Co na obiad w piątek bez mięsa – przykładowe przepisy

Autorem artykułu jest

Wiele osób, w trosce o zdrowie i środowisko, a także ze względu na religijne przekonania, coraz częściej wybiera posiłki wegetariańskie. W piątki, zgodnie z chrześcijańską zasadą nie jedzenia mięsa, warto przygotować smaczne dania bezmięsne. W naszym artykule przedstawiamy kilka prostych, ale efektownych przepisów na obiad w piątek bez mięsa.

1. Pierogi ruskie

Tradycyjny, polski przysmak, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni wegetariańskiej. Oto składniki i przepis na pierogi ruskie:

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 250 g twarogu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przepis:

  1. Przygotuj ciasto, mieszając mąkę, wodę i sól. Wygnieć je i odstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Ugotuj ziemniaki, a następnie przeciśnij je przez praskę.
  3. Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju.
  4. Wymieszaj ziemniaki, twaróg i cebulę. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wykrawaj okręgi.
  6. Nakładaj farsz na ciasto i zlepij pierogi.
  7. Ugotuj pierogi na parze lub wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj, aż wypłyną na powierzchnię.
  8. Podawaj pierogi polane olejem lub podsmażone na maśle.

2. Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to doskonały pomysł na piątkowy obiad. Oto przepis:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

Przepis:

  1. Utrzyj ziemniaki na tarce, dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj.
  2. Na rozgrzanym oleju smaż placki ziemniaczane na złoty kolor.
  3. W międzyczasie, posiekaj cebulę i pokrój pieczarki w plastry.
  4. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i pieczarki. Smaż, aż zmiękną.
  5. Dolej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj sos na małym ogniu przez kilka minut.
  6. Podawaj placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym.

3. Krem z brokułów

Krem z brokułów to lekki i zdrowy wybór na obiad bez mięsa. Oto przepis:

Składniki:

  • 1 kg brokułów
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przepis:

  1. Pokrój brokuły na różyczki, cebulę i czosnek posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż zmiękną.
  3. Dodaj brokuły i bulion warzywny. Gotuj przez 20 minut.
  4. Miksuj zupę na gładki krem, dodając śmietanę. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Podawaj gorący krem z brokułów z grzankami.

4. Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna to kolorowy i smaczny sposób na obiad bez mięsa. Przepis poniżej:

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera żółtego
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
  • olej do smażenia

Przepis:

  1. Pokrój warzywa w plastry, cebulę i czosnek posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż zmiękną.
  3. Dodaj warzywa do patelni, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Smaż przez kilka minut.
  4. Przełóż warzywa do żaroodpornej formy, posyp startym serem żółtym.
  5. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 minut, aż ser się rozpuści.
  6. Podawaj zapiekankę warzywną z ryżem lub pieczywem.

5. Risotto z grzybami

Risotto z grzybami to aromatyczne danie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Oto przepis:

Składniki:

  • 300 g ryżu arborio
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 g świeżych lub mrożonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 100 ml białego wina
  • 100 g startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przepis:

  1. Pokrój cebulę i czosnek, grzyby pokrój na kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż zmiękną.
  3. Dodaj grzyby i smaż przez kilka minut.
  4. Na drugiej patelni rozgrzej masło, dodaj ryż i smaż, aż się zeszkli.
  5. Dodaj wino do ryżu, a po jego odparowaniu stopniowo dolewaj bulion, mieszając risotto.
  6. Kiedy ryż będzie już prawie gotowy, dodaj grzyby, sól, pieprz i parmezan. Wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
  7. Podawaj risotto z grzybami na ciepło, posypane dodatkowym parmezanem.

6. Kaszotto z warzywami

Kaszotto, czyli risotto na bazie kaszy, to alternatywna wersja włoskiego klasyka. Wersja z warzywami to świetny pomysł na piątkowy obiad. Oto przepis:

Składniki:

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 100 ml białego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przepis:

  1. Pokrój warzywa w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż zmiękną.
  3. Dodaj warzywa i smaż przez kilka minut.
  4. Na drugiej patelni rozgrzej masło, dodaj kaszę i smaż, aż się zeszkli.
  5. Dodaj wino do kaszy, a po jego odparowaniu stopniowo dolewaj bulion, mieszając kaszotto.
  6. Kiedy kasza będzie już prawie gotowa, dodaj warzywa, sól i pieprz. Wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
  7. Podawaj kaszotto z warzywami na ciepło, z posypką ziołową lub parmezanem.

7. Fasolka po bretońsku bez mięsa

Fasolka po bretońsku to tradycyjne danie z białą fasolą, które możemy przygotować w wersji bezmięsnej. Oto przepis:

Składniki:

  • 500 g ugotowanej białej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz i papryka słodka do smaku
  • olej do smażenia

Przepis:

  1. Posiekaj cebulę i czosnek.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż zmiękną.
  3. Dodaj pomidory pelati i koncentrat pomidorowy. Smaż przez kilka minut.
  4. Dodaj fasolę, majeranek, sól, pieprz i paprykę. Gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut.
  5. Podawaj fasolkę po bretońsku na ciepło, z kromkami chleba lub z ziemniakami.

Podsumowanie

Jeśli chcesz przygotować obiad bez mięsa na piątkowy wieczór, mamy dla Ciebie kilka pomysłów. Możesz zaserwować pyszne dania na bazie warzyw, kaszy, ryżu czy ziemniaków. Przepisy są proste i łatwe do wykonania, a efekty na pewno Cię zaskoczą. Smacznego!

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

eatfit catering dietetyk

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 537 379 301
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

eatfit catering szef kuchni

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.