Po dietę lekkostrawną z powodzeniem mogą sięgać osoby, które chcą poczuć się lekko!
Kiedy zalecamy:
- w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- przy refluksie żołądkowo-przełykowym,
- w zespole jelita drażliwego
- przy chorobach wątroby
- w zapaleniu pęcherzyka żółciowego,
- w zapaleniu żołądka
- przed zabiegami medycznymi
Zasady diety lekkostrawnej
Dieta lekkostrawna bywa najczęściej rekomendowana przy różnego rodzaju dolegliwościach układu pokarmowego, zwłaszcza w przypadku biegunek, wzdęć oraz u małych dzieci i osób w podeszłym wieku, których organizm jest wrażliwy. Kluczowym elementem takiego jadłospisu jest odpowiednie przygotowanie potraw, czyli gotowanie w wodzie, na parze lub duszenie.
Warto wykluczyć posiłki i napoje mogące zaostrzać dolegliwości żołądkowo-jelitowe, w tym:
- produkty długo zalegające- tłuste mięsa
- produkty bogate w błonnik- pełnoziarniste pieczywo, makarony
- produkty tłuste
- ostre przyprawy
- produkty wzdymające- rośliny kapustne, strączkowe, cebula
- inne- papryka, ogórek, rzodkiewka, czosnek
- produkty pełnoziarniste o wysokiej zawartości błonnika (błonnik pęcznieje i zalega w przewodzie pokarmowym)
Zaleca się spożywanie:
- Produkty zbożowe- rafinowane produkty zbożowe (oczyszczone)
- Białko- chude gatunki mięs oraz ryby
- Nabiał- produkty o niskiej zawartości tłuszczu
- Warzywa- gotowane, takie jak burak, cukinia, marchew. Surowe można spożywać w niewielkich ilościach
- Owoce- rekomendowane są owoce obrane, rozdrobnione lub ugotowane. W formie surowej dopuszczalne są w umiarkowanych porcjach
- Tłuszcze- ograniczenie, przy jednoczesnym wyborze zdrowych tłuszczów- oliwy z oliwek, oleju rzepakowego