dietetyczne i co ważne współgrają one z oczekiwaniami czy potrzebami klientów. Dieta pudełkowa to połączenie wyśmienitych smaków, które są różnorodne każdego dnia. Oznacza to, że tego typu jedzenie nie znudzi się.
Catering to bardzo duża wygoda, ponieważ wszystkie dania tworzone są pod okiem specjalistów – zarówno kucharzy jak i dietetyków z bardzo dużym doświadczeniem. Ponadto wszystkie dania dostarczane są w specjalnych warunkach, w stworzonych na potrzeby transportu opakowaniach. Do odbiorców docierają świeże i jeszcze ciepłe dlatego też już od przebudzenia się można cieszyć się pysznymi posiłkami.