Spis treści
Wiele osób, w trosce o zdrowie i środowisko, a także ze względu na religijne przekonania, coraz częściej wybiera posiłki wegetariańskie. W piątki, zgodnie z chrześcijańską zasadą nie jedzenia mięsa, warto przygotować smaczne dania bezmięsne. W naszym artykule przedstawiamy kilka prostych, ale efektownych przepisów na obiad w piątek bez mięsa.
1. Pierogi ruskie
Tradycyjny, polski przysmak, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni wegetariańskiej. Oto składniki i przepis na pierogi ruskie:
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 250 g twarogu
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przepis:
- Przygotuj ciasto, mieszając mąkę, wodę i sól. Wygnieć je i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Ugotuj ziemniaki, a następnie przeciśnij je przez praskę.
- Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju.
- Wymieszaj ziemniaki, twaróg i cebulę. Dopraw solą i pieprzem.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wykrawaj okręgi.
- Nakładaj farsz na ciasto i zlepij pierogi.
- Ugotuj pierogi na parze lub wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj, aż wypłyną na powierzchnię.
- Podawaj pierogi polane olejem lub podsmażone na maśle.
2. Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to doskonały pomysł na piątkowy obiad. Oto przepis:
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 200 ml śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
Przepis:
- Utrzyj ziemniaki na tarce, dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Na rozgrzanym oleju smaż placki ziemniaczane na złoty kolor.
- W międzyczasie, posiekaj cebulę i pokrój pieczarki w plastry.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i pieczarki. Smaż, aż zmiękną.
- Dolej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj sos na małym ogniu przez kilka minut.
- Podawaj placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym.
3. Krem z brokułów
Krem z brokułów to lekki i zdrowy wybór na obiad bez mięsa. Oto przepis:
Składniki:
- 1 kg brokułów
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przepis:
- Pokrój brokuły na różyczki, cebulę i czosnek posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż zmiękną.
- Dodaj brokuły i bulion warzywny. Gotuj przez 20 minut.
- Miksuj zupę na gładki krem, dodając śmietanę. Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj gorący krem z brokułów z grzankami.
4. Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna to kolorowy i smaczny sposób na obiad bez mięsa. Przepis poniżej:
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera żółtego
- sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
- olej do smażenia
Przepis:
- Pokrój warzywa w plastry, cebulę i czosnek posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż zmiękną.
- Dodaj warzywa do patelni, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Smaż przez kilka minut.
- Przełóż warzywa do żaroodpornej formy, posyp startym serem żółtym.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 minut, aż ser się rozpuści.
- Podawaj zapiekankę warzywną z ryżem lub pieczywem.
5. Risotto z grzybami
Risotto z grzybami to aromatyczne danie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Oto przepis:
Składniki:
- 300 g ryżu arborio
- 1 litr bulionu warzywnego
- 500 g świeżych lub mrożonych grzybów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 100 ml białego wina
- 100 g startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przepis:
- Pokrój cebulę i czosnek, grzyby pokrój na kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż zmiękną.
- Dodaj grzyby i smaż przez kilka minut.
- Na drugiej patelni rozgrzej masło, dodaj ryż i smaż, aż się zeszkli.
- Dodaj wino do ryżu, a po jego odparowaniu stopniowo dolewaj bulion, mieszając risotto.
- Kiedy ryż będzie już prawie gotowy, dodaj grzyby, sól, pieprz i parmezan. Wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
- Podawaj risotto z grzybami na ciepło, posypane dodatkowym parmezanem.
6. Kaszotto z warzywami
Kaszotto, czyli risotto na bazie kaszy, to alternatywna wersja włoskiego klasyka. Wersja z warzywami to świetny pomysł na piątkowy obiad. Oto przepis:
Składniki:
- 300 g kaszy gryczanej
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 100 ml białego wina
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przepis:
- Pokrój warzywa w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż zmiękną.
- Dodaj warzywa i smaż przez kilka minut.
- Na drugiej patelni rozgrzej masło, dodaj kaszę i smaż, aż się zeszkli.
- Dodaj wino do kaszy, a po jego odparowaniu stopniowo dolewaj bulion, mieszając kaszotto.
- Kiedy kasza będzie już prawie gotowa, dodaj warzywa, sól i pieprz. Wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
- Podawaj kaszotto z warzywami na ciepło, z posypką ziołową lub parmezanem.
7. Fasolka po bretońsku bez mięsa
Fasolka po bretońsku to tradycyjne danie z białą fasolą, które możemy przygotować w wersji bezmięsnej. Oto przepis:
Składniki:
- 500 g ugotowanej białej fasoli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz i papryka słodka do smaku
- olej do smażenia
Przepis:
- Posiekaj cebulę i czosnek.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż zmiękną.
- Dodaj pomidory pelati i koncentrat pomidorowy. Smaż przez kilka minut.
- Dodaj fasolę, majeranek, sól, pieprz i paprykę. Gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut.
- Podawaj fasolkę po bretońsku na ciepło, z kromkami chleba lub z ziemniakami.
Podsumowanie
Jeśli chcesz przygotować obiad bez mięsa na piątkowy wieczór, mamy dla Ciebie kilka pomysłów. Możesz zaserwować pyszne dania na bazie warzyw, kaszy, ryżu czy ziemniaków. Przepisy są proste i łatwe do wykonania, a efekty na pewno Cię zaskoczą. Smacznego!