Dieta niskowęglowodanowa. Na czym polega dieta low carb?

keto dieta 900x370 1

Dieta niskowęglowodanowa, czyli inaczej dieta low carb jest jedną z najpopularniejszych diet odchudzających, stosowanych często przez sportowców w procesie redukcji. Chętnie polecana jest przez dietetyków klientom, którym zależy na szybkich efektach odchudzania. Czym jest dieta low carb często nazywana też dietą keto- jakie są jej zasady i czy każdy może ją stosować?

dieta niskowęglowodanowa rozkład makroskładników

Dieta low carb – na czym polega?

Dieta low carb, czyli dieta niskowęglowodanowa, zgodnie z nazwą polega na obniżeniu ilości
spożywanych węglowodanów. Jest to dieta skuteczna, jeżeli myślimy o zrzuceniu zbędnych kilogramów.
Poleca się ją również osobom cierpiącym na cukrzycę, gdyż pozwala ustabilizować poziom cukru we
krwi.

W diecie low carb główne źródło energii stanowić mają białka i tłuszcze, a ilość cukrów wynosić nie
więcej niż 15% energii. Ograniczenie węglowodanów wpływa na działanie insuliny i glukagonu –
hormonów, które regulują poziom glikemii i glukozy w naszym organizmie.

Dieta niskowęglowodanowa – zasady

  • zmniejszona ilość węglowodanów ok. 5-15% dziennej podaży energetycznej (u osób z dziennym
    zapotrzebowaniem 2000 kcal daje to ok. 50-100 gramów węglowodanów na dobę),
  • zwiększona ilość białka (nawet do 2 gram na kilogram masy ciała),
  • zwiększona ilość spożywanych tłuszczów (najlepsze źródło kwasów tłuszczowych to awokado,
    orzechy, ryby, olej lniany, oliwa z oliwek),
  • dostarczanie witamin i składników odżywczych w postaci owoców i warzyw.

Zalety diety low carb

Dieta niskowęglowodanowa największe znaczenie ma w kontekście utraty wagi oraz rzeźbienia
sylwetki. To właśnie dlatego tak często stosowana jest przez sportowców na redukcji. Wspomaga również
leczenie cukrzycy, pomagając uregulować poziom glukozy we krwi. Podstawowe korzyści ze stosowania diety niskowęglowodanowej:
– szybka utrata tkanki tłuszczowej,
– wysoki poziom sytości (nie odczuwamy głodu),
– brak wzdęć,
– normalizacja poziomu hormonów: insuliny i glukozy,
– korzystny wpływ na poziom lipidów, co obniża wystąpienie chorób układu sercowo-
naczyniowego,
– redukcja stanów zapalnych w organizmie.

Niska zawartość węglowodanów – czy będzie dla mnie odpowiednia? Kto nie
powinien stosować diety low carb?

Jak większość sposobów żywienia, także dieta low carb nie jest przeznaczona dla każdego. Ze względu
na zwiększoną ilość białka i tłuszczu, nie jest polecana osobom, cierpiącym na schorzenia nerek oraz
wątroby. Diety niskowęglowodanowej nie poleca się także kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym, a także niektórym osobom ciężko trenującym. Ograniczenie węglowodanów to świetny pomysł na redukcję tłuszczu, jednak w niektórych przypadkach ich ilość powinna być dobierana indywidualnie do jednostki.

Dieta keto przepisy – przykładowy jadłospis diety low carb

Śniadanie diety low carb

cukinia faszerowana mięsem wołowym, boczkiem i warzywami

II śniadanie

sałatka z wędzoną makrelą i warzywami

Obiad

udko z kurczaka z boczkiem

Podwieczorek

zupa gulaszowa

Kolacja

tuńczyk z komosą ryżową i surówką

To przykładowy jadłospis diety niskowęglowodanowej. Sprawdź więcej inspiracji na jadłospis diety low carb lub zamów catering low carb od nas.

Dieta low carb – wyjście z diety

Dieta low carb niesie ze sobą zagrożenie efektu jojo, dlatego należy przeprowadzać ją odpowiedzialnie.
Najczęstszym błędem jest powrót do dużej ilości spożywanych węglowodanów zaraz po zakończeniu
diety. Sprzyja to szybkiemu ponownemu osadzaniu się tkanki tłuszczowej w organizmie.
Dieta low carb pomimo skuteczności, nie powinna być stosowana stale. Zmniejszona ilość
węglowodanów wymaga suplementacji w celu uzupełnienia składników odżywczych, jednak najlepszej
jakości witaminy i minerały otrzymujemy z pożywienia, dlatego węglowodany są nam potrzebne.
Najlepiej stosować ten sposób odżywiania przez kilka miesięcy, do osiągnięcia wymaganego efektu
odchudzania, po czym stopniowo powracać do zbilansowanego żywienia. Jeżeli dietę połączymy z
aktywnością fizyczną i podejdziemy do niej z należytą wiedzą, efekt jojo nam nie grozi.

Poznaj naszych ekspertów:

Twoje zdrowie jest naszym priorytetem. Zdajemy sobie sprawę, że każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje diety. Jeżeli zastanawiasz się, który plan żywieniowy będzie dla Ciebie najlepszy – nie wahaj się skontaktować z nami. Z przyjemnością podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem!

Paulina Szczęsna - dietetyczka EatFit Catering

PAULINA SZCZĘSNA – Dietetyk z EatFitCatering.

Paulina to wykwalifikowany ekspert w dziedzinie dietetyki, która swój dyplom Magistra zdobyła na prestiżowym Uniwersytecie Medycznym.

Tel: 730 202 334
mail: kontakt@eatfitcatering.pl

Od początku działalności EatFitCatering jest nieocenionym członkiem naszego zespołu, mającym na celu dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków naszym klientom. Jej wiedza o różnych dietach jest bezbłędna, a jej pasja do pomagania klientom w doborze najodpowiedniejszej diety jest niezrównana. Bez względu na to, czy masz specjalne potrzeby żywieniowe, czy po prostu szukasz zdrowego sposobu odżywiania, Paulina jest tu, aby pomóc.

Adam Traczyk - szef kuchni z EatFit Catering

ADAM TRACZYK – Szef kuchni z EatFitCatering.

Adam to kucharz, który swoją pasję do gotowania przekształcił w zawód, stale podnosząc swoje kwalifikacje i doskonaląc umiejętności.

Jego doświadczenie kulinarne jest imponujące – zdobywał je pracując w najlepszych łódzkich restauracjach. Adam jest z nami od 5 lat i w tym czasie stworzył wiele menu, które zaspokoiły nawet najbardziej wymagające gusta naszych klientów. Jego zdolność do łączenia smaków i tworzenia zdrowych, smacznych posiłków sprawia, że jest nieocenionym członkiem naszego zespołu. Kiedy Adam gotuje, możesz być pewny, że otrzymasz posiłek, który jest równie smaczny, co odżywczy.